Τόσο η περσινή χρονιά, όσο και η φετινή μπορούν να χαρακτηριστούν καταιγιστικές. Αυξημένος πληθωρισμός, αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, γεωπολιτικές εντάσεις, φυσικές καταστροφές και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.
του Νίκου Κατσιμπέρη, CEO και Αντιπροέδρου της NAK Katsiberis (από το αφιέρωμα “Ασφάλιση Επιχειρήσεων” του insurancedaily σε συνεργασία με το επιχειρηματικό site moneyreview.gr)
Το εκρηκτικό αυτό μίγμα ενδέχεται να εκτροχιάσει τον σχεδιασμό πολλών επιχειρηματικών σχεδίων και για να θωρακιστούν οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί μπορούν να αξιοποιήσουν την ασφάλιση εγγυήσεων (Surety Bonds), ένα πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης που δίνει λύσεις και σε εποχές γεμάτες προκλήσεις.
Από το 2016 που η ΝΑΚ Katsiberis, μέχρι την πρώτη έκδοσή του το 2017 και τη θεσμική παρέμβαση από μέρους της εταιρείας για την αποδοχή τους και από τον Δημόσιο Τομέα το 2018, η χώρα μας ήρθε πιο κοντά στα διεθνή δεδομένα: Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 25% των εγγυητικών επιστολών εκδίδεται από ασφαλιστικές εταιρείες, με τα συνολικά εγγυημένα κεφάλαια να ξεπερνούν τα 900 δισεκατομμύρια ευρώ.
Έχει γίνει αντιληπτό και στην Ελλάδα πως η ασφάλιση εγγυήσεων υπηρετεί σαφώς την pro-business agenda που οφείλει να έχει κάθε χώρα που θέλει να κατατάσσεται μεταξύ των ανεπτυγμένων, καθώς τα προσφερόμενα πλεονεκτήματα είναι ξεκάθαρα. Σε αντίθεση με τις εγγυητικές που χορηγούνται από τις τράπεζες, τα surety bonds δεν απαιτούν την παροχή εξασφαλίσεων και συντελούν στην ενίσχυση ρευστότητας, καθώς δεν δεσμεύουν κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά. Παράλληλα, έχουν υψηλές βαθμολογίες από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ είναι και συντομότερες οι διαδικασίες έκδοσής τους, καθώς δεν απαιτείται χρόνος για νέες εγκρίσεις γραμμών χρηματοδότησης, όπως συμβαίνει στις τράπεζες.
Ιδανική λύση για τον κλάδο κατασκευών
Ειδικά ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την ασφάλιση εγγυήσεων. Πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young…