Βραχυπρόθεσμες προοπτικές βασικών Αγορών και Τομέων
Κάθε μήνα η Atradius σας ενημερώνει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε μια σειρά εξαγωγικών αγορών και βασικών εμπορικών τομέων. Οι Ασφαλιστές μας έχουν εξειδικευμένη άποψη για την παγκόσμια οικονομία -και τους κλάδους που κάνουν την καρδιά της να χτυπά- που δε θα βρείτε στη γενική κάλυψη των γεγονότων από τον Τύπο.
Ακόμη σημαντικότερο, οι Ασφαλιστές μας χρησιμοποιούν την άριστη κατάρτιση και την εμπειρία τους για να ρίξουν μια ματιά στο μέλλον. Σε κάθε τεύχος του «Atradius Market Monitor» θα βρείτε τις προβλέψεις μας για τις οικονομίες ορισμένων βασικών Αγορών.
Σε αυτό το τεύχος παρουσιάζουμε τις εξής Αγορές:
- Γαλλία – με αξιολόγηση των κλάδων οικιακών συσκευών και γαλακτοκομικών προϊόντων
- Αυστρία – με αξιολόγηση των κλάδων χαρτιού και ξυλείας
- Ιταλία
- Νορβηγία
- Καναδάς
- Νέα Ζηλανδία
- Βραζιλία
- Ιαπωνία
- Αφιέρωμα: Εξασφαλίστε υγιή ρευστότητα
Αναμενόμενη αθέτηση υποχρεώσεων στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που κάθε επιχείρηση πρέπει να γνωρίζει είναι πώς διαμορφώνεται η τάση αδυναμίας εξόφλησης χρεών στις αγορές της. Το παρακάτω διάγραμμα βασίζεται σε εισηγμένες εταιρείες των αγορών στις οποίες αναφέρεται και παρουσιάζει την πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων σε όλους τους τομείς κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Ως αθέτηση υποχρεώσεων ορίζουμε την αδυναμία πραγματοποίησης μιας προγραμματισμένης πληρωμής ή την έναρξη διαδικασιών πτώχευσης. Η πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων υπολογίζεται βάσει τριών παραγόντων: της τρέχουσας αξίας μιας εταιρείας, της αστάθειάς της και της τρέχουσας κεφαλαιακής της δομής. Η πιθανότητα μία εταιρεία στις εκατό να αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη της εμφανίζεται στο διάγραμμα ως 1%.
Η επιδείνωση του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος έχει οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών αθέτησης υποχρεώσεων, ενώ η αυξητική τάση ήταν εμφανής από τα μέσα του 2007.
Τον Απρίλιο του 2009 η διάμεση τιμή του δείκτη αθέτησης υποχρεώσεων σχεδόν όλων των μεγάλων Δυτικών οικονομιών έπεσε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αν και παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, ο δείκτης για τις εταιρείες των ΗΠΑ και του Η.Β. παρουσιάζει σημαντική πτώση από το ανώτερο επίπεδο του Φεβρουαρίου του 2009. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, μικρότερη πτώση του δείκτη σημειώνεται στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Αυτή η γενικότερη άμβλυνση εξηγείται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι εθνικοί μετοχικοί δείκτες έχουν ανακάμψει από τις αρχές Μαρτίου: το γενικό επίπεδο τιμών των μετοχών έχει αυξηθεί στις περισσότερες αγορές και η αστάθεια έχει υποχωρήσει. Ενώ αυτή η εξέλιξη είναι θετική κατ’ αρχάς, παραμένει να διαπιστωθεί αν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη τάση ή αν αποτελεί τον σπόρο μιας μακροπρόθεσμης βελτίωσης.
Γαλλία
Το υπάρχον επιχειρηματικό περιβάλλον
Το ΑΕΠ της Γαλλίας συρρικνώθηκε κατά 1,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2008, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης στην παραγωγή αυτοκινήτων (-28%), της τεράστιας πώλησης αποθεμάτων των βιομηχανιών και της συρρίκνωση των εξαγωγών (εκτιμάται ότι θα μειωθούν πάνω από 3,5% το α΄ εξάμηνο του 2009). Ο κλάδος της κατασκευής συνέχισε την πτωτική του πορεία το Μάρτιο του 2009 (πτώση 17% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους). Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο του 2009 αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,5%.
Μετά την αύξηση κατά 10% των εταιρικών πτωχεύσεων το 2008 -σε 54.000- η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο αυτόν το χρόνο. Τα στοιχεία των Γαλλικών Στατιστικών Υπηρεσιών INSEE και Altares δείχνουν ότι, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2008, οι πτωχεύσεις εταιρειών αυξήθηκαν κατά 21% το α΄τρίμηνο του 2009 (15.000 αποφάσεις), με τους κλάδους των κατασκευών και της οικοδομής (+27% και +22%), της βιομηχανίας -εξαιρουμένου του κλάδου αγροτικών προϊόντων και τροφίμων- (+44%) και των μεταφορών (+45%) να δέχονται τις περισσότερες πιέσεις. Ορισμένοι κλάδοι, όπως των πλαστικών, παρουσίασαν ακόμη πιο δραματικές τάσεις (+183%). Το θετικό είναι ότι μετά την επιπλέον επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος κατά τους πρώτους τρεις μήνες τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν κάποια σταθεροποίηση, ενώ και η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,2% το α΄τρίμηνο του 2009.
Η πρόβλεψη για τη Γαλλία
Παρά τις πρόσφατες θετικές τάσεις, η συνολική πρόβλεψη για το υπόλοιπο του έτους είναι αρνητική. Το Γαλλικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί το 2009 μεταξύ 2,0% (Consensus Forecasts) και 3,0% (IMF). Ωστόσο, η πτωτική τάση θα έπρεπε να έχει φτάσει στο όριο όπου αρχίζει η ανάκαμψη κατά το α΄ τρίμηνο του έτους. Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το αναμενόμενο επίπεδο καταναλωτικών δαπανών εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας.
