Στη θέση εκκίνησης βρίσκονται οι τρεις μνηστήρες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, περιμένοντας την επιστροφή στην Αθήνα του οικονομικού επιτελείου το οποίο παραμένει στις Βρυξέλλες για τη μάχη της δόσης που δεν … έρχεται. Οι Εθνική, Alpha και Πειραιώς θεωρούνται από στελέχη της αγοράς ως οι 3 ενδιαφερόμενοι.
Θα πρέπει να περιμένουν την εκταμίευση της δόσης, για να φτάσουν τα κεφάλαια των 25 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Θα πρέπει όμως και να ξεπεραστούν μία σειρά από … σκόπελοι.
Ο ένας αφορά την τελική τύχη του ΤΤ. Μπορεί το μνημόνιο να αναφέρει (στο προσχέδιό του που έχει δει το φως της δημοσιότητας) τη διάσπαση του ΤΤ σε «καλό» και «κακό» στο πρότυπο της Αγροτικής, αλλά οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αναφέρουν κορυφαία στελέχη.
Οι πιέσεις για αυτόνομη πορεία του ΤΤ υπάρχουν, όχι μόνο από την πλευρά των εργαζομένων αλλά και από πολιτειακούς και τραπεζικούς κύκλους. Το ζήτημα είναι, αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης, ότι αυτό θα απαιτεί συνδρομή για ανακεφαλαιοποίηση και αυτό δεν το θέλει η τρόικα.
«Η θέση της κυβέρνησης ήταν να υπάρχουν τουλάχιστον 4 μεγάλες τράπεζες και όχι 3 που φέρεται ότι προκρίνονται με στόχο να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός», εξηγεί κορυφαίος τραπεζίτης. Ωστόσο, είναι σαφές όχι μόνο από την τρόικα αλλά και από πρόσφατο άρθρο του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου ότι θα παραμείνουν 3 μεγάλες τράπεζες.
Ο δεύτερος «σκόπελος» συνδέεται με τα καταστήματα και κυρίως με το προσωπικό του ΤΤ που αριθμεί 3.220 εργαζόμενους. Και οι 3 μεγάλες τράπεζες έχουν πλέον περίσευμα καταστημάτων, ενώ στο σενάριο του διαχωρισμού ο αριθμός των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν είναι πολύ μεγάλος, αναφέρουν αρμόδια στελέχη.
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι μέρος του προσωπικού μπορεί να μεταφερθεί στη Γενική Κυβέρνηση. Ωστόσο και σε αυτό το σενάριο τίθεται θέμα αφού έχει αποφασιστεί για διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων από το δημόσιο το 2013.
Άλλες τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο χρόνος πλησιάζει και για το Ταμείο Παρακαταθηκών. Εξηγούν ότι ενώ αρχικά η λύση για το ΤΤ αναμενόταν τον Σεπτέμβριο και για το Παρακαταθηκών τον Δεκέμβριο, πλέον οι 2 κινήσεις έρχονται πολύ κοντά. Προσθέτουν ότι στην περίπτωση του δευτέρου αναφορά στο Μνημόνιο δεν υπάρχει και ενδεχομένως οι αποφάσεις «διανομής» των τραπεζών να γίνουν παράλληλα.