Η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Ραφήνας και εξαπλώθηκε ταχύτατα οδηγώντας στον θάνατο 60 ανθρώπους, δημιούργησε και πολλές υλικές ζημιές για τις οποίες οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη θέσει σε λειτουργία τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Αυτοψίες πραγματοποιούνται στην περιοχή είτε από ανθρώπους των ασφαλιστικών εταιρειών είτε σε πρώτη φάση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 20% των κτισμάτων στην περιοχή είναι ασφαλισμένα με πολλά από αυτά να έχουν συμβόλαια ασφαλιστικά που συνδέονται με δανειοδοτήσεις.
Το ζήτημα που εδώ εγείρεται είναι πώς θα καταστεί εφικτό μέσα από τη συνεργασία του κράτους και των ασφαλιστικών εταιρειών, με ουσιαστικά κίνητρα για τους πολίτες, να προστατευτούν οι κατοικίες των ανθρώπων όχι μόνο για σεισμό αλλά και για άλλες καταστροφές όπως η φωτιά. 11 χρόνια μετά από τη φονική φωτιά στην Ηλεία, χάνονται και πάλι δεκάδες άνθρωποι και καίγονται σπίτια και αυτοκίνητα.
Όλοι όσοι εμπλέκονται στο δημόσιο διάλογο ξανασυζητούν μία σειρά από παράγοντες όπως η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού αλλά και η μειωμένη ασφαλιστική προστασία των περιουσιών που καταστρέφονται. Εδώ εν προκειμένω απαιτούνται στοιχειοθετημένες προτάσεις και λύσεις από φορείς που συνδιαλέγονται με την πολιτεία.