Σχεδόν όλοι οι κλάδοι επηρεάζονται από την ύφεση, όμως ιδιαίτερα οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας και της μεταλλουργίας, των οικιακών συσκευών, των ηλεκτρικών εξαρτημάτων, του χαρτιού, των χημικών, των ελαστικών και των πλαστικών συνεχίζουν να καταγράφουν αρνητικές τάσεις. Η γενική πρόβλεψη για τις κατασκευαστικές και οικοδομικές δραστηριότητες παραμένει πεσιμιστική, καθώς καταγράφεται συνεχής πτώση των παραγγελιών. Στους επόμενους μήνες αναμένονται πωλήσεις αποθεμάτων σε όλους τους βιομηχανικούς τομείς της Γαλλίας. Τον Απρίλιο του 2009 ο δείκτης που μετράει τη λήψη παραγγελιών έχει σταθεροποιηθεί, εντούτοις παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1992. Αν δεν υπάρξει ριζική μεταβολή της παγκόσμιας ζήτησης, το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν πρόκειται να βελτιωθεί πριν από το τέλος του 2009.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, η αύξηση των πτωχεύσεων που έχει καταγραφεί από το γ΄ τρίμηνο του 2008 θα συνεχιστεί και το 2009, αν και φαίνεται ότι ήδη έχει αγγίξει το ανώτερο σημείο της. Οι προβλέψεις παραμένουν δύσκολες, ωστόσο είναι πιθανή μια συνολική αύξηση κατά 20% του αριθμού των χρεοκοπιών μέσα στο 2009. Σχεδόν όλοι οι κλάδοι θα επηρεαστούν από αυτή την τάση, αν και υπάρχουν ορισμένες θετικές εξαιρέσεις, όπως ο κλάδος αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, καθώς και ο φαρμακευτικός κλάδος.
Μια ματιά στους βιομηχανικούς κλάδους της Γαλλίας
Διανομή οικιακών συσκευών
Πώς έχει επηρεάσει η παγκόσμια οικονομική ύφεση τον κλάδο διανομής οικιακών συσκευών;
Η κατανάλωση των οικιακών συσκευών επηρεάζεται άμεσα από την οικονομική ύφεση. Στις υπάρχουσες συνθήκες οι καταναλωτές επιλέγουν να προστατέψουν την αγοραστική τους δύναμη και να εξασφαλίσουν την οικονομική τους ευελιξία αυξάνοντας τις αποταμιεύσεις τους. Αυτή η τάση επηρεάζει τόσο την τιμή όσο και την ποσότητα των αγαθών που πωλούνται.
Ποια είναι η υπάρχουσα τάση στις καθυστερήσεις πληρωμών, στην αδυναμία πληρωμών και στις πτωχεύσεις και γιατί;
Ο αριθμός των πτωχεύσεων στον κλάδο λιανικής αυξήθηκε κατά 7% το 2008. Στο α΄ τρίμηνο του 2009 καταγράφηκε αύξηση 18,7%, καταδεικνύοντας την απότομη επιδείνωση από το β΄ εξάμηνο του 2008. Αυτή η εξέλιξη ερμηνεύεται κυρίως από τη συρρίκνωση των πωλήσεων και των περιθωρίων και το πρόβλημα της χρηματοδότησης κεφαλαίων κίνησης.
Τι πρέπει να προσέξουν οι εταιρείες που πωλούν προϊόντα στον κλάδο οικιακών συσκευών;
Οι εταιρείες πρέπει να παρακολουθούν τις τάσεις των πωλήσεων και του ακαθάριστου περιθωρίου. Σημαντικό είναι επίσης να κατανοήσουν τον κύκλο του κεφαλαίου κίνησης, για να εξασφαλίσουν ότι η αποθεματική τους θέση επαρκεί για να ανταποκριθούν στην τάση των πωλήσεων.
Ποια είναι η βραχυπρόθεσμη (6 μηνών) πρόβλεψη της Atradius για τον κλάδο διανομής οικιακών συσκευών;
Η πίεση που ασκείται στις πωλήσεις και στα περιθώρια θα συνεχίσει να αυξάνεται τόσο για τη χονδρική όσο και για τη λιανική. Η δυνατότητα εξασφάλισης οικονομικής ευελιξίας περιορίζεται εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης σε τραπεζικά κεφάλαια και των περιορισμένων περιθωρίων πίστωσης των προμηθευτών. Εκτιμούμε ότι στον κλάδο θα παραμείνει το υψηλό επίπεδο πτωχεύσεων για το υπόλοιπο του έτους.
Κλάδος γαλακτοκομικών προϊόντων
Πώς έχει επηρεάσει τον κλάδο γαλακτοκομικών προϊόντων η παγκόσμια οικονομική ύφεση;
Ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές έχουν επηρεάσει σοβαρά τον κλάδο – ιδιαίτερα την αγροτική του πλευρά. Η απελευθέρωση των τιμών του γάλακτος στην Ευρώπη και η πλεονάζουσα παραγωγή σε όλο τον κόσμο έχουν επιταχύνει τη δραματική πτώση της τιμής του γάλακτος και των συναφών προϊόντων (βούτυρο, σκόνη γάλακτος), ασκώντας πιέσεις σε όλους τους επιμέρους κλάδους (αγροτικούς συνεταιρισμούς, επεξεργασία πρώτης ύλης, χονδρεμπόρους). Επιπλέον, η σημερινή οικονομική ύφεση επηρεάζει και τις εταιρείες γάλακτος, καθώς αντιμετωπίζουν μειωμένη κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ποια είναι η υπάρχουσα τάση στις καθυστερήσεις πληρωμών, στην αδυναμία πληρωμών και στις πτωχεύσεις και γιατί;
Ο αριθμός των πτωχεύσεων στον κλάδο τροφίμων αυξήθηκε κατά 5,8% το 2008 σε σύγκριση με το 2007. Ωστόσο, κατά το α΄ τρίμηνο του 2009 καταγράφηκε μείωση κατά 5,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτή η θετική εξέλιξη αντανακλά τη γενική ανθεκτικότητα του κλάδου τροφίμων στη Γαλλία.
Τι πρέπει να προσέξουν οι εταιρείες που πωλούν προϊόντα στον κλάδο γαλακτοκομικών προϊόντων;
Οι εταιρείες πρέπει να προσέξουν την αγοραστική ικανότητα/ευελιξία του αγοραστή ώστε να εναρμονίσουν τις τιμές και τα κόστη με τις αναμενόμενες και αιφνίδιες μεταβολές της τιμής της πρώτης ύλης. Είναι επίσης σημαντικό να εξασφαλίζεται ασφαλής και αξιόπιστη προέλευση του γάλακτος και των παραγώγων του για τους αγοραστές.
Παράλληλα, οι εταιρείες πρέπει να προσέξουν τα καταστήματα λιανικής και τη δυνατότητά τους να προστατέψουν τα περιθώρια κέρδους απέναντι στους μεγάλους παίκτες.
