ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΕΝΟΣ
Ο ασφαλιζόμενος θα πρέπει να γνωρίζει τους καλυπτομένους κινδύνους. Να γνωρίζει δηλαδή τους όρους ασφάλισης. Για τα τεχνικά έργα ένα πολύ σημαντικό σημείο ασφάλισης είναι αυτό της αποκομιδής ερειπίων (μπαζών) που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση ζημίας και θα πρέπει πάντα να ζητείται σαν κάλυψη.
- Να έχει προσδιορίσει επακριβώς τα ασφαλιζόμενα αντικείμενα και τις αξίες τους για να αποφύγει την υπασφάλιση ή συνασφάλιση.
- Να γνωρίζει την έννοια ασφάλισης σε πρώτο κίνδυνο. Η ασφάλιση σε πρώτο κίνδυνο σημαίνει ότι δεν θα ληφθεί υπ’όψη η όποια συνασφάλιση αλλά το ποσό πρώτου κινδύνου θα είναι το μέγιστο της ευθύνης αποζημίωσης από την ασφαλιστική εταιρεία. Σαν παράδειγμα αναφέρουμε ασφάλιση δονήσεων σε πρώτο κίνδυνο έναντι ποσού έστω 10,000,000 ευρώ. Εάν στην συγκεκριμένη περίπτωση τα ασφαλισμένα αντικείμενα υποστούν ζημία από δονήσεις έστω 5,000,000 ευρώ και η πραγματική τους αξία συνολικά έστω ότι είναι 100,000,000 ευρώ, δεν θα υπολογιστεί συνασφάλιση αλλά θα δοθεί αποζημίωση 5,000,000 ευρώ. Εάν η ζημία είναι μεγαλύτερη από 10,000,000 ευρώ, η αποζημίωση δεν θα ξεπεράσει τα 10,000,000 ευρώ.
- Να γνωρίζει την έννοια της παλαιότητας. Εάν ένα περιουσιακό στοιχείο έχει χρησιμοποιηθεί για κάποιο χρόνο και χρειασθεί να αντικατασταθεί τότε εάν η αντικατάσταση γίνει με καινούργιο ο ασφαλισμένος κερδίζει από την αντικατάσταση αυτή. Θα πρέπει συνεπώς να υπολογισθεί και κάποια συμμετοχή του. Η συμμετοχή αυτή είναι η έννοια της παλαιότητας. Το ποσοστό παλαιότητας ποικίλει και εξαρτάται από την προσδοκώμενη ζωή του περιουσιακού στοιχείου με μέγιστο το 50%. Το πρόβλημα της παλαιότητας μπορεί να παρακαμφθεί εάν ζητηθεί ασφάλιση σε αξία καινούργιου χωρίς υπολογισμό παλαιότητας.
- Να γνωρίζει την έννοια της απαλλαγής. Κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο εμπεριέχει απαλλαγή υπέρ της ασφαλιστικής εταιρείας που είτε είναι συγκεκριμένο ποσό για κάθε ζημία είτε ποσοστό επί της ζημίας. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη απαλλαγή επιδρά στην μείωση του ασφαλίστρου.
- Να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση ζημίας. Οι πληροφορίες αυτές είναι γραμμένες σε κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Ο ασφαλισμένος θα πρέπει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να ενημερώσει με έγγραφό του την ασφαλιστική του εταιρεία η οποία αναλόγως την ζημία θα του δώσει οδηγίες τι πρέπει να κάνει. πρέπει να κάνει. Σε περίπτωση επειγόντων εργασιών θα πρέπει να φωτογραφίσει την κατάσταση αμέσως μετά την ζημία και να προχωρήσει στην προστασία των περιουσιακών στοιχείων ώστε να μειωθεί ή πιθανή αύξηση της ζημίας. Κάθε έξοδο για την προστασία αύξησης της ζημίας είναι αποζημιωτέο. Εάν δεν γίνει προσπάθεια προστασίας και η ζημία αυξηθεί εξ’αιτίας της ελλιπούς προστασίας τότε η επιπλέον αυτή ζημία δεν θα βαρύνει την ασφαλιστική εταιρεία.
Διαβάστε στο επόμενο κεφάλαιο για την προασφαλιστική επιθεώρηση.
Πολύ ωραία και ενδιαφέροντα νέα με καλές προοπτικές και για τον ασφαλιστικό κλάδο.
Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε κάπως επιφυλακτικοί λαμβάνοντας υπόψη πως παρόμοιες αισιόδοξες ανακοινώσεις γίνονται στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τους Δανειστές και ενόψει σκληρών μέτρων για φορολογία, ασφαλιστικό, συντάξεις κλπ.