Στο επίκεντρο των συζητήσεων για την πανδημική κρίση του κορωνοϊού, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της αστικής ευθύνης νοσοκομείων και γιατρών που νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19.
γράφει ο Νίκος Μωράκης
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200 ασφαλιστήρια συμβόλαια επαγγελματικής ευθύνης που έχουν ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα καθώς και περίπου 25.800 συμβόλαια ασφάλισης επαγγελματικής ευθύνης για γιατρούς.
Ωστόσο βάσει πληροφοριών από την αγορά τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι ασφαλισμένα αφενός καθώς δεν υφίσταται η πολιτειακή πρωτοβουλία και αφετέρου επειδή σε πολλές περιπτώσεις η οργάνωση και οι ελλείψεις τους διευρύνουν σε μεγάλο βαθμό το πεδίο των κινδύνων για την ασφαλιστική αγορά.
Πλέον λόγω του ρίσκου που συνεπάγεται η πανδημία και του μεγέθους των αποζημιώσεων που μπορεί να οδηγήσει, μέγεθος στο οποίο δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί βάσει των ασφαλίστρων η αγορά, η πανδημία αποτελεί εξαίρεση όχι μόνο στα συμβόλαια επαγγελματικής ευθύνης γιατρών και νοσοκομείων, αλλά και γενικότερα σε όλα τα ασφαλιστήρια.
Υποθέσεις που μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί και αφορούν το πεδίο των ευθυνών γιατρών και νοσηλευτηρίων είναι:
α) Συγγενείς ασθενούς με κορωνοιό στις Σέρρες κατέθεσαν μήνυση κατά νοσηλευτηρίου, υποστηρίζοντας ότι ο ασθενής που απεβίωσε θα μπορούσε να είχε σωθεί αν είχε διασωληνωθεί.
β)Άλλη μία υπόθεση αφορά την Κοζάνη και 32 κρούσματα θετικά τα οποία ενώ ελέγχθηκαν το Νοέμβριο φαίνεται πως δεν ενημερώθηκαν ότι φέρουν τον ιό με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία. Ειδικότερα όπως αναφέρει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδης σχετικά «Είναι σίγουρο ότι εφόσον δεν δηλώνονταν εν αγνοία τους αποτελούσαν εστίες μετάδοσης του ιού. Αυτό φαίνεται ότι προκάλεσε περαιτέρω εστία εξάπλωσης της νόσου. Γεννιούνται εύλογα ερωτήματα δεδομένου ότι εντοπίζονται αποκλειστικά στην Κοζάνη και φαίνεται ότι σχετίζονται με συγκεκριμένο νοσοκομείο που είχε συμφωνία με συγκεκριμένο εργαστήριο. Ζήτησα από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διευκρινίσουν όλες τις λεπτομέρειες. Θα διερευνηθεί αν από την εξέλιξη αυτή επηρεάζεται, πέρα από τη δημόσια υγεία, και η επιδείνωση της οικονομικής ζωής της Κοζάνης».