Τι ισχύει στην περίπτωση ύπαρξης βενζινάδικου σε Πολυκατοικία
Πλέον, απαγορεύεται η ίδρυση πρατηρίων καυσίμων ή σταθμών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης εξοπλισμένων με αντλίες καυσίμων ή η προσθήκη αντλιών καυσίμων σε υφιστάμενους σταθμούς εφόσον στο κτίριο συστεγάζονται χρήσεις κατοικίας.
Ωστόσο της απαγόρευσης εξαιρούνται οι μονοκατοικίες ή διπλοκατοικίες, εφόσον αυτές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ιδιοκατοίκηση του πρατηριούχου και της οικογενείας του.
Επίσης εξαιρούνται τα κτίρια γραφείων, αφού στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας και οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν κυρίως τους εργαζομένους στα γραφεία. Ακόμη εξαιρούνται τα ξενοδοχεία, τα οποία λόγω του μεγέθους και της χρήσης τους λειτουργούν όλο το 24ωρο, διαθέτουν μόνιμο καθώς και προσωπικό ασφαλείας και είναι υποχρεωτικά εξοπλισμένα με συστήματα ανίχνευσης και κατάσβεσης φωτιάς.
Για τους σταθμούς αυτοκινήτων που έχουν κατατεθεί δικαιολογητικά, ώστε να λάβουν άδεια λειτουργίας, οι διαδικασίες συνεχίζονται αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του σταθμού και των εξυπηρετικών εγκαταστάσεών του, όπως πλυντήρια, λιπαντήρια, και όχι των αντλιών καυσίμων.
Για τους σταθμούς που έχουν λάβει άδεια ίδρυσης με αντλίες καυσίμων μπορούν να πάρουν άδεια λειτουργίας μόνο σε ό,τι αφορά τη στάθμευση και τις άλλες εξυπηρετικές εγκαταστάσεις, εκτός από τις αντλίες καυσίμων.
Τέλος, καταργήθηκε η απόσταση των 200 μέτρων από κατοικημένη περιοχή για τη λειτουργία πρατηρίου βενζίνης που ίσχυε ως τώρα και στην πράξη καταστρατηγούνταν.
Όσοι σταθμοί αυτοκινήτων με αντλίες καυσίμων που λειτουργούν σε κτίρια στα οποία συστεγάζονται κατοικίες, καταστήματα, εκπαιδευτήρια, νοσηλευτήρια, οίκοι ευγηρίας, γηροκομεία, θέατρα ή κινηματογράφοι, γραφεία και ξενοδοχεία, όφειλαν έως το 1999 να απομακρύνουν τις αντλίες και να αποξηλώσουν ή να απενεργοποιήσουν τις δεξαμενές καυσίμων μέσα σε έναν χρόνο από την ισχύ του νόμου, εκτός και αν στο διάστημα αυτό εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα πυρασφάλειας. Τα μέτρα αυτά είναι:
- Η τοποθέτηση μονάδας ανάκτησης ατμών βενζίνης μέσα σε διάστημα τριών μηνών από την ισχύ του νόμου.
- Η τοποθέτηση ειδικών βαλβίδων ασφαλείας σε όλες τις αντλίες καυσίμων.
- Η τοποθέτηση συστήματος ανίχνευσης και κατάσβεσης πυρκαγιάς στον χώρο ανεφοδιασμού των οχημάτων και επάνω στις αντλίες καυσίμων.
- Στον χώρο των φρεατίων των δεξαμενών καυσίμων θα πρέπει να έχει τοποθετηθεί μέσα σε έναν μήνα τροχήλατος πυροσβεστήρας σκόνης.
- Από τη δημοσίευση του νόμου το πιστοποιητικό πυρασφάλειας θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες για τους σταθμούς και κάθε τρία χρόνια για τα πρατήρια. Αυτοψίες θα πρέπει να διενεργούνται ανά διετία.