Εν αναμονή του τελικού σχεδίου πρότασης για τη δημιουργία του «Ασφαλιστικού Τειρεσία» βρίσκεται η αγορά. Υπενθυμίζεται ότι με σκοπό την εξυγίανση του κλάδου και την προστασία των καταναλωτών από τυχόν παραβατική ή καταχρηστική συμπεριφορά εκ μέρους των Διαμεσολαβούντων, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών ως ο τυπικά ενδεδειγμένος φορέας, υπό την έγκριση και εποπτεία σίγουρα, αν όχι και υπό την πρωτοβουλία της ΔΕΙΑ, έχει ζητήσει την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου, στην ουσία ενός ιδιωτικού αρχείου «κακοπιστωτών», το οποίο θα ιδρύσει η Τειρεσίας ΑΕ στα πρότυπα του γνωστού σε όλους Τραπεζικού Τειρεσία, και στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλες οι Ασφαλιστικές, για να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες και να ελέγχουν τυχόν ιστορικό κακοπληρωμών πριν τη σύναψη συνεργασίας με τον Διαμεσολαβούντα.
Το ενδιαφέρον στοιχείο, και αυτό που έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση των Διαμεσολαβούντων διαμέσου της ΕΑΔΕ, είναι ότι εκτός από το “φακέλωμα” των Διαμεσολαβητών, επικαλούμενες αυτό το αρχείο οι Εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να καταγγέλλουν τη σύμβασή τους με τον Διαμεσολαβητή, μονομερώς, δηλαδή χωρίς καμία άλλη εξήγηση ή διαδικασία. Θα μπορούν δηλαδή να διακόπτουν αυτόματα τη συνεργασία και ταυτόχρονα να αναρτούν και το ονοματεπώνυμό του στη λίστα του Ασφαλιστικού Τειρεσία, ώστε να «μαυρίζεται» μια και καλή το όνομά του και έτσι να μην μπορεί να συνεχίσει πουθενά την ασφαλιστική του δραστηριότητα.
Και έχει και συνέχεια.
Η καταγγελία θα γίνεται για “παραβατική” συμπεριφορά με βάση μια σειρά κωδικών που όρισε η ΔΕΙΑ, οι οποίοι αντιστοιχούν ο καθένας σε ένα ποινικό, προσέξτε, αδίκημα, όπως για παράδειγμα η πλαστογραφία ή η υπεξαίρεση. Όταν μια εταιρεία αποφασίσει να καταγγείλει μια σύμβαση, θα το κάνει επικαλούμενη τον αντίστοιχο κωδικό παραβατικής συμπεριφοράς. Στη συνέχεια, αφού θα έχει διακόψει τη συνεργασία της με τον Διαμεσολαβητή, θα ενημερώνει όπως είπαμε και πριν τη «μαύρη λίστα» με το όνομά του και από αυτήν θα ενημερώνονται έτσι με τη σειρά τους και όλες οι άλλες ασφαλιστικές…
Και το εύλογο ερώτημα είναι: Στα δικαστήρια, ακόμα και στις χειρότερες δίκες, ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού του. Δικαιούται και χρόνο αντίδρασης, και νομική υποστήριξη. Παράλληλα ο κατήγορος, θα πρέπει όταν πάει στο δικαστήριο να κάνει την καταγγελία να την υποστηρίξει και με αποδεικτικά στοιχεία, αλλιώς όλη η υπόθεση καταρρέει και το δικαστήριο αρνείται να δικάσει και να καταδικάσει με βάσει ισχυρισμούς.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κατηγορούμενος και “καταγγελόμενος” Διαμεσολαβητής, δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα!! Άραγε δεν δικαιούται την ευκαιρία να υπερασπίσει τον εαυτό του;
Οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές, Εταιρείες και Διαμεσολαβούντες, άπειρες φορές έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν από κοινού την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό του κλάδου και γενικότερα, και όσον αφορά στα ανεξόφλητα υπόλοιπα Διαμεσολαβούντων που αμαυρώνουν τη φήμη και των εταιρειών και του κλάδου γενικότερα.
Ως προς το σχέδιο Ασφαλιστικού Τειρεσία όμως, έτσι όπως έχει διατυπωθεί μέχρι στιγμής, η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών δημόσια και γραπτώς έχει δηλώσει την αντίθεσή της και συγκεκριμένα με επιστολή της στην ΕΑΕΕ έχει ζητήσει τα εξής:
1) Να μεσολαβεί περίοδος τριών μηνών από τη στιγμή της καταγγελίας μέχρι την ανάρτηση στον Τειρεσία για να μπορέσει ο Ασφαλιστής αν θέλει να πάρει τουλάχιστον Ασφαλιστικά μέτρα.
2) H Καταγγελία της σύμβασης με ανάρτηση στον Τειρεσία, εφόσον γίνεται με αναφορά σε ποινικό αδίκημα, να συνοδεύεται υποχρεωτικώς και με άσκηση ποινικής δίωξης (μήνυσης).
Οι Διαμεσολαβούντες θεωρούν ότι αν η καταγγελία έγινε βάσει στοιχείων τότε θα πρέπει να συνοδεύεται από ποινική δίωξη – αυτό δεν είναι το σωστό όταν γίνεται καταγγελία σύμβασης με βάση ποινικό αδίκημα; Ταυτόχρονα ζητούν να μεσολαβεί ένα διάστημα τριών μηνών από τη στιγμή που καταγγέλλεται (μονομερώς) η σύμβαση μέχρι τη στιγμή της ανάρτησης στη Λίστα. Αυτό για να έχει τη χρονική δυνατότητα ο Ασφαλιστής, να υπερασπιστεί τον εαυτό του, δηλαδή να αποκρούσει ή ακόμη και να αποδεχτεί τις κατηγορίες και την καταγγελία της σύμβασής του.
Η τοποθέτηση της Ένωσης στα παραπάνω έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον: η ΕΑΕΕ με επιστολή της δήλωσε αντίθετη στην πρόταση «υποχρεωτικής ποινικοποίησης» της καταγγελίας. Όχι όμως για λόγους ιδεολογικούς ή φιλανθρωπικούς, θα προσθέταμε. Αλλά γιατί το αρχείο του Τειρεσία θεωρείται «ιδιωτικό αρχείο» άρα «αυθαίρετο» και δεν γίνεται με βάση ένα ιδιωτικό αρχείο να ασκηθεί ποινική δίωξη. Σε απλά ελληνικά, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απαγορεύει την ποινικοποίηση με βάση μόνο ιδιωτικά αρχεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή, με βάση τα ιδιωτικά αρχεία της κάθε ασφαλιστικής εταιρείας.
Το τελικό σχέδιο του Ασφαλιστικού Τειρεσία θα πρέπει να υποβληθεί για έγκριση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μένει να δούμε αν στο τελικό αυτό σχέδιο θα έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις και τα αιτήματα των Διαμεσολαβούντων. Σε αντίθετη περίπτωση η ΕΑΔΕ έχει δηλώσει έτοιμη για κάθε είδους περαιτέρω νομική διαδικασία.
Τειρεσίας για τις Ασφαλιστικές Εταιρίες θα γίνει???
RATE Ασφαλιστικών Εταιριών θα έχουμε στην διάθεσή μας???