Η Εποπτική Αρχή των Ασφαλειών της Σουηδίας μας έστειλε την επιστολή που έστειλε στην Aspis Liv στις 12 Νοεμβρίου 2009, την οποία μεταφράσαμε και δημοσιεύουμε.
12 – 11 – 2009
ΑΠΟΦΑΣΗ Finansinspektionen, P.O. Box 7821, SE-103 97 Stockholm, [Brunnsgatan 3], Tel.: +46 8 787 80 00, Fax: +46 8 24 13 35, finansinspektionen@fi.se www.fi.se, FI Reg. No. 09-10848
Γνωστοποίηση: Aspis Liv Försäkrings AB
Υπόψη: Διευθύνοντα Συμβούλου Jan Paju, Box 1501, 600 45 NORRKÖPING
Απόφαση αναστολής λειτουργίας της εταιρείας
Απόφαση της Σουηδικής Ασφαλιστικής Εποπτικής Αρχής (Finansinspektionen)
1. Η Finansinspektionen αναστέλλει τη λειτουργία της Aspis Liv Försäkrings AB, 516406-0203, και απαγορεύει, μέχρι νεωτέρας, στην εταιρεία να αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις απέναντι σε ασφαλισμένους ή άλλους δικαιούχους αποζημίωσης.
2. Επιπλέον, η Finansinspektionen απαγορεύει στην Aspis Liv Försäkrings AB, 516406-0203, να εκχωρήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Σουηδία χωρίς την έγκριση της Finansinspektionen.
3. Η απόφαση τίθεται άμεσα σε ισχύ.
[Άρθρο 19, κεφάλαιο 11, όγδοη παράγραφος του Νόμου περί Ασφαλιστικών Εργασιών (1982:713)]
Περίληψη
Η Aspis Liv Försäkrings AB, 516406-0203, Aspis Liv, είναι μια ασφαλιστική εταιρεία που αναλαμβάνει ασφάλειες κινδύνων. Μετά από επιτόπιες αξιολογήσεις τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2009 η Finansinspektionen διατύπωσε ανησυχίες σχετικά με το αν η Aspis Liv έχει τον πλήρη έλεγχο των περιουσιακών της στοιχείων. Γι’ αυτόν το λόγο, η Finansinspektionen στις 9 Νοεμβρίου 2009 έδωσε την εντολή στην Aspis Liv να υποβάλει σχέδιο για την ταχεία αποκατάσταση των ιδίων κεφαλαίων της. Από το σχέδιο θα έπρεπε να προκύπτει με απόλυτη βεβαιότητα ότι επαρκή κεφάλαια για την κάλυψη των προϋποθέσεων του νόμου σχετικά με τη φερεγγυότητα και την κάλυψη των υποχρεώσεών της θα ήταν ξανά υπό τον πλήρη έλεγχο της Aspis Liv.
Το υποβληθέν σχέδιο δεν κάλυπτε τις απαιτήσεις της Finansinspektionen. Η Finansinspektionen κρίνει ότι η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, ώστε απαιτείται άμεση παρέμβαση. Συνεπώς, η Finansinspektionen αποφασίζει να αναστείλει τη λειτουργία της εταιρείας απαγορεύοντας άμεσα την ανάληψη νέων δεσμεύσεων απέναντι σε ασφαλισμένους ή άλλους δικαιούχους αποζημίωσης. Επιπρόσθετα, η Finansinspektionen απαγορεύει στην Aspis Liv να διαθέσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Σουηδία χωρίς την έγκριση της Finansinspektionen. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ.
Τα κεφάλαια τα οποία μετά βεβαιότητας είναι διαθέσιμα στην εταιρεία δεν ανταποκρίνονται στις διατάξεις περί κάλυψης υποχρεώσεων και φερεγγυότητας. Οι κανονισμοί αυτοί υπάρχουν για να εξασφαλίζεται ότι μία ασφαλιστική εταιρεία είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους ασφαλισμένους της.
1. Εργασίες της Aspis Liv
Η Aspis Liv είναι μια ασφαλιστική εταιρεία του Ομίλου Ασπίς. Η εγγραφή της Aspis Liv πραγματοποιήθηκε το 2004 και οι εργασίες της εταιρείας περιλαμβάνουν ασφάλειες ασθένειας, ασφάλειες ατυχημάτων και απλές ασφάλειες ζωής. Η εταιρεία απασχολούσε 48 εργαζόμενους το 2008 και οι συνολικές πωλήσεις, καταγεγραμμένες ως έσοδα από ασφάλιστρα προ αντασφαλίσεων, ανέρχονταν σε 169 εκατομμύρια Σουηδικές κορόνες (SEK) (για όλο το έτος 2008). Το σύνολο του ισολογισμού ανερχόταν σε 616 εκατομμύρια SEK (31 Δεκεμβρίου 2008). Προ της εγγραφής της η εταιρεία λειτουργούσε ως υποκατάστημα της Ασπίς Πρόνοια Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών (εφεξής Ασπίς Πρόνοια) υπό την επωνυμία Aspis Pronia Life Branch in Sweden.
