Πλαίσιο προστασίας από περιπτώσεις όπως το FTI και η Thomas Cook ζητά ο ξενοδοχειακός κλάδος προκειμένου να διασφαλιστεί ο θεσμός του τουρισμού και οι επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος στην πτώχευση του FTI με έδρα το Μόναχο, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός επισήμανε ότι “Αποδεικνύεται μία ακόμη φορά πως ο τουρισμός δεν προσφέρεται ούτε για υπεραισιοδοξία ούτε για εφησυχασμό, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη μπορούν να ανατραπούν πολλά δεδομένα. Μέλημα όλων μας τώρα είναι να τύχουν της ζεστής ελληνικής φιλοξενίας οι επισκέπτες που βρίσκονται στη χώρα μας μέσω του συγκεκριμένου tour operator. Ωστόσο δεν μπορεί κάθε φορά η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων να επαφίεται αποκλειστικά στη φιλοπατρία του ξενοδόχου, ο οποίος υφίσταται και την οικονομική ζημιά”.
Και πρόσθεσε “πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή νομοθετική ομπρέλα, η οποία θα επιτρέπει στα κράτη – μέλη να παρεμβαίνουν προστατεύοντας τα δικαιώματα των καταναλωτών – επισκεπτών αλλά και των ξενοδόχων. Τώρα, για τη συγκεκριμένη περίπτωση, είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την κυβέρνηση διερευνώντας πως μπορούν να μετριασθούν οι οικονομικές απώλειες για τους ξενοδόχους – μέλη μας”.
Στην περίπτωση του FTI μεγάλο μέρος των οικονομικών επιπτώσεων της χρεοκοπίας του γερμανικού κολοσσού καλύπτεται από το το Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας (“Deutscher Reisesicherungsfonds” – DRSF). Σε επιστολή προς τα ξενοδοχεία ο γερμανικός όμιλος ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους επισκέπτες που είναι ήδη στην χώρα μας, που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 7.500, με το 70% να είναι στην Κρήτη και τη Ρόδο, το 20% στην Κέρκυρα και την Κω και το υπόλοιπο 10% σε άλλους ελληνικούς προορισμούς.