Τη μία μετά την άλλη υποχώρηση κάνει η κυβέρνηση από τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει απέναντι στους θεσμούς στο συνταξιοδοτικό.
Έξι μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 αποδεικνύεται πως το μόνο που «καταφέρνουν» οι κυβερνώντες είναι να καθυστερούν χρονικά τις περικοπές στις συντάξεις τις οποίες απαιτούν οι δανειστές. Ωστόσο φαίνεται πως έχει φτάσει πλέον ο κόμπος στο χτένι στην… αέναη διαπραγμάτευση, μιας και τα περιθώρια υπεράσπισης της μη περικοπής των συντάξεων στενεύουν από τις ολοένα από τις μειωμένες οικονομικές αντοχές των ίδιων των ασφαλιστικών ταμείων.
Το ΕΤΕΑ ρευστοποιεί κινητή περιουσία του για να καταβάλλει συντάξεις, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων αποφάσισε τσεκούρι 32,5% στα μερίσματα, ενώ τα Ταμεία Πρόνοιας ετοιμάζονται για περικοπή των εφάπαξ κατά 20%.
Έτσι μόνο «τυχαίο» δεν είναι που οι δανειστές από την πρώτη κιόλας συνάντησή τους με τον Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, ζήτησαν άμεση περικοπή στις επικουρικές συντάξεις, απορρίπτοντας παράλληλα κάθε αύξηση στις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. Το Υπ. Εργασίας ετοιμάζεται να δεχθεί κάτι τέτοιο με «αντάλλαγμα» τη μερική και προσωρινή διάσωση των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων. Έτσι η κυβέρνηση ελπίζει τουλάχιστον να μη μειωθούν οι σημερινές κύριες συντάξεις κάτω των 2000 ευρώ. Ωστόσο μεγαλύτερο αναμένεται να είναι το «χτύπημα» στις νέες κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς η κυβέρνηση συζητά χαμηλότερα από τα ήδη… χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία έχει προτείνει. Εξάλλου, αποδεκτό φαίνεται πως γίνεται το αίτημα των θεσμών για εθνική σύνταξη 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλιση στα 67 και όχι με 15 χρόνια ασφάλισης, όπως είχε προτείνει η κυβέρνηση. Τέλος, δεν αποκλείεται τελικά να γίνουν αποδεκτές από τους θεσμούς οι εκπτώσεις που έχει προτείνει η κυβέρνηση για τους νέους επιστήμονες/νέους επαγγελματίες, τους επιστήμονες με εισόδημα έως 50.000 ευρώ και στου αγρότες.