Σύμφωνα με το μητρώο μετοχών, η Aspis Liv έχει τρεις ιδιοκτήτες: την Aspis Capital S.A. (85,5 %), την Ασπίς Πρόνοια (9,5 %) και έναν ιδιώτη, τον Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο (5 %).
Η Aspis Capital S.A. και η Ασπίς Πρόνοια είναι εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ελληνική εποπτική αρχή, η Aspis Capital S.A. ανήκει αποκλειστικά σε έναν ιδιώτη, τον Παύλο Ψωμιάδη. Ο Παύλος Ψωμιάδης υπήρξε κατά το παρελθόν Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Ασπίς Πρόνοια. Επίσης, ο Παύλος Ψωμιάδης είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Ασπίς Πρόνοια.
1.1. Παρέμβαση από την Ελληνική εποπτική αρχή
Από τις 21 Σεπτεμβρίου 2009 οι Ελληνικές αρχές έθεσαν σε υποχρεωτική εκκαθάριση την Ασπίς Πρόνοια εξαιτίας ανεπαρκών κεφαλαίων και έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελληνική εποπτική αρχή, οι Ελληνικές αρχές έχουν επιβάλει ασφαλιστικά μέτρα στον Παύλο Ψωμιάδη, απαγορεύοντάς του την έξοδο από τη χώρα, ενώ επίσης θεωρείται ύποπτος για την κατάπτωση εγγυητικής επιστολή τραπεζας, η οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως συνεισφορά κεφαλαίου στην Ασπίς Πρόνοια.
2. Έρευνα της Finansinspektionen
2.1. Ιστορικό
Η Finansinspektionen πραγματοποίησε επιτόπια αξιολόγηση της Aspis Liv στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2009. Επιπρόσθετα, η Finansinspektionen διεξήγαγε συνομιλίες με εκπροσώπους της Aspis Liv σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 6, 9, 10 και 12 Νοεμβρίου 2009, ενώ υπήρξε και ανταλλαγή επιστολών σχετικά με το ζήτημα. Στις 9 Νοεμβρίου 2009 η Finansinspektionen έδωσε την εντολή στην εταιρεία να υποβάλει σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την ταχεία αποκατάσταση των ιδίων κεφαλαίων της. Στις 12 Νοεμβρίου 2009 η Aspis Liv υπέβαλε σχέδιο αποκατάστασης των ιδίων κεφαλαίων και δήλωση προς τη Finansinspektionen.
Πορεία των γεγονότων
Τον Απρίλιο του 2009 η Aspis Liv άνοιξε λογαριασμούς με την τράπεζα Credit Suisse στη Ζυρίχη. Αντίγραφα κινήσεων των λογαριασμών από την τράπεζα δείχνουν ότι τον Απρίλιο του 2009 η Aspis Liv μετέφερε στοιχεία στην Credit Suisse, η αξία των οποίων σήμερα αντιστοιχεί σε περίπου 329 εκατομμύρια SEK από τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ύψους 526 εκατομμυρίων SEK.
Η εταιρεία άνοιξε στην τράπεζα συνολικά τέσσερις λογαριασμούς. Σύμφωνα με πληροφόρηση από την εταιρεία, οι πρώτοι δύο λογαριασμοί ανοίχτηκαν μετά από υπόδειξη του εξωτερικού διαχειριστή χαρτοφυλακίου της εταιρείας για να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση των στοιχείων της εταιρείας και να δημιουργηθούν δεσμοί με ισχυρό οικονομικό εταίρο. Δύο επιπλέον λογαριασμοί ανοίχτηκαν τον Μάιο του 2009 μετά από αίτημα του διαχειριστή χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Πληροφορίες που έλαβε η Finansinspektionen από την εταιρεία δείχνουν ότι αυτό το αίτημα οφειλόταν στο ότι ο οικονομικός σύμβουλος, τον οποίο είχε προσλάβει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της εταιρείας, διέθετε τραπεζικό λογαριασμό στο κατάστημα της Βασιλείας. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα μεταφερθέντα στοιχεία της εταιρείας βρίσκονται σήμερα σε δύο από αυτούς τους λογαριασμούς.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Credit Suisse με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 2009, καθίσταται σαφές ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος Jan Paju «έχει αποκλειστικό δικαίωμα υπογραφής» για δύο λογαριασμούς στην τράπεζα.
Η Finansinspektionen παρέλαβε ένα αντίγραφο της σύμβασης που υπέγραψε η Aspis Liv στις 3 Απριλίου 2009 με την Credit Suisse. Η σύμβαση αποτελείται από μία συμφωνία για διαχείριση χαρτοφυλακίου με την οποία εκχωρούνται εκτεταμένες αρμοδιότητες στην Credit Suisse για την εκτέλεση αλλαγών στις επενδύσεις, ακόμη και χωρίς να απαιτείται η έγκριση της Aspis Liv. Σύμφωνα με τις οδηγίες της σύμβασης, η Credit Suisse υποχρεούται να αποστέλλει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του λογαριασμού και οποιεσδήποτε αλλαγές στην έδρα της Aspis Liv στο Norrköping.
