Αλλάζει σταδιακά η κουλτούρα στην Ελλάδα στις μετακινήσεις, με τους πολίτες να προσανατολίζονται σε πιο «πράσινα» μέσα όπως το ποδήλατο.
Ειδικά στην περίοδο του lockdown και των μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, οι πωλήσεις ποδηλάτων αυξήθηκαν κατακόρυφα με τους καταστηματάρχες του κλάδου να καταγράφουν αυξήσεις που ξεπερνούν το 50%.
του Νίκου Μωράκη
Όπως εξηγεί ωστόσο ο κ. Θανάσης Πετρόπουλος, Head of Personal Insurance στην AIG Europe S.A. Greece Branch, η αυξητική τάση που καταγράφεται στις πωλήσεις και τη χρήση δεν αποτυπώνεται και στην κουλτούρα ασφάλισης των Ελλήνων.
Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρει ότι «Η AIG είναι η πρώτη εταιρεία που λάνσαρε ένα ολοκληρωμένο προϊόν ασφάλισης ποδηλάτου στην ελληνική αγορά το 2014. Παρά το γεγονός ότι το προϊόν αυτό προσφέρει κάλυψη για το ποδήλατο, τον αναβάτη, οδική βοήθεια και κάλυψη αστικής ευθύνης σε πολύ λογική τιμή, βρήκε χαμηλή ανταπόκριση μεταξύ των ποδηλάτων.
Παρά τη στροφή όλων των ηλικιών προς το fitness, ένα πιο υγιεινό δηλαδή και δραστήριο τρόπο ζωής, αλλά και ένα πιο σύγχρονο, διαδραστικό και διαδικτυακό τρόπο σκέψης, η ασφάλιση δεν έχει καταφέρει να γίνει μέρος των προτεραιοτήτων των καταναλωτών, δεν έχει καταφέρει να πείσει την αξία και την αναγκαιότητά της».
Στην ελληνική αγορά οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν τα παραδοσιακά ποδήλατα αλλά και ηλεκτρικά με ασφάλιστρα ιδιαίτερα προσιτά και προγράμματα τα οποία περιλαμβάνουν ασφαλίσεις αστικής ευθύνης, ατυχημάτων, ζωής και κλοπής. Υπάρχει αναμφίβολα σε αυτό τον τομέα πεδίο ευκαιριών που μπορεί να αξιοποιηθεί.
Προσωρινοί Ποδηλατόδρομοι
Η αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα θετικά σημεία της καραντίνας. Οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι άρχισαν μέσα από αυτή την αρνητική συγκυρία της πανδημίας να χρησιμοποιούν περισσότερο τα ποδήλατα για να αθληθούν και να μετακινηθούν και την τάση αυτή έρχεται να ενισχύσει η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη δημιουργία προσωρινών ποδηλατοδρόμων και εν συνεχεία τη δημιουργία μόνιμων.
Σε τροπολογία που κατατέθηκε στις 18 Μαΐου περιλαμβάνεται η εισήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία θεσπίζονται γρήγορες διαδικασίες για την προσωρινή δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων.
Η εν λόγω πρόταση που ακολουθεί το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων προήλθε από τον υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Δημήτρη Οικονόμου και το Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη.
Μιλώντας σχετικά ο υπουργός ΥΠΕΝ, κ. Κωστής Χατζηδάκης, είπε ότι «Η παρέμβασή μας για τη δημιουργία προσωρινών ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων ακολουθεί το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων και είναι ένα ακόμα όπλο ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού. Έτσι περιορίζουμε τον συγχρωτισμό κατά τις μετακινήσεις.
Ταυτόχρονα όμως ενθαρρύνουμε το ποδήλατο που είναι το πιο φιλικό στο περιβάλλον μέσο μετακίνησης. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι προσωρινές αλλά είμαι βέβαιος ότι θα μας δείξουν το δρόμο για πιο μόνιμες επιλογές. Οι πόλεις μας έχουν ανάγκη από περισσότερο ελεύθερο χώρο για πεζούς και ποδηλάτες».