Τίποτε πιο όμορφο και ιδιαίτερο από μια βόλτα με τα παιδιά μας, στην παιδική χαρά του δήμου μας, όπου τα παιδιά αθλούνται, αναπνέοντας οξυγόνο. Σωστά; Πόσο ασφαλής όμως είναι μια τέτοια βόλτα και πόσους κινδύνους έχει;
- «Τελευταία φορά που είδα πραγματικά να γίνεται κάτι στις παιδικές χαρές να διορθώνουν ή να φτιάχνουν τις κούνιες, τις τσουλήθρες, ήταν πριν τις δημοτικές εκλογές έκτοτε δεν έχω ξαναδεί πραγματικά να νοιάζεται κάποιος για τις παιδικές χαρές», είπε μία μητέρα στην κάμερα τηλεοπτικού σταθμού σε ένα πρόσφατο ρεπορτάζ για τις παιδικές χαρές.
- «Εγώ πάντα ανησυχώ για την ασφάλεια των παιδιών μου και πιστεύω ότι χρειάζεται να ληφθούν κάποια μέτρα για την καλύτερη δυνατή προστασία τους στις παιδικές χαρές», ανέφερε μία άλλη.
Μπορεί, λοιπόν, μια άτυχη στιγμή να μετατρέψει μια όμορφη βόλτα στην παιδική χαρά της γειτονιάς σε σοβαρό ατύχημα;
Ιδού η απάντηση, μέσα από το τι συμβαίνει στις παιδικές χαρές της Αθήνας, του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, όπου απασχολούνται 650 άτομα τακτικό προσωπικό και… 8 διευθυντές για να επιβλέπουν και να συντηρούν τις παιδικές χαρές. Κατά την αντιδήμαρχο, μάλιστα, υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού. «Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν οι παιδικές χαρές του δήμου της Αθήνας. Καταστροφές, φθαρμένα παιχνίδια και παραμελημένοι χώροι χαρακτηρίζουν την πλειονότητα των 132 εγκαταστάσεων που βρίσκονται διάσπαρτες σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Οι 72 παρότι ήταν πλήρως αναδιαμορφωμένες κι είχαν πιστοποιητικά ποιότητας εδώ και καιρό δεν συντηρούνται επαρκώς, ενώ οι υπόλοιπες 60 βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, καθώς ουδέποτε εντάχθηκαν σε πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και αφέθηκαν να ρημάζουν.» Ο Γρηγόρης Γιατράκος, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), που αποτελεί την εποπτεύουσα υπηρεσία συνεχίζει να καταγγέλλει:
«Χαλάει μια βίδα και τα συνεργεία αφαιρούν όλο το παιχνίδι για να μη χτυπήσουν τα παιδιά. Οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει σε σημείο να αγοράζουν υλικά από την τσέπη τους για να συντηρήσουν τα όργανα. Έχουμε συζητήσει το θέμα των παιδικών χαρών υπηρεσιακά, χωρίς αποτέλεσμα».
Φανταστείτε τώρα τι ισχύει οπουδήποτε αλλού, όπου τα έσοδα είναι υπερβολικά μειωμένα.