Ωστόσο, οι πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς της Aspis Liv δεν αποστέλλονται απευθείας από την Credit Suisse στην Aspis Liv, αλλά δρομολογούνται μέσω μιας εταιρείας με έδρα στο Λονδίνο, με την επωνυμία Hestiun Europe Limited. Σύμφωνα με πληροφορίες που μας παρουσιάστηκαν από το Διευθύνοντα Σύμβουλο κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη Finansinspektionen στις 6 Νοεμβρίου 2009, ο Διευθύνων Σύμβουλος είχε ενημερωθεί ότι η Hestiun Europe Limited ήταν μια εταιρεία που λειτουργούσε ως πράκτορας ή μεσάζων και ότι ο Όμιλος Ασπίς χρησιμοποιούσε εταιρείες αυτής της μορφής για αυτού του είδους τις εργασίες. Στη συνάντηση της 6ης Νοεμβρίου 2009 ο Διευθύνων Σύμβουλος δήλωσε ότι δε γνώριζε το λόγο για τον οποίο η Hestiun Europe Limited παραλάμβανε πρώτη όλες τις πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς της Aspis Liv. Στις 9 Νοεμβρίου 2009 η Aspis Liv παρουσίασε αντίγραφο κίνησης λογαριασμού από την Credit Suisse σύμφωνα με το οποίο τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην Credit Suisse είναι ενεχυριασμένα. Επιπρόσθετα, η τράπεζα δήλωσε ότι η Hestiun Europe Limited είναι πελάτης της.
2.2. Κλείσιμο των λογαριασμών στην Credit Suisse
Μετά τις αρχικές έρευνες της Finansinspektionen στους λογαριασμούς στην Credit Suisse η Aspis Liv ανέφερε στις 12 Οκτωβρίου 2009 ότι η εταιρεία θα έκλεινε τους λογαριασμούς. Τα στοιχεία θα επέστρεφαν σε τραπεζικό λογαριασμό στη Σουηδία. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό οφειλόταν σε προβλήματα μεταξύ των μετόχων μειοψηφίας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ως απόδειξη του γεγονότος ότι η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί, στις 19 Οκτωβρίου 2009 η Aspis Liv υπέβαλε στην Finansinspektionen αντίγραφο μίας επιστολής που απευθυνόταν από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Aspis Liv προς την Credit Suisse, με την οποία ζητούσε το άμεσο κλείσιμο των λογαριασμών της εταιρείας και τη μεταφορά του υπολοίπου των στοιχείων στους λογαριασμούς της εταιρείας στη Σουηδία. Η επιστολή δεν είχε ημερομηνία.
Καθώς τα κατατεθειμένα στην Credit Suisse ποσά αποτελούν σημαντικό μέρος των συνολικών στοιχείων της Aspis Liv, η Finansinspektionen ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία που θα πραγματοποιούνταν η μεταφορά. Η Finansinspektionen ενημερώθηκε κατ’ αρχάς ότι οι λογαριασμοί θα έκλειναν την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 12 Οκτωβρίου 2009. Η Finansinspektionen ζήτησε πολλές φορές να μάθει αν η μεταφορά είχε ολοκληρωθεί. Στις 27 Οκτωβρίου 2009 η Finansinspektionen ενημερώθηκε τελικά ότι η μεταφορά θα ξεκινούσε στις 30 Οκτωβρίου 2009 και θα ολοκληρωνόταν στις 3 Νοεμβρίου 2009. Ως απόδειξη, η Aspis Liv υπέβαλε ένα e-mail στη Finansinspektionen. Το e-mail είχε σταλεί στις 23 Οκτωβρίου 2009 από την Credit Suisse στο Διευθύνοντα Σύμβουλο και ένα ακόμη πρόσωπο. Αυτό το πρόσωπο, σύμφωνα με την εταιρεία, ήταν το δεξί χέρι του Παύλου Ψωμιάδη και υπεύθυνος στον Όμιλο Ασπίς για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του.
Η Finansinspektionen προγραμμάτισε μια συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας στα γραφεία της Σουηδικής τράπεζας της εταιρείας στις 4 Νοεμβρίου 2009, για να επαληθεύσει ότι η εταιρεία είχε πράγματι στη διάθεσή της τα 329 εκατομμύρια SEK που ήταν κατατεθειμένα στην Credit Suisse. Στη συνέχεια η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η μεταφορά θα πραγματοποιούνταν στις 5 Νοεμβρίου 2009 και η συνάντηση μετατέθηκε για το πρωί της 6ης Νοεμβρίου 2009. Ωστόσο, σε αυτή τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε η Finansinspektionen και εκπρόσωποι της Aspis Liv, διαπιστώθηκε ότι η μεταφορά των κεφαλαίων από την Credit Suisse προς τη Σουηδική τράπεζα δεν είχε πραγματοποιηθεί ακόμη. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από στέλεχος της τράπεζας που συμμετείχε στη συνάντηση.
