Πρωτίστως μια παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση, η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει βαθύτατα επιδράσει σε κάθε πτυχή της κοινωνίας και της οικονομικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της ασφαλιστικής βιομηχανίας.
του Θάνου Αγγελόπουλου, Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων και Αναλογιστικής στην Υδρόγειο Ασφαλιστική
Πόσο σοβαρή και μακροπρόθεσμη μπορεί να είναι αυτή η επίδραση; Αν και είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί αυτό με ασφάλεια καθώς, εν πολλοίς, βαδίζουμε ακόμη σε αχαρτογράφητα νερά, κάποιες πρώτες λογικές εκτιμήσεις μπορεί να γίνουν, με βάση και την εμπειρία από ανάλογα γεγονότα του παρελθόντος.
Το σίγουρο είναι ότι ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών εξακολουθεί να παραμένει καταλυτικός μέσα στην κρίση, τόσο όσον αφορά την άμεση και δίκαιη αποζημίωση των ασφαλισμένων όσο και την ιδιότητά τους ως βασικών διαχειριστών κεφαλαίων και επενδυτών στις χρηματιστηριακές αγορές.
Σενάρια για την οικονομία
Τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και η εξέλιξη ανάλογων γεγονότων στο παρελθόν (π.χ. MERS το 2014, το 2015 και το 2016), μας δείχνουν, σχεδόν με βεβαιότητα, ότι ακόμη και αν το φαινόμενο περιορισθεί πρόσκαιρα, μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν και νέα κύματα έξαρσης του ιού.
Αυτό καθιστά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή εν μέρει μόνο αποτελεσματικά, τουλάχιστον μέχρι την παρασκευή και διάθεση των κατάλληλων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κίνδυνος ύφεσης είναι πραγματικός και ορισμένες κεντρικές τράπεζες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα) έχουν ήδη αναλάβει δράση για την αντιστάθμιση της οικονομικής επιβράδυνσης. Οι πραγματικές επιπτώσεις στην οικονομία θα εξαρτηθούν βέβαια από το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να περιοριστεί το φαινόμενο και να επιστρέψει η οικονομική ζωή στην κανονικότητα. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί σχετικά γρήγορα, η ιστορία μας δείχνει ότι ένα σενάριο σχήματος V – στο οποίο ένα απότομο σοκ στην οικονομία ακολουθείται από μια γρήγορη ανάκαμψη, χωρίς μακροπρόθεσμες σοβαρές συνέπειες – είναι πολύ πιθανό.
Τα μέτωπα της ασφαλιστικής αγοράς
Διάφορες έρευνες έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για τις πολλαπλές επιδράσεις του Covid-19 στην ασφαλιστική αγορά – τόσο στον λειτουργικό τομέα όσο και στην παραγωγή και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιρειών. Μία πρώτη διαπίστωση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι η εφαρμογή του πλαισίου της «Φερεγγυότητας ΙΙ» συντέλεσε ώστε οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες να εμφανίζουν ένα αρκετά υψηλό επίπεδο ετοιμότητας.
Να υπενθυμίσουμε ότι βασικός στόχος της «Φερεγγυότητας ΙΙ» είναι η θωράκιση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μέσω σύγχρονων κανόνων αποτίμησης βασιζόμενων σε ακραία σενάρια – όπως αυτό της πανδημίας του Covid -19- αλλά και η εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων εταιρικής διακυβέρνησης που βασίζονται στην ανάλυση των κινδύνων. Λειτουργώντας ήδη μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν ήδη προετοιμασθεί τόσο κεφαλαιακά όσο και οργανωτικά όταν εμφανίστηκε ο Covid-19, θέτοντας σε εφαρμογή σχετικά πλάνα και διαδικασίες.
