Στα μεγάλα καταστροφικά γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών υπάρχουν δύο σημαντικά δεδομένα: το πρώτο είναι ότι αυξάνονται δραματικά στο πέρασμα του χρόνου – φτάνοντας από τα 25 δις ασφαλισμένων απωλειών του 1980 τα 144 δις τo 2017 – και το δεύτερο ότι στις περισσότερες χώρες πλέον εκπονούνται πολιτικές και λαμβάνονται μέτρα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις.
της Βίκυς Γερασίμου
Και σε αυτή την εξέλιξη η ιδιωτική ασφάλιση παγκοσμίως έρχεται να διαδραματίσει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, όχι μόνο μέσα από την παραδοσιακή λειτουργία της, η οποία είναι να καλύπτει οικονομικές απώλειες και αποζημιώσεις για την ανοικοδόμηση πόλεων και την επιστροφή της ζωής στην κανονικότητα της, αλλά και μέσα από τη συμμετοχή της στη δημιουργία “αναχωμάτων” που έχουν σαν στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας – ιδιωτικής περιουσίας.
Κι αυτό ήδη συμβαίνει σε αντ/ασφαλιστικές εταιρείες που αναγνωρίζουν στο οπτικό τους πεδίο την ευκαιρία να περιορίσουν τις επιπτώσεις ενός επερχόμενου κινδύνου, να μάθουν αλλά και να μεταφέρουν τη γνώση που έχουν σε φορείς και πολίτες και να οδηγήσουν στην υιοθέτηση τεχνολογικών εργαλείων που μπορούν να αποδειχτούν σωτήρια σε δύσκολες περιστάσεις.
Γενικά, να συμβάλλουν μέσα από το έργο τους στη δημιουργία πιο “ανθεκτικών” πόλεων. Υπάρχει μάλιστα μία κοινή δήλωση που έγινε πριν από περίπου τρία χρόνια στο United Nations World Conference on Disaster Risk Reduction στην Sendai της Ιαπωνίας, όπου σειρά ασφαλιστικών ενώσεων και εταιρειών “συνυπέγραψαν” για το πώς μπορεί η ιδιωτική ασφάλιση να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου από φυσικά φαινόμενα. Μεταξύ των σημείων που αναφέρουν ότι μπορούν να παρέμβουν είναι τα εξής:
- να συμπράξουν με το δημόσιο και να μεταφέρουν την εμπειρία που έχουν στη διαχείριση κινδύνων (τον εντοπισμό, την αξιολόγηση, την πρόληψη, τη μείωση του κινδύνου και την τιμολόγηση)
- να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες, τα data και τα εργαλεία του ασφαλιστικού κλάδου σχετικά με τον κίνδυνο των καταστροφών να δημιουργήσουν ευαισθητοποιημένες κοινωνίες και επιχειρήσεις
- Να αξιοποιήσουν συνήθεις τακτικές που σχετίζονται με την ανάλυση κινδύνων, την ταυτοποίηση, την προληπτική διαχείριση.
- Οι διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων, τα μοντέλα, οι αναλύσεις και οι μετρήσεις που αναπτύσσονται από τον ασφαλιστικό κλάδο μπορούν να χρησιμεύσουν ώστε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών και φορέων του δημόσιου τομέα να αντιληφθούν και να περιορίσουν το ρίσκο.
Τη δήλωση στη Sendai υπογράφουν πολλές ενώσεις ασφαλιστικές και εταιρείες, ανάμεσά τους οι Interamerican, AXA, Aviva, Scor, Munich Re, Swiss Re,RSA, Zurich κ.α. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν γίνει και κινήσεις με την πιο γνωστή να είναι το Z-Alert της Zurich που έγινε για να μπορούν οι κάτοικοι της Τζακάρτα να ενημερώνονται για οποιαδήποτε φυσική καταστροφή μέσω εφαρμογής στα κινητά τους τηλέφωνα.
Οι πιο κοστοβόρες καταστροφές στην ασφαλιστική βιομηχανία από το 1990 μέχρι σήμερα
Τυφώνας Κατρίνα: 82,39 δις
O τυφώνας Κατρίνα που χτύπησε το 2005 τις ΗΠΑ έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο θανατηφόρους τυφώνες των ΗΠΑ, καθώς κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.800 ανθρώπους με τους 1577 να είναι στη Louisianna. Συνολικά οι ασφαλισμένες απώλειες έφτασαν τα 82,39 δις δολάρια. Ο τυφώνας Katrina, κατηγορίας 3, προσέγγισε την ξηρά των Ηνωμένων Πολιτειών από τρία διαφορετικά σημεία και προκάλεσε τριάντα τρεις ανεμοστρόβιλους. Χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις στη Νέα Ορλεάνη καταστράφηκαν από πλημμύρες και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ζημιές σε σκεπές και παράθυρα. Η καταιγίδα της Κατρίνας έπληξε τις ακτές του Μισισιπή με τέτοια αγριότητα που εξαφάνισε ολόκληρες παράκτιες κοινότητες.