Η Aspis Liv ενημέρωσε τη Finansinspektionen ότι η μεταφορά θα ολοκληρώνονταν το νωρίτερο αργότερα την ίδια ημέρα. Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο μάνατζερ επενδύσεων τον είχε ενημερώσει επί του θέματος το ίδιο πρωί με μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο. Η Finansinspektionen και οι εκπρόσωποι της εταιρείας συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το ίδιο απόγευμα νέα συνάντηση στην τράπεζα μετά την ώρα που θα ολοκληρωνόταν η μεταφορά των κεφαλαίων. Όμως, και σε αυτή τη συνάντηση αποδείχθηκε ότι η μεταφορά δεν είχε πραγματοποιηθεί.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη μιας υπερισχύουσας συμφωνίας μεταξύ του Ομίλου Ασπίς, της Credit Suisse και της Hestiun Europe Limited, η οποία περιείχε ρήτρα ειδοποίησης καταγγελίας. Η συγκεκριμένη ρήτρα παρουσιάστηκε ως ο λόγος για τον οποίο είχε καθυστερήσει η μεταφορά στο λογαριασμό της Σουηδικής τράπεζας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος ανέφερε ότι η σύμβαση της Aspis Liv με την τράπεζα δεν περιελάμβανε όρους σχετικά με την ειδοποίηση καταγγελίας, γεγονός, εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος, που είχε παραβλεφθεί κατά την υπογραφή της σύμβασης.
Τα τεκμήρια μαρτυρούν ότι η εταιρεία είχε ήδη λάβει ειδοποίηση από την Credit Suisse στις 5 Νοεμβρίου 2009 ότι τα κεφάλαια δεν μπορούσαν να μεταφερθούν. Η Credit Suisse είχε στείλει ένα e-mail στη Σουηδική τράπεζα με κοινοποίηση προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Οικονομικό Διευθυντή της Aspis Liv δηλώνοντας ότι η Credit Suisse θεωρούσε πως ο ρόλος της ήταν εκτελεστικός και ότι η Credit Suisse θα μπορούσε να προβεί στη μεταφορά μόνο αφού επιλυόταν «το ζήτημα» μεταξύ της Hestiun Europe Limited και της Ασπίς (χωρίς να προσδιορίζει σε ποια εταιρεία Ασπίς αναφερόταν).
Η Finansinspektionen ζήτησε πληροφορίες από την Aspis Liv σχετικά με το ζήτημα και το ρόλο της Hestiun Europe Limited αναφορικά με τους λογαριασμούς της Aspis Liv στην Credit Suisse και τα κεφάλαια που ήταν εκεί κατατεθειμένα. Στις 9 Νοεμβρίου 2009 η Aspis Liv υπέβαλε στοιχεία δηλώνοντας ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από την Credit Suisse, τα κεφάλαια ήταν ενεχυριασμένα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε ότι είχε λάβει αυτή την πληροφορία την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 9 Νοεμβρίου 2009. Ο Διευθύνων Σύμβουλος διαβεβαίωσε ότι η πληροφορία πως τα κεφάλαια στο λογαριασμό στην Credit Suisse είχαν ενεχυριαστεί ήταν λανθασμένη. Η εταιρεία διερευνούσε το ζήτημα και επρόκειτο να επικοινωνήσει με την Credit Suisse.
Στις 9 Νοεμβρίου 2009, εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης στην εταιρεία, η Finansinspektionen αποφάσισε να δώσει την εντολή στην Aspis Liv να υποβάλει σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την ταχεία αποκατάσταση των ίδιων κεφαλαίων της μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2009. Από το σχέδιο θα έπρεπε να προκύπτει με απόλυτη βεβαιότητα ότι η Aspis Liv είχε επανακτήσει τον έλεγχο επαρκών κεφαλαίων για την κάλυψη των απαιτήσεων του νόμου.
3. Η θέση της Aspis Liv
Η Aspis Liv υπέβαλε σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης και μια δήλωση σχετικά με τις τρέχουσες περιστάσεις.
Στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης η Aspis Liv δηλώνει ότι θεωρεί πως έχει τον έλεγχο των κεφαλαίων που βρίσκονται κατατεθειμένα στην Credit Suisse, καθώς η εταιρεία ενημερώθηκε από την Credit Suisse ότι τα κεφάλαιά της θα μεταφερθούν το αργότερο στις 25 Νοεμβρίου 2009. Επιπρόσθετα, η εταιρεία ανέφερε ότι τα περιουσιακά της στοιχεία στη Σουηδία ανέρχονται περίπου σε 147 εκατομμύρια SEK και ότι η λειτουργία της δημιουργεί μηνιαίο πλεόνασμα. Σύμφωνα με την Aspis Liv, συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, πρέπει να θεωρηθεί ότι η εταιρεία έχει επαρκή έλεγχο των κεφαλαίων της ώστε να αποκαταστήσει ταχέως τα ίδια κεφάλαιά της.
