Με την πλάτη στον τοίχο είναι η κυβέρνηση σε σχέση με το «μέτωπο» του νέου Ασφαλιστικού.
Μετά τα «όχι» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των κοινωνικών εταίρων, των επαγγελματιών και των επιστημόνων έρχονται και εκείνα των θεσμών. Χθες μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup η κυβέρνηση δέχτηκε τρία «καρφιά».
Συγκεκριμένα:
- Ο Κοινοτικός Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσχοβισί, δήλωσε πως πρόκειται, «χωρίς αμφιβολία, για το πιο ευαίσθητο ζήτημα», «θα βρεθεί στην καρδιά των συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες» και πως «είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά χρειάζεται να σημειωθεί ταχεία πρόοδος».
- Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάιζελμπλουμ είπε πως «δεν εξέτασε αναλυτικά το ασφαλιστικό πρόγραμμα», ενώ κάλεσε την Ελλάδα να υποβάλει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς «οι θεσμοί απέστειλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στην Ελλάδα». Ο ίδιος δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία σύγχυση, το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα, κατέστησε σαφές ότι θέλει να παραμείνει, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις».
- Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέκλινγκ, προειδοποίησε πως η κατάσταση της ρευστότητας μπορεί να γίνει ξανά «σφιχτή» στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, για αυτό «είναι απαραίτητο η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα να μην καθυστερήσει».
Έτσι από ευρωπαϊκής πλευράς κατερρίφθησαν τέσσερις «μύθοι» στους οποίους η κυβέρνηση βάσιζε τις ελπίδες της για να θεσπίσει το σχέδιο της για το νέο Ασφαλιστικό.
Ποιοι είναι αυτοί οι «μύθοι»;
- Το ΔΝΤ , το οποίο έχει την πιο σκληρή στάση σε σχέση με το νέο Ασφαλιστικό, θα έκανε στην… άκρη. Κάτι τέτοιο το απέκλεισε η ίδια η ευρωζώνη.
- Η ΕΕ έχει θετική στάση σε σχέση με το ελληνικό σχέδιο για την επικείμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Τουναντίον, οι θεσμοί ζητούν εξηγήσεις, αν και η σχετική διαπραγμάτευση κρατά ήδη πέντε μήνες.
- Το ασφαλιστικό θα κατατεθεί τέλη Γενάρη και θα ψηφιστεί έως 10 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, από το eurogroup μιλούν τώρα για «εβδομάδες» που θα χρειαστούν για να γίνει αξιολόγηση.