Στο τεύχος 88 του περιοδικού μας «ΑΜ» αποφασίσαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα για τα Ασφαλιστικά γραφεία διαμεσολάβησης με άδεια πράκτορα τα οποία όμως λειτουργούν υπό τη μορφή agency Ασφαλιστικών εταιρειών. Με υποδομές δηλαδή για να εξυπηρετήσουν επαγγελματίες Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, προκειμένου να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Για να μπορούν οι ίδιοι να κάνουν “focus” στις πωλήσεις & την συμβουλευτική αλλά και να μειώσουν λειτουργικά έξοδα στα γραφεία τους.
Τα λεγόμενα «Πρακτορειακά δίκτυα» όπως τα αποκαλούν στην αγορά.
Μια τάση που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και έχει δημιουργήσει και τον ανάλογο ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων γραφείων.
Ο σκοπός του αφιερώματος ήταν αυτές οι εταιρείες πρακτικά σε ρόλο συντονιστή, να μας πουν τη γνώμη τους για το μέλλον του κλάδου αλλά και να μας παρουσιάσουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη θέση τους στην αγορά.
Διαβάστε επίσης: 8 πρακτορειακά δίκτυα που «οδηγούν» την ασφαλιστική αγορά.
Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ως προς τις εταιρείες που επιλέξαμε να συμμετέχουν στο εν λόγω αφιέρωμα απευθυνθήκαμε στις εταιρείες της λίστας από την ειδική έκδοση «Μεσίτες & Πράκτορες» η οποία με βάση δημοσιευμένα στοιχεία κύκλου εργασιών και ΚΠΦ παρουσιάζει τις 40 μεγαλύτερους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές. Μια λίστα που εκδίδουμε κάθε χρόνο σε συνεργασία με την ICAP. Μια λίστα που είναι αντιπροσωπευτική της αγοράς μας γιατί βασίζεται στο κριτήριο των δημοσιευμένων στοιχείων στο ΓΕΜΗ.
Όμως υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στον κανόνα.
Εξαιρέσεις τις οποίες καλό είναι να τις υπογραμμίζουμε κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη λίστα περισσότερο για την αποφυγή λάθος εντυπώσεων. Ότι δηλαδή οι εταιρείες της συγκεκριμένης λίστας δεν είναι και οι μόνες με όγκο εργασιών και δραστηριότητα στην αγορά.
Υπάρχουν εταιρείες όπως για παράδειγμα η θυγατρική εταιρεία της τράπεζας Πειραιώς «Πειραιώς Πρακτορειακή» & ο aggregator του ομίλου ΟΤΕ «Cosmote Insurance» οι οποίες λόγω της νομικής τους μορφής δεν δημοσιεύουν ξεχωριστούς ισολογισμούς από τον όμιλο στον οποίο ανήκουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τις συμπεριλάβουμε στη λίστα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι μεγάλα γραφεία διαμεσολάβησης όπως η εταιρεία του Μάρκου Ροντογιάννη, Ionios Brokers, που επειδή δεν συγκεντρώνει την παραγωγή της σε έναν κωδικό, δεν μπορεί και να εμφανίσει στο ΓΕΜΗ τα εκατομμύρια παραγωγής που διαχειρίζεται το δίκτυό της εταιρείας οι συνεργάτες του.
Διαβάστε επίσης: IONIOS New Agency: €2 εκατ. νέα παραγωγή & €500.000 επενδύσεις
Τέλος, υπάρχουν και οι περιπτώσεις μεγάλων ασφαλιστικών γραφείων αποκλειστικής σχέσης με Ασφαλιστικές εταιρείες – τα γνωστά agency – τα οποία επίσης δεν εμφανίζουν κύκλο εργασιών ως ξεχωριστή εταιρεία γιατί η παραγωγή τους περνάει κατευθείαν στις πωλήσεις της Ασφαλιστικής στην οποία ανήκουν. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Επιθεώρησης Φουφόπουλου η οποία ενώ απασχολεί πάνω από 300 Ασφαλιστές και έχει έναν τεράστιο κύκλο εργασιών δεν μπορεί με τα ποσοτικά κριτήρια που χρησιμοποιούμε να συμπεριληφθεί στη λίστα.