Επίσης, η εταιρεία πρόσθεσε ότι έχει αντασφαλίσει όλα της τα νέα συμβόλαια για την περίοδο 9-25 Νοεμβρίου 2009. Αντίγραφο αυτής της υποχρέωσης υποβλήθηκε στη Finansinspektionen.
Ακολουθεί περίληψη της δήλωσης που υποβλήθηκε από την Aspis Liv σε συνδυασμό με το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.
Η Aspis Liv και η θυγατρική Aspis Fastighets AB έχουν σχηματίσει μαζί έναν όμιλο, αλλά δεν αποτελούν μέρος άλλου ομίλου. Η εταιρεία βεβαιώνει ότι έχει αποφασίσει να μεταφέρει κεφάλαια από την Credit Suisse στη Σουηδική τράπεζα, δηλώνει όμως ότι αυτό συνέβη με πρωτοβουλία της εταιρείας. Η σύμβαση την οποία υπέγραψε με την Credit Suisse σε συνδυασμό με το άνοιγμα των λογαριασμών αποτελεί καθιερωμένη διαδικασία. Η σύμβαση πρέπει να ερμηνεύεται σε συνδυασμό με τις οδηγίες εξουσιοδότησης που έχουν καταρτιστεί για τους λογαριασμούς και έχουν υποβληθεί στην Credit Suisse. Η εταιρεία δεν έχει στερηθεί το δικαίωμα λήψης αποφάσεων σχετικά με τον τρόπο επένδυσης των κεφαλαίων. Όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος διαπίστωσε ότι οι σχετικές με τους λογαριασμούς πληροφορίες αποστέλλονταν στην εταιρεία μέσω της Hestiun Europe Limited, ο Διευθύνων Σύμβουλος επικοινώνησε με τον προηγούμενο διαχειριστή χαρτοφυλακίου της εταιρείας, από τον οποίο πληροφορήθηκε ότι ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου χρησιμοποιούσε την Hestiun Europe Limited ως σύμβουλο σε ζητήματα διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Η Hestiun Europe Limited παρείχε αυτή την υπηρεσία εκ μέρους του διαχειριστή χαρτοφυλακίου. Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου ζήτησε η κατάσταση να μην τροποποιηθεί. Η Aspis Liv το αποδέχθηκε.
Η λέξη «ζήτημα» που χρησιμοποιήθηκε στην επιστολή της τράπεζας δε σημαίνει ότι υπάρχει κάποια διένεξη, άλλα μια συμβατική συμφωνία μεταξύ δύο μερών. Ο λόγος για τον οποίο καθυστερεί η μεταφορά είναι η ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ της Hestiun Europe Limited και μιας εταιρείας του Ομίλου Ασπίς. Βάσει αυτής της συμφωνίας, η Credit Suisse δεν μπορεί να μεταφέρει τα κεφάλαια εντός δύο εβδομάδων.
Η Hestiun Europe Limited είναι μια πολυεθνική χρηματοδοτική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς, ένας από τους οποίους είναι ο χρηματοοικονομικός.
Η εταιρεία συνεχίζει να ερευνά τι μπορεί να συνέβη, ποιες άγνωστες μέχρι σήμερα συμφωνίες μπορεί να υπάρχουν που επηρεάζουν τη μεταφορά των χρημάτων και σε ποιο βαθμό μπορεί να εμπλέκεται η Hestiun Europe Limited ή άλλοι. Εκπρόσωποι της εταιρείας θα επισκεφθούν την Credit Suisse στα γραφεία της τράπεζας στη Βασιλεία στις 13 Νοεμβρίου 2009, για να συζητήσουν αυτοπροσώπως την υπάρχουσα κατάσταση.
Η εταιρεία τονίζει στη δήλωσή της ότι σήμερα δεν είναι γνωστό ποιο/α άτομο/α έχουν φέρει την εταιρεία σ’ αυτή την κατάσταση.
4. Εκτίμηση της Finansinspektionen στο ζήτημα της παρέμβασης
Στην υπόθεση αυτή προκύπτει ξεκάθαρα και χωρίς να υπάρχει εναντίωση από την Aspis Liv ότι τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο η εταιρεία δεν κατόρθωσε να διευθετήσει το ζήτημα των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στην Credit Suisse, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μεταφοράς των κεφαλαίων στους λογαριασμούς της τράπεζας στη Σουηδία.
Η Aspis Liv δεν έχει κατορθώσει να εξηγήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν οι μεταφορές και δεν εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι η Credit Suisse κωλύεται να τις εκτελέσει. Η μόνη διαθέσιμη σχετική πληροφορία είναι ότι φαίνεται να υπάρχει ένα πρόβλημα ή «ζήτημα» σχετικά με μια εταιρεία (Hestiun), την οποία η Aspis Liv δεν έχει προσλάβει για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου, η οποία όμως λαμβάνει πληροφορίες οικονομικής φύσης από την τράπεζα σχετικά με τους λογαριασμούς της Aspis Liv και έχει αξίωση στα κεφάλαια ή σε κάθε περίπτωση δικαίωμα διαχείρισης των κεφαλαίων.