Ποια είναι η βραχυπρόθεσμη (6 μηνών) πρόβλεψη της Atradius για τον κλάδο γαλακτοκομικών προϊόντων;
Δεν αναμένουμε αύξηση των πτωχεύσεων βραχυπρόθεσμα στο συγκεκριμένο κλάδο. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα η πτωτική τάση της τιμής του γάλακτος και η συνολική απελευθέρωση μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη φερεγγυότητα των επιμέρους κλάδων, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν επιδείξει σημαντική προσαρμοστικότητα.
Αυστρία
Το υπάρχον επιχειρηματικό περιβάλλον
Η οικονομική κατάσταση της Αυστρίας έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από το Φεβρουάριο. Μια μικρή και ανοιχτή οικονομία, η Αυστρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Η παγκόσμια ύφεση έχει οδηγήσει, από τον Οκτώβριο του 2008, σε απότομη μείωση των παραγγελιών από τη διεθνή αγορά, των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής.
Μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4% το δ΄ τρίμηνο του 2008 η παραγωγή έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο το α΄ τρίμηνο του 2009 (σύμφωνα με τις στατιστικές της Ε.Ε., 2,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην αρχή αυτού του έτους, αναμενόταν συρρίκνωση της Αυστριακής οικονομίας κατά 1,3% για το 2009, όμως αυτή η πρόβλεψη πρόσφατα αναθεωρήθηκε σε 4,0%. Εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής αλληλεξάρτησης με τη Γερμανία, η αναμενόμενη σημαντική συρρίκνωση του Γερμανικού ΑΕΠ θα έχει επιπτώσεις και στην οικονομία της Αυστρίας.
Η αγορά εργασίας συνεχίζει να επιδεινώνεται, αν και πρόσφατα σημειώθηκε επιβράδυνση της πτωτικής πορείας. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί σε 6,0% το 2009 και σε 7,1% το 2010 (όταν το 2008 βρισκόταν στο 5,8%). Τα αποτελέσματα των κρατικών πακέτων παροχής κινήτρων αργούν να φανούν και δε θα δείξουν όλη τη δυναμική τους παρά προς το τέλος του έτους. Με αύξηση των δαπανών και μείωση των εσόδων, το έλλειμμα του προϋπολογισμού για αυτό το έτος αναμένεται να αυξηθεί στο 4,2% του ΑΕΠ.
Οι Αυστριακοί δανειολήπτες έχουν βγει ωφελημένοι από τη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς στην Αυστρία είναι αρκετά υψηλό το ποσοστό των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ωστόσο, αν και το κόστος δανεισμού μικρότερων ποσών έχει μειωθεί, η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση παραμένει δύσκολη εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων. Το Μάρτιο του 2009 η αδυναμία πληρωμών έφτασε στο ανώτερο σημείο της και περιορίστηκε ένα μήνα αργότερα, δίνοντας ελπίδες ότι αυτή η αρνητική τάση μπορεί να αμβλυνθεί στους επόμενους μήνες.
Το α΄ τρίμηνο του 2009 οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 29% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 (963 περιπτώσεις) συνεχίζοντας την αρνητική εξέλιξη από το β΄ τρίμηνο του 2008. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 5%. Συνολικά, εκτιμούμε ότι το 2009 θα αυξηθούν σε σύγκριση με το 2008 κατά 10-15%.
Η πρόβλεψη για την Αυστρία
Είναι δύσκολο να δούμε κάποια μεταστροφή του κλίματος πριν από τις αρχές του 2010 και η ανάκαμψη θα παραμείνει μεσοπρόθεσμα σε μέτρια επίπεδα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης περιορισμένης παγκόσμιας ζήτησης. Η φορολογική μεταρρύθμιση και το μέτρο απόσυρσης αυτοκινήτων θα συνεχίζουν να στηρίζουν σε ένα βαθμό το λιανικό εμπόριο στους επόμενους μήνες, όμως η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο και η αύξηση της ανεργίας θα ρίξει τη σκιά της στις μελλοντικές προοπτικές. Αν και ο κλάδος της λιανικής μάλλον δε θα σημειώσει ανάπτυξη τους επόμενους μήνες, παραμένει ωστόσο ένας σταθεροποιητικός παράγοντας για την οικονομία.
Μια ματιά στους βιομηχανικούς κλάδους της Αυστρίας
Χαρτί
Πώς έχει επηρεάσει η παγκόσμια οικονομική ύφεση τον κλάδο χαρτιού;
Με το ποσοστό των εξαγωγών να υπερβαίνει το 85%, ο κλάδος χαρτιού εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την παγκόσμια οικονομία. Για παράδειγμα, ο τομείς εκτύπωσης και συσκευασιών έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την παγκόσμια ύφεση, με αποτέλεσμα να σημειωθεί τεράστια μείωση των παραγγελιών και σημαντική πτώση της Αυστριακής παραγωγής χαρτιού κατά 20% τους δύο πρώτους μήνες του 2009. Οι εταιρείες παραπονούνται για τα χαμηλά επίπεδα τιμών σε σχεδόν όλο το εύρος των προϊόντων και η κερδοφορία πολλών εταιρειών είναι περιορισμένη. Οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν επειγόντως στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, με περισσότερο ευέλικτα εργασιακά σχήματα ή με προσωρινή διακοπή της παραγωγής.
Ποια είναι η υπάρχουσα τάση στις καθυστερήσεις πληρωμών, στην αδυναμία πληρωμών και στις πτωχεύσεις και γιατί;
Στον συγκεκριμένο κλάδο 17 εταιρείες έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση πτώχευσης αυτό το έτος. Το Μάρτιο και τον Απρίλιο καταγράφηκε ρεκόρ αδυναμίας πληρωμών.
Τι πρέπει να προσέξουν οι εταιρείες που πωλούν προϊόντα στον κλάδο χαρτιού;
Εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, η σημασία των εμπορικών πιστώσεων θα αυξηθεί. Κατά συνέπεια, οι προμηθευτές πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την πιστοληπτική αξιοπιστία των πελατών τους. Οι αρνητικές αλλαγές στις πληρωμές των πελατών πρέπει να λαμβάνονται ως προειδοποιητικά σημάδια. Οποιοδήποτε αίτημα των πελατών για επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής πρέπει να ανησυχεί τους προμηθευτές, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της δικής τους ρευστότητας και σε απότομη αύξηση των χρηματοοικονομικών αναγκών τους.