Στο επόμενο στάδιο, η ασφαλιστική αγορά καλείται να εξετάσει τις πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την εξέλιξη του φαινομένου. Στη χώρα μας ήδη έχει γίνει αναθεώρηση του ποσοστού ανάπτυξης του ΑΕΠ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα αρχικά προβλεπόμενα. Το ποσοστό αυτό επηρεάζει και τον ασφαλιστικό κλάδο με την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας να σημαίνει μείωση μεν και των ασφαλίστρων αλλά και μειωμένο αναλαμβανόμενο ρίσκο και κατ’ επέκταση λιγότερες ζημιές (για παράδειγμα λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο σημαίνουν και λιγότερα ατυχήματα).
Οι εταιρείες της ελληνικής αγοράς διαθέτουν ανάλογη εμπειρία από την πρόσφατη κρίση που πέρασε η χώρα την τελευταία επταετία. Όσον αφορά το ενεργητικό, και ιδιαίτερα τα στοιχεία των επενδύσεων, ο αντίκτυπος περιορίζεται από την περιορισμένη έκθεση των ασφαλιστικών εταιρειών σε μετοχές και από το γεγονός ότι πολλά χρεόγραφα μπορούν να διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, αναμένεται μείωση των Δεικτών Φερεγγυότητας.
Πιστεύουμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος υφίσταται σε καταστάσεις χαμηλής ρευστότητας σε συνδυασμό με την αστάθεια των χρηματιστηριακών αγορών που μπορούν να προκαλέσουν πιέσεις πώλησης στοιχείων ενεργητικού υψηλού ρίσκου σε πιθανώς δυσμενείς τιμές της αγοράς.
Σε αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το παρατεταμένο περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων που έχει ήδη δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Τέλος, στον λειτουργικό τομέα, η επόμενη μέρα για κάθε εταιρεία εξαρτάται άμεσα από τα αντανακλαστικά που αυτή επέδειξε (και θα επιδείξει) καθώς και την επιτυχία των σχεδίων επιχειρησιακής συνέχειας.
Σημαντικός παράγοντας είναι η συνέχιση της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, η οποία εξαρτάται και από το στάδιο του ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκεται η κάθε εταιρεία και τη μηχανογραφική της ετοιμότητα. Την ίδια στιγμή ως βασική προτεραιότητα αναδεικνύεται η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Εταιρείες που θα καταφέρουν να διαχειριστούν με επιτυχία και υπευθυνότητα αυτά τα θέματα σίγουρα χτίζουν μεγαλύτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την επόμενη μέρα σε έναν κόσμο όπου για μεγάλο διάστημα θα συνεχίσει να επικρατεί η αβεβαιότητα.
Η θέση της Υδρογείου Ασφαλιστικής
Σε λειτουργικό επίπεδο, η Υδρόγειος Ασφαλιστική έχει από την πρώτη στιγμή πλήρως εναρμονισθεί με όλες τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και στόχο έχουν την προάσπιση της υγείας του συνόλου. Η Εταιρεία λειτουργεί απρόσκοπτα διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία όλων των τμημάτων της και την εξολοκλήρου συνέχιση των υπηρεσιών της καθώς και της άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων, με βάση το σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας. Λόγω του πολύ καλά δομημένου και διασπαρμένου επενδυτικού χαρτοφυλακίου της, η Εταιρεία αναμένει να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις φερεγγυότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, όπως προδιαγράφεται από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και την πολιτική της, έτσι ώστε ο Δείκτης Κάλυψης SCR να παραμένει εντός των προδιαγεγραμμένων ορίων διάθεσης ανάληψης κινδύνων της Εταιρείας. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, εξετάζονται σε καθημερινή βάση οι εξελίξεις στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα και επισκοπείται ο χρηματοοικονομικός, ο λειτουργικός καθώς και ο κίνδυνος ρευστότητας. Η Διοίκηση συνεχίζει να σχεδιάζει και να αξιολογεί ενέργειες στις οποίες θα προβεί ώστε να διασφαλίζεται η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια της Εταιρείας.
Πηγή: Περιοδικό Voice