Επίσης, η Aspis Liv δεν έχει αιτιολογήσει γιατί η Credit Suisse δηλώνει σε αντίγραφα κίνησης των λογαριασμών ότι τα στοιχεία στους λογαριασμούς έχουν «ενεχυριαστεί». Η Aspis Liv δεν έχει διατυπώσει τις απόψεις της επί του θέματος, που πρέπει να θεωρηθεί ουσιώδες, στη δήλωσή της.
Η Aspis Liv έχει παρουσιάσει βεβαίωση από την Credit Suisse από τις 9 Νοεμβρίου 2009 ότι τα κεφάλαια θα μεταφερθούν στο λογαριασμό της Σουηδικής τράπεζας της εταιρείας όχι αργότερα από τις 25 Νοεμβρίου 2009. Το γεγονός ότι η Credit Suisse παραθέτει συγκεκριμένη μελλοντική ημερομηνία θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η πληροφορία της τράπεζας σχετικά με τα ενεχυριασμένα στοιχεία είναι αληθής, εφόσον η Credit Suisse, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη βεβαίωση, δε θεωρεί ότι εμποδίζεται να ολοκληρώσει τη μεταφορά μελλοντικά. Μια υπόθεση θα μπορούσε να είναι ότι η τράπεζα αναγνωρίζει ότι εκείνη την ημερομηνία το ενέχυρο θα έχει επιστραφεί. Ωστόσο, η Finansinspektionen θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές ασάφειες στο συγκεκριμένο ζήτημα για να καταλήξει σε συμπεράσματα. Αυτό που είναι προφανές και έχει ήδη αναφερθεί είναι ότι η Aspis Liv δεν μπορεί να χειριστεί τα στοιχεία, γεγονός που αυτό καθαυτό αποτελεί σοβαρή παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών – κανονισμών που στόχο έχουν την προστασία των ασφαλισμένων.
Επιπρόσθετα, υπάρχει λόγος να αμφισβητείται κατά πόσο η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2009. Η Finansinspektionen έχει ενημερωθεί αρκετές φορές από τις 12 Οκτωβρίου 2009 ότι η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως η μεταφορά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Παρομοίως, πληροφόρηση για επικείμενη μεταφορά δόθηκε από την Credit Suisse. Η τράπεζα θεώρησε ότι εμποδιζόταν να πραγματοποιήσει τη μεταφορά σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι αμφίβολο αν αυτό οφείλεται σε κάτι άλλο πέρα από την αξίωση που έχει ένα τρίτο μέρος, την οποία η Credit Suisse δεν μπορεί να αγνοήσει. Αυτό σημαίνει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, το δικαίωμα διάθεσης αμφισβητείται ή ότι, στη χειρότερη περίπτωση, το δικαίωμα διάθεσης ανήκει σε τρίτο μέρος. Στη δεύτερη περίπτωση συνεπάγεται ότι η Aspis Liv προφανώς δεν έχει τον έλεγχο στις συναλλαγές της με την Credit Suisse ή την Hestiun Europe Limited.
Σύμφωνα με τη διατύπωση της εταιρείας, με σκοπό να «εξαλείψει κάθε αμφιβολία ότι η Εταιρεία δε θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε νέες δεσμεύσεις», η Aspis Liv αντασφάλισε όλες τις νέες τις υποχρεώσεις κατά 100% από τις 9 Νοεμβρίου 2009. Η συμφωνία την οποία σύναψε η Aspis Liv ορίζει ότι η αντασφάλιση ισχύει μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2009 και περιορίζεται στις απαιτήσεις που θα εγερθούν κατά την ίδια χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τη Finansinspektionen, η αντασφάλιση δεν αντισταθμίζει την έλλειψη των κεφαλαίων που απορρέει από την απώλεια ελέγχου των κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί στην Credit Suisse. Ο Νόμος περί Ασφαλιστικών Εργασιών ορίζει ότι μία εταιρεία, εκτός των στοιχείων που απαιτούνται για την κάλυψη των υποχρεώσεών της, ανά πάσα στιγμή πρέπει να διαθέτει επαρκή ίδια κεφάλαια. Η αντασφάλιση των νέων υποχρεώσεων δε μεταβάλει αυτή την κατάσταση. Μια συμβατική σχέση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κεφάλαιο που πρέπει να διαθέτει μια εταιρεία σύμφωνα με το Νόμο περί Ασφαλιστικών Εργασιών για να διατηρήσει την απαιτούμενη οικονομική ευρωστία και σταθερότητα. Επιπρόσθετα, η παρατεταμένη συμφωνία αντασφάλισης αντιπροσωπεύει ένα πρόσθετο κόστος για την Aspis Liv.
Στο υποβληθέν σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης η Aspis Liv δεν παρουσιάζει άλλη μέθοδο για την αποκατάσταση των ιδίων κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, το γεγονός ότι η εταιρεία είναι αυτή τη στιγμή κερδοφόρα δε θεωρείται ουσιώδες.