Ποια είναι η βραχυπρόθεσμη (6 μηνών) πρόβλεψη της Atradius για τον κλάδο χαρτιού;
Πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα παραμείνει προβληματική. Οι επενδύσεις συνεχίζουν να περικόπτονται, καθώς τα νέα πρότζεκτ μειώνονται στα απολύτως απαραίτητα. Οι επενδύσεις σε καινοτομίες ή επεκτάσεις εγκαταστάσεων έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί επ’ αόριστον. Οι εταιρείες εξετάζουν επιπλέον μειώσεις στην παραγωγή και περικοπές θέσεων εργασίας, καθώς αναμένεται περαιτέρω μείωση της ζήτησης σε σχεδόν όλες τις αγορές.
Ξυλεία
Πώς έχει επηρεάσει η παγκόσμια οικονομική ύφεση τον κλάδο ξυλείας;
Ο κλάδος ξυλείας είχε ήδη παρουσιάσει επιβράδυνση το 2008 και το 2009 θα βρεθεί αντιμέτωπος με απότομη μείωση των πωλήσεων.
Ποια είναι η υπάρχουσα τάση στις καθυστερήσεις πληρωμών, στην αδυναμία πληρωμών και στις πτωχεύσεις και γιατί;
Στο συγκεκριμένο κλάδο 32 εταιρείες έχουν ήδη υποβάλει αίτηση πτώχευσης το α΄ τρίμηνο του 2009. Το Μάρτιο καταγράφηκε ρεκόρ αδυναμίας πληρωμών, ενώ τον Απρίλιο αυτή η εξέλιξη σε κάποιο βαθμό μετριάστηκε.
Τι πρέπει να προσέξουν οι εταιρείες που πωλούν προϊόντα στον κλάδο ξυλείας;
Όπως και σε άλλους κλάδους, οι προμηθευτές πρέπει να επαγρυπνούν για προειδοποιητικά σημάδια και αλλαγές στο μοτίβο πληρωμών των πελατών τους. Πρέπει να είναι επιφυλακτικοί αν ένας πελάτης αδυνατεί να πληρώσει στην ώρα του ή προτείνει τμηματική εξόφληση. Η αυστηρή διαχείριση των εισπρακτέων λογαριασμών βοηθά στην έγκαιρη αναγνώριση των πιθανών προβλημάτων και στο σχεδιασμό των κατάλληλων ενεργειών.
Ποια είναι η βραχυπρόθεσμη (6 μηνών) πρόβλεψη της Atradius για τον κλάδο ξυλείας;
Η απόδοση του κλάδου θα συνεχίσει να είναι προβληματική, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η ζήτηση από τον κατασκευαστικό κλάδο -το βασικό αγοραστή του κλάδου ξυλείας με μερίδιο 75%- μειώνεται σε όλες τις σημαντικές αγορές. Η ζήτηση και οι τιμές της πριονισμένης ξυλείας έχουν καταρρεύσει. Η επιδείνωση της κερδοφορίας θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση του κλάδου στους επόμενους μήνες. Ο κλάδος ξυλείας χαρακτηρίζεται από πλεονασματική παραγωγική ικανότητα και κατά συνέπεια η προσαρμογή στην κατάσταση μειωμένης ζήτησης είναι ο μόνος τρόπος για να ανακουφιστούν οι εταιρείες από την αυξανόμενη πίεση που δέχονται. Θετικό είναι το γεγονός ότι η δασοκομία θα παραμείνει ο αναντικατάστατος προμηθευτής πρώτης ύλης στους κλάδους επεξεργασίας ξυλείας και χαρτιού, ενώ διαδραματίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο ως προμηθευτής πρώτων υλών για την παραγωγή ενέργειας. Αυτό δημιουργεί κάποιες ελπίδες ότι ο τομέας της δασοκομίας δε θα δεχθεί τόσο ισχυρό πλήγμα όσο οι άλλοι τομείς του κλάδου.
Ιταλία
Το υπάρχον επιχειρηματικό περιβάλλον
Παρά το συγκριτικά υγιές τραπεζικό σύστημα και το χαμηλό επίπεδο χρεών στον ιδιωτικό τομέα, η Ιταλία δεν ήταν απρόσβλητη από την παγκόσμια ύφεση. Η ανοιχτή οικονομία της Ιταλίας την εκθέτει στην υποχώρηση που σημειώνεται σε άλλες αγορές. Η κατάρρευση των εξαγωγικών αγορών της Ιταλίας (Γερμανία, ΗΠΑ, Ανατολική Ευρώπη κ.λπ.) έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην εσωτερική ανάπτυξη. Το α΄ τρίμηνο του 2009 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 19,6% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2008. Σύμφωνα με την OECD, κατά το α΄ τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 5,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Την ίδια περίοδο οι παραγγελίες σημείωσαν απότομη πτώση σε όλους τους κλάδους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής (ISTAT), ο κύκλος εργασιών των κλάδων υφαντουργίας/ένδυσης μειώθηκε κατά 13%, του μηχανολογικού κλάδου κατά 23%, των κλάδων χαρτιού/ξυλείας κατά 19%, του κλάδου χημικών κατά 29%, ενώ κατά 35% μειώθηκε ο κύκλος εργασιών των κλάδων μεταλλουργίας/χαλυβουργίας. Μόνο στον κλάδο τροφίμων και το φαρμακευτικό κλάδο η μείωση του κύκλου εργασιών δεν ξεπέρασε το 5% κατά το α΄ τρίμηνο του έτους. Σχεδόν όλες οι Ιταλικές βιομηχανίες αντιδρούν στην ύφεση με τη διακοπή λειτουργίας εργοστασίων και την παύση παραγωγής (η αξιοποίηση του τεχνικού δυναμικού βρίσκεται σήμερα στο 40%), με απολύσεις εργαζομένων (το ανώτερο επίπεδο για τα τελευταία 20 χρόνια), με αναβολή επενδύσεων και προμήθειας πρώτων υλών και με το αίτημα επιμήκυνσης του χρόνου πληρωμών από τους προμηθευτές τους.
Η Ιταλική Κυβέρνηση μεσολάβησε τόσο στο χρηματοοικονομικό τομέα όσο και στην πραγματική οικονομία για να διασφαλίσει την ομαλή ροή πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα και να υποστηρίξει τη συνολική ζήτηση (πακέτα παροχής κινήτρων στον κατασκευαστικό τομέα, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στον κλάδο οικιακών συσκευών κ.λπ.). Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει σε 5-5,5% το 2009/10.