Τσουνάμι στην Ιαπωνία 38,13 δις
Κανείς δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει τις συγκλονιστικές εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου από το τσουνάμι που χτύπησε την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου του 2011. Είχε προηγηθεί ένας σεισμός 9,1 ρίχτερ 231 μίλια βορειοδυτικά από το Τόκιο με εστιακό βάθος 15,2 μίλια. Ο σεισμός οδήγησε σε τσουνάμι με κύμα 10 μέτρων και είναι η ισχυρότερη σεισμική δόνηση που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων θανάτων και των αγνοουμένων ξεπέρασε τις 22.000 (σχεδόν 20.000 θάνατοι και 2.500 αγνοούμενοι). Οι υλικές ζημίες από το σεισμό και το τσουνάμι υπολογίζονται σε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια και σε 38,13 δις δολάρια ασφαλιστικές αποζημιώσεις.
Τυφώνας Maria, Irma και Harvey: 92 δις
Και οι τρεις τυφώνες χτύπησαν τις ΗΠΑ το 2017. Περίπου 3.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους από τον τυφώνα Maria, που χτύπησε το Πουέρτο Ρίκο στις 20 Σεπτεμβρίου του 2017 και δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στις υποδομές αφήνοντας τους κατοίκους για μήνες με προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. Οι ασφαλισμένες απώλειες έφτασαν τα 32 δις και οι οικονομικές απώλειες συνολικά τα 90 δις. Ο τυφώνας Maria έτρεχε με ανέμους ταχύτητας έως και 250 χιλιόμετρα την ώρα, καθώς περνούσε από τις ακτές της Γιαμπουκόα, στα νοτιοανατολικά του νησιού. Οι επιστήμονες τον κατέταξαν σαν τυφώνα κατηγορίας 4 καθώς στο πέρασμά του ξερίζωνε στην κυριολεξία δέντρα και ξήλωνε στέγες σπιτιών. O Τυφώνας Irma προκάλεσε 50 δις καταστροφές από τις οποίες τα 30 δις αποζημιώνονται. Πριν από την άφιξη του η θάλασσα άδειασε σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων στη Φλόριντα. Και ο τυφώνας Harvey οδήγησε σε περίπου 30 δις αποζημιώσεις, υπολογίζεται ότι 14.000 διασώθηκαν και 30.000 έμειναν χωρίς στέγη.
Σεισμός Northridge: 25 δις
Ο σεσιμός που έγινε στο Northridge to 1994 είναι ο πιο καταστροφικός σεισμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στο Los Angeles. Η καταστροφή ήταν βιβλική περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δρόμοι εξαφανιστηκαν, σπίτια κατέρρευσαν. Ο J. Michael Kennedy είχε γράψει “Στην σκοτεινιά, όσο η πόλη κοιμόταν, μία βίαιη πράξη που κόβει την ανάσα συντελέστηκε στο los Angeles. Επηρέασε κάθε γωνιά της πόλης, κάθε σπίτι, κάθε ζωή”. Ο σεισμός ισχύος 6,6 ρίχτερ που διήρκεσε 10 δευτερόλεπτα οδήγησε σε ζημιές άνω των 50 δις εκ των οποίων τα 25 ‘ήταν ασφαλισμένες απώλειες.
Christchurch: 19 δις
Στις 22 Φεβρουαρίου του 2011 σεισμός 6,3 ρίχτερ χτυπά την περιοχή Christchurch στη Νέα Ζηλανδία. 185 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 2.000 τραυματίστηκαν και χιλιάδες περιουσίες χάθηκαν. Οι ασφαλισμένες απώλειες έφτασαν τα 19 δις. Ένα εξαόροφο κτίριο όπου συστεγάζονταν ένα τηλεοπτικό δίκτυο, μία κλινική και ένα αγγλόωνο σχολείο κατέρρευσε. 100.000 σπίτια έπαθαν ζημιά και 10.000 καταστράφηκαν ολοσχερώς. Περίπου 50 δις υπολογίζεται ότι θα έχουν δαπανηθεί μέχρι το 2026 για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και την ανοικοδόμηση της πόλης.
Πηγή: Ασφαλιστικό Marketing Σεπτεμβρίου 2018