Στα 10 χρόνια που καλύπτω δημοσιογραφικά τον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι η πρώτη φορά που ακούω Πρωθυπουργό να μιλάει ανοιχτά για το ενδεχόμενο ΣΔΙΤ στην προστασία κατοικιών και επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών.
του Νίκου Μωράκη
Είναι η πρώτη φορά που επιτέλους δημόσια αναγνωρίζεται η δυναμική και το know how που έχει η Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά στην επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα και που μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να ανοίξει έναν διάλογο με τις Ασφαλιστικές εταιρείες για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών και όλων των παραγωγικών μονάδων από φυσικές καταστροφές.
Μια κυβερνητική πρωτοβουλία με πολύ καλό «timing» καθώς η Ασφαλιστική Αγορά με συνολικά κεφάλαια 3,5 δις ευρώ και μια αυστηρή εποπτεία από την ΤτΕ, βρίσκεται στην πιο φερέγγυα φάση της για να αναλάβει την καθολική ασφάλιση των κατοικιών της χώρας.
Μια τοπική αγορά με διεθνείς «προεκτάσεις» και συνεργασίες που την καθιστά 100% ικανή να διεκπεραιώσει μια τέτοια «άσκηση» τόσο από την πλευρά κεφαλαίων όσο και από την πλευρά εργατικού δυναμικού. Στην ασφαλιστική αγορά δραστηριοποιούνται ενεργά περίπου 12.500 πιστοποιημένοι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές από την ΤτΕ και περίπου το 80% των συνολικών κινδύνων από φυσικές καταστροφές που αναλαμβάνει να ασφαλίσει αντασφαλίζεται σε Αντασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού.
Πέρα από φερεγγυότητα όμως, μαθαίνουμε ότι η αγορά μας έχει και αντανακλαστικά καθώς μέσω της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) έχει ήδη ετοιμαστεί πρόταση – στη βάση της συζήτησης για υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων – που σκοπεύει να υποβάλει στην κυβέρνηση, προτείνοντας επιδοτήσεις, μεγαλύτερα κίνητρα και κατάργηση του φόρου στα συμβόλαια.
Πιο συγκεκριμένα η πρόταση της ΕΑΕΕ περιλαμβάνει:
- Όσες κατοικίες δεν θεωρούνται ασφαλίσιμες είτε επειδή χτίστηκαν πριν το 1960, είτε επειδή φέρουν παρανομίες ή έχουν χτιστεί σε περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα, να επιδοτηθεί το ασφάλιστρό τους από την πολιτεία έτσι ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν.
- Μείωση του κόστους στα ασφάλιστρα καταργώντας το φόρο 15% που επιβαρύνει αυτά τα συμβόλαια. Εναλλακτικά μπορεί είτε να αυξηθεί η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν ετησίως της περιουσίες τους, είτε να δοθεί έκπτωση από το εισόδημα της δαπάνης για την ασφάλιση.
- Τέλος, η πρόταση της Ένωσης αναφέρεται στη χορήγηση κινήτρων/ χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης των κατοικιών που λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων ή λόγω γεωγραφικής εντοπιότητας δεν θεωρούνται ασφαλίσιμα.
Η συγκεκριμένη συγκυρία είναι μια πολύ καλή ευκαιρία η Ασφαλιστική Αγορά να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στο διάλογο για τη μεταρρύθμιση της χώρας. Να πείσει τον κόσμο ότι η πρόληψη για την προστασία της περιουσίας του δεν είναι «υποχρεωτική» όπως διατυπώνεται τις τελευταίες μέρες, αλλά ένας έξυπνος τρόπος προστασίας των κεφαλαίων του. Μια πολύ «επικίνδυνη» ισορροπία, καθώς αν στην αντίληψη του κόσμου αυτή η νέα προσπάθεια περάσει σαν «χαράτσι» τότε θα έχει γίνει η «μισή» δουλειά καθώς η ασφαλιστική συνείδηση θα παραμείνει χαμηλή και ας αυξηθεί το ποσοστό ασφαλισμένων κατοικιών στη χώρα μας (σήμερα στις πόλεις είναι στο 15% και στην περιφέρεια περίπου στο 8%).