Η πρόβλεψη για την Ιταλία
Τον Απρίλιο του 2009 οι βιομηχανικοί δείκτες και οι δείκτες καταναλωτών βελτιώθηκαν. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα -η πρώτη αύξηση μετά από 11 μήνες- πιθανότατα εξαιτίας των πακέτων παροχής κινήτρων και την αποκατάσταση των μετοχών. Χάρη στα κίνητρα που έδωσε το κράτος, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας έχει δείξει μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα από την αναμενόμενη.
Παρά τα σημάδια σταθεροποίησης, η πρόβλεψη για το υπόλοιπο του έτους παραμένει αβέβαιη: Οι προβλέψεις για την υποχώρηση του Ιταλικού ΑΕΠ το 2009 κυμαίνονται μεταξύ 2,8% (Consensus Forecasts) και πάνω από 4% (IMF), καθώς οι επενδύσεις μειώνονται δραστικά, η ζήτηση εξαγωγών παραμένει χαμηλή και οι καταναλωτικές δαπάνες συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις. Η αγορά εργασίας αναμένεται να επιδεινωθεί επιπλέον αυτόν το χρόνο, με τις προβλέψεις να εκτιμούν ότι ο δείκτης ανεργίας θα αναρριχηθεί στο 9%. Ενόψει της επιδείνωσης των προοπτικών απασχόλησης, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί κατά 3%.
Σύμφωνα με το Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το 2008 ο συνολικός αριθμός των εταιρειών που εισήλθαν σε διαδικασία πτώχευσης ήταν 7.330. Το α΄ τρίμηνο του 2009 ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 2.626, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και 18% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Για το β΄ εξάμηνο του 2009 προβλέπεται να συνεχιστεί η αύξηση των πτωχεύσεων και των προβλημάτων πληρωμής.
Νορβηγία
Το υπάρχον επιχειρηματικό περιβάλλον
Η υποχώρηση της Νορβηγικής οικονομίας (χωρίς να υπολογίζεται η υπεράκτια πετρελαϊκή δραστηριότητα) ξεκίνησε το δ΄ τρίμηνο του 2008 και συνεχίστηκε το α΄ τρίμηνο του 2009. Η ιδιωτική κατανάλωση είχε αρχίσει να συρρικνώνεται από το β΄ τρίμηνο του 2008, κυρίως λόγω της μείωσης των πωλήσεων αυτοκινήτων. Όμως, τώρα αυτή η τάση εξασθενεί και η κατανάλωση το α΄ τρίμηνο του 2009 κινήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με του περασμένου έτους. Μέχρι στιγμής η οικονομία της Νορβηγίας αποδείχθηκε περισσότερο ευπροσάρμοστη από άλλων Ευρωπαϊκών χωρών: χάρη στο σημαντικό πετρελαϊκό τομέα, η Νορβηγία είναι κατά ένα μέρος οχυρωμένη απέναντι στη διεθνή ύφεση.
Όπως και σε άλλες χώρες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι περισσότερο συντηρητικά στην παροχή νέων δανείων τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τους ιδιώτες. Ο τραπεζικός τομέας φαίνεται για την ώρα υγιής, όμως η έκθεσή του στις χώρες της Βαλτικής θα μπορούσε να δημιουργήσει ορισμένα προβλήματα. Οι κύριοι κλάδοι που επηρεάστηκαν από την οικονομική ύφεση είναι τα βασικά μέταλλα (ανταλλακτικά αυτοκινήτων), η ξυλεία και τα προϊόντα ξύλου (κατασκευαστικός τομέας και χαρτί) και τα έπιπλα. Στο ναυπηγικό και τον πετρελαϊκό κλάδο βλέπουμε την αναβολή επενδύσεων, όμως το σημερινό επίπεδο δραστηριότητας παραμένει υψηλό, κυρίως χάρη στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Και οι δύο κλάδοι αποτελούν σταθεροποιητικούς παράγοντες για την οικονομία. Στη Νορβηγία σημαντικός κλάδος είναι και αυτός της αλιείας. Στην ιχθυοκαλλιέργεια σολομών διαπιστώνονται σημαντικές αυξήσεις των τιμών, εξαιτίας και της σημαντικής μείωσης παραγωγής σολομών στη Χιλή μετά το ξέσπασμα επιδημίας. Όμως, το αντίθετο συμβαίνει με τους τομείς λευκών ιχθύων και παστών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στον όγκο και στις τιμές των εξαγωγών, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης που πλήττει τις βασικές εξαγωγικές αγορές της Νορβηγίας. Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι κάποιοι κλάδοι έχουν πληγεί τόσο σκληρά όσο και στην Ευρωζώνη, όμως η παγκόσμια οικονομική κρίση μέχρι στιγμής είχε πολύ μικρότερο αρνητικό αντίκτυπο στη Νορβηγία σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες.
Η πρόβλεψη για τη Νορβηγία
Ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξήθηκε το α΄ τρίμηνο του 2009 κατά 88% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Κυρίως επηρεάστηκε ο κατασκευαστικός κλάδος, το λιανεμπόριο και τα εστιατόρια. Ήδη αυτό το χρόνο 5 εισηγμένες εταιρείες έχουν εισέλθει σε διαδικασία πτώχευσης (από τις 55 που περιλαμβάνονται στο βασικό δείκτη). Ο αριθμός των πτωχεύσεων θα παραμείνει υψηλός για το υπόλοιπο του έτους. Ωστόσο, αναμένεται η οικονομική ύφεση να περιοριστεί σταδιακά, καθώς μια περισσότερο επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή. Το Μάιο του 2009 η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει επιπλέον 9,5 δισ. Νορβηγικές κορόνες (1 δισ. ευρώ) προερχόμενες από τις πωλήσεις πετρελαίου για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα. Η Κυβέρνηση αναμένει για αυτό το έτος υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1%. Η IMF προβλέπει μεγαλύτερη υποχώρηση (1,7%), η οποία ωστόσο θεωρείται μικρή σε σύγκριση με την Ευρωζώνη.
