Στις πολιτικο -οικονομικές συνθήκες, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις πληθωριστικές πιέσεις, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, που επηρεάζουν πολυεπίπεδα την ασφαλιστική βιομηχανία και το ρόλο της, αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ, από το βήμα του 24ου Insurance & Reinsurance Meeting, επισημαίνοντας ότι το “χάσμα” προστασίας στις φυσικές καταστροφές, την υγεία και τις συντάξεις είναι μεγάλο και απαιτούνται κυβερνητικές ενέργειες για να γεφυρωθεί.
Ο Α. Σαρρηγεωργίου “ανοίγοντας” τις εργασίες του συνεδρίου στην Ύδρα τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη συμβολή του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης και παρόλο που μέσα από μέτρα που εφαρμόζει, υπάρχει θετική κατεύθυνση και θετικές αλλαγές, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω πρωτοβουλία άμεσα. “Είμαστε” εξήγησε “σαν κλάδος στο 2% του ΑΕΠ όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 9%. To κενό προστασίας είναι τεράστιο και δεν είναι μόνο στις φυσικές καταστροφές, αλλά και τις συντάξεις και την υγεία”. Μιλώντας για την μεγάλη καταστροφή που επέφερε στη Θεσσαλία η καταιγίδα Daniel μέσα στο 2023 είπε ότι “είμαστε χαρούμενοι που ανταποκριθήκαμε άμεσα σαν αγορά, δίνοντας παραπάνω από 400 εκατ. ευρώ, με μεγάλο ποσοστό αποζημιώσεων να αφορά μεγάλες επιχειρήσεις . Σε πολλές περιπτώσεις καταβλήθηκαν προκαταβολές. Υπολογίζεται ότι οι συνολικές ζημιές ξεπερνούν τα 2 δις, δεν γνωρίζουμε όμως σε τι ποσό θα κυμανθούν οι κρατικές αποζημιώσεις αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουν το 1,5 δις ευρώ”.
Όσον αφορά την ικανότητα της αγοράς να καλύψει σε ευρύτερο φάσμα ασφαλιστικές ανάγκες, ο κ. Σαρρηγεωργίου σημείωσε ότι οι εταιρείες στην Ελλάδα έχουν την ικανότητα και τη φερεγγυότητα σαν αγορά να καλύψουν μεγάλο αριθμό και όγκο κινδύνων.
Την εικόνα που επικρατεί στην χώρα όσον αφορά το κενό ασφάλισης στη σύνταξη και την υγεία αποτυπώνουν για άλλη μία φορά τα στοιχεία που καταγράφουν οι επίσημοι φορείς. Ειδικότερα στην υγεία πληρώνουμε περίπου 16,7 δις ευρώ ς από τα οποία τα 10,5 δις ευρώ προέρχονται από την πολιτεία, 700.000 ευρώ από τις ασφαλιστικές εταιρείες και 5,5 δις ευρώ από απευθείας πληρωμές των Ελλήνων. “Ο Έλληνας με χαμηλά εισοδήματα πληρώνει διπλάσιο ποσό σαν άμεση πληρωμή για την υγεία του από τον Ευρωπαίο που έχει υψηλό εισόδημα. Σχετικά με τον τομέα της συνταξιοδότησης, ένας άνθρωπος όταν συνταξιοδοτείται στην Ευρώπη έχει αποταμιευμένους 20 μήνες μισθών, ενώ στην Ελλάδα έχει αποταμιευμένο κεφάλαιο για 5 μέρες”.
Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε:
- την εφαρμογή του μέτρου της έκπτωσης για τον ΕΝΦΙΑ: αναφέροντας ωστόσο ότι ήταν μικρό το ποσοστό της έκπτωσης και ενδεχομένως οι αρμόδιοι φορείς να το επανεξετάσουν. Στην πρώτη φορά που εφαρμόστηκε επωφελήθηκαν ιδιοκτήτες 290.000 κατοικιών.
- την υποχρεωτική ασφάλιση για τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ: συζητιέται εν προκειμένω η επέκταση του μέτρου και σε μικρότερες επιχειρήσεις και αυτό είναι όπως τόνισε σημαντικό γιατί εκεί έχουμε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που δεν ασφαλίζονται
- Σε δημόσια διαβούλευση είναι το σχέδιο που αφορά στον έλεγχο και τον περιορισμό των ανασφάλιστων οχημάτων