Με τις ενέργειές της η Aspis Liv ουσιαστικά απέτυχε να συμμορφωθεί προς τις εφαρμοστέες διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία της. Η Finansinspektionen κρίνει ότι τα δικαιώματα των ασφαλισμένων εκτίθενται σε κίνδυνο. Για την προστασία παλαιών και νέων ασφαλισμένων και κάθε άλλου δικαιούχου, η Finansinspektionen κρίνει ότι είναι απαραίτητο να λάβει μέτρα. Συνοπτικά, η Finansinspektionen κρίνει ότι συντρέχουν οι συνθήκες παρέμβασης όπως ορίζονται από το Άρθρο 19, κεφάλαιο 11 του Νόμου περί Ασφαλιστικών Εργασιών.
4.4. Παρέμβαση της Finansinspektionen
Η Finansinspektionen αναστέλλει άμεσα τη λειτουργία της Aspis Liv, ώστε η εταιρεία να μην μπορεί να συνάψει νέα ασφαλιστικά συμβόλαια.
Επιπλέον, η Finansinspektionen απαγορεύει στην εταιρεία να εκχωρήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Σουηδία χωρίς τη ρητή έγκριση της Finansinspektionen. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ενέργεια που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας πρέπει να έχει την έγκριση της Finansinspektionen. Η απόφαση τίθεται άμεσα σε ισχύ.
FINANSINSPEKTIONEN
Martin Andersson
Γενικός Διευθυντής
Per Håkansson
Νομικός Σύμβουλος
Καλές και πολλές πωλήσεις !!
Εξαιρετική υπηρεσία ενημέρωσης και αποστόμωσης της παραπληροφόρησης. Μπράβο! Πάντοτε & τέτοια…
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για Ασπίς Πρόνοια
NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009 12:46
Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας με θέμα «Ντόμινο απαράδεκτων και ακραία αντικοινωνικών εξελίξεων από την ανάκληση άδειας της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ» κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.
Μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης σημειώνει ότι η ανάκληση της άδειας έγινε «χωρίς κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, με συνέπεια τα αποτελέσματα να είναι καταστροφικά για τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν να απωλέσουν ποσά πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ!».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ , μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα μας με πορεία δεκαετιών, απασχολούσε πάνω από 3000 άτομα – διοικητικούς υπαλλήλους, ασφαλιστές και άλλους συνεργάτες – και εξυπηρετούσε πάνω από 1.000.000 ασφαλισμένους.
Η ανάκληση της άδειας της ΑΣΠΙΣ ΑΕΓΑ (μίας εκ των εταιρειών του ομίλου) που ασκούσε και τον κλάδο Ζωής, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές, έγινε χωρίς κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, με συνέπεια τα αποτελέσματα να είναι καταστροφικά για τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν να απωλέσουν ποσά πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ!
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν και οι διαμεσολαβούντες-συνεργάτες της ΑΣΠΙΣ ΑΕΓΑ:
– Χιλιάδες οικογένειες – των οποίων η επιβίωση σε αρκετές περιπτώσεις εξαρτάται από την τύχη των ασφαλιστηρίων τους- αγωνιούν για την τύχη των συμβολαίων τους και των χρημάτων που έχουν επενδύσει σε αυτά.
– Πάρα πολλοί από τους ασφαλισμένους δεν εισπράττουν τις αποζημιώσεις που περιμένουν εδώ και μήνες, από δαπάνες που έκαναν και καλύπτονταν από τα ασφαλιστήριά τους.
– Όσοι ασφαλισμένοι χρήζουν άμεσης νοσηλείας βρίσκουν τις πόρτες των συμβεβλημένων νοσοκομείων κλειστές και όσοι ήδη νοσηλεύονταν κλήθηκαν είτε να πληρώσουν οι ίδιοι είτε να μεταφερθούν σε δημόσιο νοσοκομείο.
– Κάτοχοι αναπηρικών συντάξεων, οι οποίοι δεν έχουν άλλους πόρους, έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και ελπίδα.
Την ίδια στιγμή οι υπάλληλοι της εταιρείας παραμένουν άνεργοι και απλήρωτοι εδώ και μήνες αντιμετωπίζοντας άμεσο οικονομικό πρόβλημα, όπως και οι ασφαλιστές που επιπλέον αντιμετωπίζουν την καχυποψία – και μερικές φορές και την επιθετικότητα- των πελατών τους.
Παράλληλα, ερωτηματικά εγείρονται για τον ρόλο που έπαιξε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α.) και οι προκάτοχοί της, στο διάστημα μέχρι την ανάκληση της άδειας της ΑΣΠΙΣ. Η «τρύπα» στα αποθεματικά της εταιρείας είναι τόσο μεγάλη (δημοσιεύματα εφημερίδων την ανεβάζουν πάνω από μισό δις ευρώ!), που δεν δικαιολογείται η απραξία της Αρχής το διάστημα που αυτό το τεράστιο έλλειμμα δημιουργούνταν.