Καναδάς
Το υπάρχον επιχειρηματικό περιβάλλον
Κατά το α΄ τρίμηνο του 2009 ο Καναδάς παρέμεινε εν μέσω σοβαρής οικονομικής ύφεσης με σταθερή αύξηση της ανεργίας και των ιδιωτικών πτωχεύσεων. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 5,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1991. Την ίδια περίοδο οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 30%. Τα λειτουργικά κέρδη για τις Καναδικές επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω της μείωσης κατά 34% της άντλησης πετρελαίου. Οι ιδιωτικές πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 34,6%, ενώ οι εταιρικές πτωχεύσεις μειώθηκαν κατά 13,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους – όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι στατιστικές των πτωχεύσεων αντανακλούν τις αιτήσεις πτώχευσης που έχουν υποβληθεί στα δικαστήρια και όχι κατ’ ανάγκη όλες τις περιπτώσεις αθέτησης πληρωμών. Αν και η κατάσταση δεν είναι τόσο δραματική όσο σε κάποιες άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε χώρες που στηρίζουν την οικονομία τους στις εξαγωγές, όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία, η Καναδική Κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στην αρχή του έτους στη δημιουργία ενός μεγάλου πακέτου παροχής κινήτρων για την καταπολέμηση της κρίσης. Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του πακέτου παροχής κινήτρων είναι (όλα τα ποσά σε δολάρια Καναδά):
- Συνολική αξία του πακέτου 2% του ΑΕΠ σε διάστημα 5 ετών. Αυτό αναλύεται σε 22 δισ. δολ. το 2009/10 και τη διάθεση επιπλέον 18 δισ. δολ. μέχρι το 2013/14. Αυτά τα ποσά ευθυγραμμίζονται με τη σύσταση της IMF για 1,5% του ΑΕΠ.
- 5,3 δισ. δολ. για ώθηση του οικοδομικού κλάδου.
- Άμεση δαπάνη 6,2 δισ. δολ. για αναπτυξιακά έργα.
- 5,8 δισ. δολ. για τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης.
- Ο προϋπολογισμός προβλέπει επιπρόσθετα 200 δισ. δολ. για διασφάλιση των χρηματοοικονομικών αγορών με την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται αυξημένες εξουσίες στην Τράπεζα του Καναδά για να εξασφαλίσει τη ρευστότητα των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.
- Προσωρινή διετής παράταση της άδειας συμμετοχής της Export Development Canada (της κρατικής υπηρεσίας εξαγωγικών πιστώσεων) στην εσωτερική αγορά ασφάλισης πιστώσεων.
Η πρόβλεψη για τον Καναδά
Με τα αποτελέσματα να εμφανίζονται καλύτερα από το αναμενόμενο και την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, το β΄ τρίμηνο δείχνει περισσότερο θετικό. Όμως, το Καναδικό νόμισμα πρόσφατα ανατιμήθηκε έναντι του αμερικανικού δολαρίου, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις Καναδικές εξαγωγές και να επιβραδύνει την ανάκαμψη. Ο ιδιωτικός τομέας παραμένει επιφυλακτικός, καθώς η ανεργία έφτασε στο 8,2% και νέες ανησυχίες προστέθηκαν μετά την πρόσφατη πρόβλεψη της Κυβέρνησης για δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης των 50 δισ. δολαρίων Καναδά. Με τις μεγάλες Αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες GM και Chrysler να έχουν υποβάλει αιτήσεις πτώχευσης, οι δείκτες ανεργίας και βιομηχανικής παραγωγής αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω πτώση. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αμερικής, η Καναδική κυβέρνηση καθώς και η Κυβέρνηση του διαμερίσματος του Οντάριο ενέκριναν οικονομική ενίσχυση ύψους 10 δισ. δολαρίων Καναδά πλέον του πακέτου παροχής κινήτρων. Στις χρηματοοικονομικές αγορές και ενώ η εμπιστοσύνη προς την οικονομία αρχίζει να αποκαθίσταται ο ρυθμός παροχής πιστώσεων παραμένει χαμηλός και διατηρείται η ανησυχία ότι οι τράπεζες αποθησαυρίζουν κεφάλαια και εμποδίζουν την ελεύθερη ροή κεφαλαίων προς καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Συνολικά, αν και υπάρχει χώρος για κάποια αισιοδοξία, καθώς θα απαιτηθεί κάποιο χρονικό διάστημα για να φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων στήριξης, η ύφεση αναμένεται να διαρκέσει και το 2010.
Νέα Ζηλανδία
Το υπάρχον επιχειρηματικό περιβάλλον
Το υπάρχον επιχειρηματικό περιβάλλον είναι αντίξοο, με τον κατασκευαστικό κλάδο και τους κλάδους χονδρεμπορίου να συρρικνώνονται. Η κατασκευαστική δραστηριότητα παρουσίασε πτώση 3,8% κατά το δ΄ τρίμηνο του 2008. Οι κλάδοι χονδρεμπορίου δεν πήγαν καλύτερα, με συρρίκνωση της οικονομικής τους δραστηριότητας κατά 4,9%. Οι μόνοι κλάδοι που παρουσιάζουν κάποια ανάπτυξη στο συγκεκριμένο τρίμηνο ήταν ο χρηματοοικονομικός, ο ασφαλιστικός και οι κλάδοι τροφίμων, αναψυκτικών και αγροτικών προϊόντων.
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών μετά την υποχώρηση της προηγηθείσας καταναλωτικής έκρηξης και την αύξηση της ανεργίας. Εκτιμάται ότι σήμερα η καθαρή θέση ενός πέμπτου των ιδιοκτητών κατοικίας είναι αρνητική. Οι δαπάνες σε διαρκή αγαθά (αυτοκίνητα, έπιπλα και οικιακές συσκευές) και σε μη διαρκή αγαθά (τρόφιμα και αναψυκτικά) μειώθηκαν κατά το δ΄ τρίμηνο του 2008. Μόνο οι δαπάνες για υπηρεσίες αντιστάθμισαν αυτή την πτώση. Πιέσεις δέχονται και οι κατασκευαστές και τα καταστήματα λιανικής, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν περιοριστεί. Η λιανική περιόρισε τα περιθώρια κέρδους και προχώρησε σε σημαντικές εκπτώσεις -σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 70%- σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης των πωλήσεων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της τράπεζας ΑΝΖ, 49% των καταστημάτων λιανικής εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις τους δε θα αποδώσουν ικανοποιητικά αυτή τη χρονιά. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει περιοριστεί σημαντικά από το 2007. Ο αριθμός των οικοδομικών αδειών ήταν κατά 31% μικρότερος τον Απρίλιο του 2009 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Καθώς η Νέα Ζηλανδία έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα (33% του συνολικού εμπορίου), η υποχώρηση των οικονομιών των βασικών πελατών της έχει συμβάλει στην επιδείνωση της κατάστασης, όπως και η πρόσφατη ανατίμηση του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 20% των εξαγωγών, έχουν δεχθεί βαρύ πλήγμα μετά την απότομη πτώση των τιμών. Οι πτωχεύσεις -εταιρικές και ατομικές- έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο τομέας των υπηρεσιών και οι νέες επιχειρήσεις εμφανίζονται περισσότερο ευάλωτες σε προβλήματα ρευστότητας και αδυναμίας πληρωμών.
