Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την κυβέρνηση σε σχέση με τη δυνατότητά της να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που επιδιώκει.
Χθες επισφραγίστηκε με… τετραπλό τρόπο το αδιέξοδό της.
- Οι θεσμοί παράδωσαν στον Υπ. Εργασίας τη λίστα των απαιτήσεων τους για το νέο Ασφαλιστικό
- πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη Γενική Απεργία επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην επικείμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
- η Κομισιόν ζήτησε και άλλα μέτρα για το 2016-17
- το ΔΝΤ απείλησε τους Ευρωπαίους με μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους αν δεν γίνει βαθιά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Υπό την …απειλή της λίστας των απαιτήσεων των θεσμών θα επιχειρήσει η κυβέρνηση –τις επόμενες μέρες– να πείσει τους κοινωνικούς εταίρους και προπαντός τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αγρότες να δεχτούν το χαράτσι του 20%, μιας και σε διαφορετική περίπτωση θα έλθουν περικοπές στις κύριες συντάξεις και, μάλιστα στις βασικές.
Και αυτό γιατί οι θεσμοί επιμένουν να δίδεται η νέα βασική σύνταξη, η λεγόμενη «εθνική» με 20 χρόνια ασφάλιση και όχι με 15.
Επίσης υπό την απειλή της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τους εργοδότες να πουν το οριστικό «ναι» στην αύξηση των εισφορών τους υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.
Παράλληλα, το Υπ. Εργασίας θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
Επόμενο και, μάλιστα, κρίσιμο ραντεβού του Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών θα γίνει σε περίπου 10 ημέρες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία στο ασφαλιστικό, προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να έλθει στη βουλή έως τέλος Φεβρουαρίου και να ψηφιστεί έως αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλα σενάρια, λόγω της ακαμψίας την οποία δείχνουν οι δανειστές, αποκλείεται να θεσπιστεί το νέο Ασφαλιστικό πριν τις αρχές –τέλη Απριλίου.