Ταυτόχρονα, όλο αυτό το διάστημα, οι φυσικοί αυτουργοί, που ελέγχονται για σοβαρά ποινικά αδικήματα, κυκλοφορούν ελεύθεροι και χωρίς κανένα έλεγχο ή περιορισμό σε ότι αφορά στα περιουσιακά τους στοιχεία, που ενδεχομένως να έχουν προκύψει και από παράνομες, όσον αφορά στην διαχείριση της περιουσίας της εταιρίας, πράξεις.
Επειδή η υπόθεση της ΑΣΠΙΣ, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ιδιωτικής ασφάλισης
Επειδή όλοι οι ασφαλισμένοι πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα, να εξασφαλιστούν οι προσδοκίες τους από τα συμβόλαιά τους και να αντιμετωπισθεί άμεσα το αίσθημα καχυποψίας και ανυποληψίας προς την αγορά.
Επειδή οι υπάλληλοι και οι ασφαλιστές της εταιρείας είναι αναγκαίο να πληρωθούν τους δεδουλευμένους μισθούς τις αποζημιώσεις και τις προμήθειές τους, προκειμένου κυριολεκτικά να επιβιώσουν.
Επειδή θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα της ανεργίας των εργαζομένων.
Επειδή υπάρχουν πολλά κενά στην νομοθεσία που καθορίζει και κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των διαμεσολαβούντων προσώπων.
Επειδή έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από την ανάκληση των αδειών των ασφαλιστικών εταιριών και τέσσερις μήνες από την ψήφιση του ν. 3790/2009 που προβλέπει εγγυήσεις του Δημοσίου σε περίπτωση ανάκλησης αδείας ασφαλιστικής εταιρίας Ζωής.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Σκοπεύουν να αναζητήσουν τρόπους αποζημίωσης όλων των ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ με βάση το άρθρο 17 του Ν.3790/2009 ;
2) Θα αναλάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η απασχόληση των εργαζομένων – υπαλλήλων και ασφαλιστών- και η εξόφληση των δεδουλευμένων τους, των αποζημιώσεών τους και των προμηθειών τους;
3) Ποιο είναι το ύψος των αποθεματικών της εταιρείας; Θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για τις πιο πιεστικές ανάγκες των ασφαλισμένων;
4) Τι πιέσεις θα ασκήσετε στις ασφαλιστικές εταιρείες που απομένουν στην αγορά και οι οποίες θα επωφεληθούν από τα συμβόλαια της ΑΣΠΙΣ που εισρέουν σε αυτές, ώστε να επωμιστούν μέρος του κόστους της κατάρρευσης της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ καθώς και των άλλων εταιριών που ανεκλήθη η άδεια τους ;
5) Πότε επιτέλους θα υλοποιηθούν τα μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας, που έχουν υποσχεθεί τόσο η παλαιά όσο και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης;
6) Τι μέτρα θα λάβουν για τον πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο της ακεραιότητας των ασφαλιστικών εταιρειών, ο οποίος έχει αποδειχτεί πλημμελής έως ανύπαρκτος; Πότε θα καλυφθεί το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο που θα πρέπει να ρυθμίζει και να καθορίζει τους όρους εφαρμογής του άρθρου 17 του ν. 3790/2009;
7) Ποιοι έλεγχοι και περιορισμοί έχουν ή πρόκειται άμεσα να ληφθούν κατά των ιδιοκτητών και διοικούντων την εταιρία και των περιουσιακών τους στοιχείων;
Γιατι δε μας δειχνεις εδω και τις αλλες αποψεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ονομα της βαρντασκας,το γηπεδο του παναθηναικου,τη κυπρο,τη γλωσσα μας,και αλλα πολλα?
Εκαναν μια ερωτηση και τι εγινε?
Πολιτικες θεσεις τις κραταει ο καθε ενας για τον εαυτο του.
Αυτο το κομμα ειναι επικινδυνο να υπαρχει στη βουλη.
ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ?
ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
“ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΛΟΥΚΕΤΟ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ”
Η ΜΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΚΑΙ “ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ”
ΤΙ…… ΓΙΝΕΤΑΙ? ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΟΥΤΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΑΡΒΥΛΑ ΕΙΝΑΙ? ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΤΑΙΡΙΩΝ?
Στη κηδεία του Αλέξανδρου Ταμπουρά ο Ψωμιάδης πήγε με τους φουσκωτούς του -μόνο που μείναν διακριτικά παραδίπλα- και το καινούριο RANGE ROVER ΠΟΥ ΑΓΌΡΑΣΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ ΑΞΊΑΣ 450.000,00 € ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟ !!!
Η σύζυγος του Μάρω με τη κόρη του Όλγα πήγαν με την PORCHE CAYENNE.
Η έπαυλη στο Κεφαλλάρι – Πολιτεία θα την έχουν για πάντα όπως και το Ανάκτορο στη Μύκονο και παντού, εφού τα έχουν σε άλλα ονόματα ιδιοκτησίες.
Δεν πρέπει να δεσμευθούν μέχρι να δούμε εάν ευθύνεται ο κος Ψωμιάδης ???
Εάν έχει φάει τα κεφάλαια των εταιριών θα τον αφήσουν να ΖΕΙ σαν Βασιληάς ???