Η πρόβλεψη για τη Νέα Ζηλανδία
Οι προβλέψεις παραμένουν δυσοίωνες. Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το πότε η Νέα Ζηλανδία θα μπορέσει να βγει από την ύφεση. Αν και εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί στα τέλη του 2009 ή τα μέσα του 2010, δύσκολα θα σημειωθεί σημαντική ανάκαμψη πριν το 2010. Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσουν να είναι καθοριστικές για τη Νέα Ζηλανδία, ειδικότερα με τις επιπτώσεις τους στην πρόσβαση πιστώσεων, στην αξία του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας και στη ζήτηση εξαγωγών. Σύμφωνα με την πρόβλεψη Μαρτίου της Consensus Forecasts, η οικονομική δραστηριότητα των χωρών που συναλλάσσονται με τη Νέα Ζηλανδία θα συρρικνωθεί κατά 1,8% το 2009, επηρεάζοντας ακόμη περισσότερο τη στρατηγική της Νέας Ζηλανδίας για ανάκαμψη των εξαγωγών. Επιπλέον, το επίπεδο χρέωσης των καταναλωτών και η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών των κατοικιών θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία.
Μια θετική κίνηση της Κυβέρνησης ήταν η αύξηση κατά 8 δισ. δολ. Νέας Ζηλανδίας -μέσω του ετήσιου προϋπολογισμού- των δαπανών για αναπτυξιακά έργα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η κίνηση αυτή ακολούθησε το πακέτο παροχής κινήτρων 3,1 δισ. δολ. που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα. Η Economist Intelligence Unit έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για το πραγματικό ΑΕΠ του 2009, περιορίζοντας την προβλεπόμενη συρρίκνωση σε 2,9%.
Βραζιλία
Το υπάρχον επιχειρηματικό περιβάλλον
Έπειτα από χρόνια σταθερής ανάπτυξης και επέκτασης των επιχειρήσεων η διεθνής ύφεση δημιούργησε προβλήματα στις οικονομικές επιδόσεις της Βραζιλίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ υποχώρησε από 5,4% το 2007 σε 5,1% το 2008, ενώ, σύμφωνα με τις σημερινές επίσημες εκτιμήσεις, μέσα στο 2009 θα σημειωθεί επιπλέον υποχώρηση 0,4%. Το Μάρτιο του 2009 οι εταιρικές πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 50% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του Φεβρουαρίου. Εντούτοις, η Βραζιλία σήμερα παρουσιάζει ορισμένα σημάδια ανάκαμψης. Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα αναζωογόνησης της οικονομίας, όπως μείωση των επιτοκίων, φορολογικές απαλλαγές για προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα, τις οικιακές συσκευές και τα οικοδομικά υλικά. Αυτά τα μέτρα έχουν εκτινάξει τις πωλήσεις: οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Βραζιλία. Το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει θετικό. Κατά το α΄ τρίμηνο του 2009 καταγράφηκε αύξηση του πλεονάσματος κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, φτάνοντας τα 6,7 δισ. δολ. Το 2008 οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών βρισκόταν στο 7% – ξεκάθαρη απόδειξη της εμπιστοσύνης των πολυεθνικών εταιρειών στην αγορά της Βραζιλίας. Έπειτα από τρεις μήνες αβεβαιότητας οι ξένες άμεσες επενδύσεις διπλασιάστηκαν τον Απρίλιο του 2009 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, φτάνοντας τα 2 δισ. δολ. Για το Μάιο του 2009 η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει την υψηλότερη εισροή ξένων επενδύσεων από τον Απρίλιο του 2008, υπογραμμίζοντας τη σταθερή εμπιστοσύνη προς την οικονομία της Βραζιλίας.
Η πρόβλεψη για τη Βραζιλία
Παρά τις επίσημες προβλέψεις για υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,4%, υπάρχουν προβλέψεις με περισσότερο ευνοϊκά σενάρια, που βλέπουν θετική ανάπτυξη του ΑΕΠ. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,9% μεταξύ Απριλίου 2008 και Απριλίου 2009, όμως τον Απρίλιο παρουσίασε αύξηση 1,1% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους. Βασικοί παράγοντες της αύξησης της παραγωγής ήταν τα μηχανήματα, τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και τα μεταλλικά προϊόντα. Η Κεντρική Τράπεζα αφήνει να εννοηθεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, εφόσον ο πληθωρισμός παραμείνει ελεγχόμενος. Η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να παρατείνει πέρα από τον Ιούνιο του 2009 τα δημοσιονομικά μέτρα που έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μέτρια πτώση τον κλάδο αυτοκινήτου μετά το β΄ τρίμηνο του 2009.
Ιαπωνία
Το υπάρχον επιχειρηματικό περιβάλλον
Η οικονομία της Ιαπωνίας βασίζεται ιδιαίτερα στις εξαγωγές (αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά) και ως εκ τούτου από το δ΄ τρίμηνο του 2008 έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από την ύφεση. Το γεγονός αντανακλάται και από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση κατά 3,2% και 4% το δ΄ τρίμηνο του 2008 και το α΄ τρίμηνο του 2009 αντίστοιχα. Αυτή η ξαφνική συρρίκνωση ήταν αποτέλεσμα της φτωχής παγκόσμιας ζήτησης και του ιδιαίτερα ισχυρού γιεν έναντι άλλων διεθνών νομισμάτων. Οι εταιρείες έχουν διακόψει τα επενδυτικά τους προγράμματα και ως αποτέλεσμα οι κεφαλαιουχικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 10% το α΄ τρίμηνο του 2009. Ορισμένοι κλάδοι χτυπήθηκαν πολύ σκληρά: η ζήτηση για αυτοκίνητα μειώθηκε κατά 30% και η ζήτηση για μηχανήματα μειώθηκε δραματικά κατά 80%. Ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξήθηκε πάνω από 10% το α΄ τρίμηνο του 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Η αγορά εργασίας είναι εξασθενημένη και, σύμφωνα με τα γραφεία ευρέσεως εργασίας, δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια ανάκαμψης στην προσφορά εργασίας.
Η πρόβλεψη για την Ιαπωνία
Για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες βλέπουμε κάποια σημάδια βελτίωσης – ίσως η οικονομία της Ιαπωνίας έχει βρεθεί στο κατώτερο σημείο της. Το Μάιο του 2009 ο δείκτης οικονομικών συνθηκών επιτέλους παρουσίασε άνοδο. Ωστόσο, 50% των ερωτηθέντων (ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων) εκτιμούν ότι η οικονομία συνεχίζει να επιδεινώνεται, ενώ 40% πιστεύει ότι έχει φτάσει στο όριο όπου αρχίσει η ανάκαμψη. Ένα ακόμη θετικό σημάδι είναι η επιβράδυνση της μείωσης των εξαγωγών: από 46% το Μάρτιο σε 40% τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιαπωνίας, υπάρχουν σημάδια αναθέρμανσης της αγοράς εμπορικών ομολόγων και δικαιογράφων. Το ΑΕΠ αναμένεται να ανακάμψει ελαφρά το β΄ τρίμηνο του 2009 μετά τις απότομες πτώσεις των προηγούμενων τριμήνων. Ωστόσο, παρά τις ισχνές θετικές ακτίνες φωτός, απέχουμε πολύ από μια ευδιάκριτη ανάκαμψη, και το υπόλοιπο του 2009 θα είναι δύσκολο για την Ιαπωνική οικονομία, αν η παγκόσμια οικονομία δεν αναρρώσει σύντομα.
Αφιέρωμα: Εξασφαλίστε υγιή ρευστότητα
Εξασφαλίστε υγιή ρευστότητα με αυστηρή διαχείριση των εισπρακτέων λογαριασμών
Η διαχείριση των εισπρακτέων λογαριασμών απαιτεί επαγρύπνηση και προνοητικότητα. Ας δούμε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μην εκτεθείτε σε κινδύνους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πελάτες σας. Έτσι, όταν ξεκινάτε συνεργασία με ένα νέο πελάτη, πρέπει πάντα να ελέγχετε τη φερεγγυότητά του με τη βοήθεια ενός οίκου αξιολόγησης ή μιας εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων.
Κατανείμετε τον κίνδυνο και μη βασίζεστε πολύ σε λίγους μόνο πελάτες. Αν 80% του κύκλου εργασιών σας προέρχεται από 20% των πελατών σας και ένας από αυτούς κηρύξει πτώχευση, τα οικονομικά σας μπορεί να δεχθούν σοβαρό πλήγμα.
Συμφωνήστε σε ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις παράδοσης και πληρωμής και βεβαιωθείτε ότι ο πελάτης σας κατανοεί πλήρως αυτούς τους όρους. Αυτό θα είναι καθοριστικής σημασίας αν κάποια στιγμή αναγκαστείτε να κινήσετε διαδικασία είσπραξης. Μην επιτρέπετε στον πελάτη να προσπαθήσει να επιβάλλει τους δικούς του όρους και προϋποθέσεις: αν διαπιστώσετε τέτοια προσπάθεια, ενημερώστε τον -εγγράφως και πριν παραδοθούν τα αγαθά ή παρασχεθούν οι υπηρεσίες- ότι οι δικοί σας όροι διέπουν το συμβόλαιο…
Χωρίς να χάσετε το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα, εξετάστε την περίπτωση συντόμευσης της περιόδου πίστωσης που προσφέρετε – όσο μεγαλύτερη η περίοδος πίστωσης, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες αδυναμίας πληρωμής.
Μετά την παράδοση ενημερωθείτε αν το προϊόν ή οι υπηρεσίες σας ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του πελάτη. Οποιαδήποτε πιθανά προβλήματα μπορούν να εξομαλυνθούν έγκαιρα, περιορίζοντας τις πιθανότητες να ξεσπάσει αργότερα αντιπαράθεση σχετικά με την πληρωμή. Παρακολουθήστε στενά εταιρείες με αρνητική αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Επικοινωνήστε μαζί τους πριν από την ημερομηνία πληρωμής, για να ελέγξετε ότι όλα θα γίνουν όπως έχετε συμφωνήσει – και να εξετάσετε μήπως πρέπει να εφαρμόσετε ένα πρόγραμμα πληρωμών για να βοηθήσετε τον πελάτη να εξοφλήσει. Διαχειριστείτε τους εκκρεμείς εισπρακτέους λογαριασμούς με προσοχή. Διατηρήστε επαφή με τους πελάτες σας σε τακτική βάση και προχωρήστε στις κατάλληλες ενέργειες σε περίπτωση προβλημάτων με τις πληρωμές στέλνοντας υπομνήσεις και διαταγές πληρωμής. Ακόμη και αν έχετε κάνει τα πάντα για να διαχειριστείτε τους εισπρακτέους λογαριασμούς με επιμέλεια, δεν αποκλείεται η εμφάνιση προβλημάτων. Έτσι, αν ο πελάτης σας δεν έχει κατορθώσει να πληρώσει στην ώρα του, ακολουθήστε μια σταθερή διαδικασία.
- Ένα τηλεφώνημα υπενθύμισης ακριβώς πριν από την ημερομηνία πληρωμής.
- Ενημερώστε τον οφειλέτη μέσα σε 15 ημέρες από την προσυμφωνημένη ημερομηνία ότι δεν έχετε εισπράξει την οφειλόμενη πληρωμή.
- Αν αυτή η ενέργεια δεν οδηγήσει σε πληρωμή, στείλτε έγγραφη ειδοποίηση στον οφειλέτη ζητώντας πληρωμή σε 30 ημέρες μετά την προσυμφωνημένη ημερομηνία πληρωμής.
- Το αργότερο σε 45 ημέρες ορίστε εγγράφως στον οφειλέτη την τελική ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να καταβληθεί το ποσό.
- Αν ο οφειλέτης σας δεν έχει πληρώσει σε 60 ημέρες από την προσυμφωνημένη ημερομηνία, είναι ώρα να παραδώσετε την υπόθεση σε μια ειδικευμένη εταιρεία εισπράξεων.