Η ΑΧΑ και η ΕΥΡΩΠΗ αποζημίωσαν με 12 εκατ. ευρώ την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία στις 17.12.2008. Η αποζημίωση αφορούσε τη ζημιά που υπέστη η Εταιρεία από την κατάρρευση του στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι της Θήρας.
Η ΑΧΑ συμμετείχε με ποσοστό 60% και η ΕΥΡΩΠΗ με το υπόλοιπο.
Από αριστερά:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΥΚΑΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ, ΜΕΛΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΧΑ,
ERIC KLEIJNEN, ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑ,
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗ ΑΕΓΑ,
ΤΕΥΚΡΟΣ ΧΑΡΜΑΝΤΑΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ ΕΡΓΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΘΗΡΑΣ.
Προτείνω μόνο σκέψη και περισυλλογή μετά τις τυμπανοκρουσίες της ΑΧΑ και της ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.Γ.Α., για την ανωτέρω αποζημίωση 3 χρόνια!!! μετά την ζημία στη Θήρα, που μόνο υπερήφανους δεν πρέπει να μας κάνει να νοιώθουμε ως ασφαλιστές αλλά και ως Έλληνες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Το ακόλουθο κείμενο είναι από το Newsroom του ΔΟΛ και γράφτηκε την 04/08/2007 εξιστορώντας τα γεγονότα που ταλαιπώρησαν αυτό το σπουδαίο μνημείο της ανθρώπινης ιστορίας μετά την κατάρρευση του στεγάστρου του, το 2005!!!.
«…Δύο χρόνια μετά (βρισκόμαστε στο σωτήριον έτος 2007 τώρα!!!) την πτώση του στεγάστρου στο Ακρωτήρι της Θήρας ο χώρος παραμένει κλειστός. Το υπουργείο Πολιτισμού, με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ζητά τώρα από την εργολήπτρια εταιρεία αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα την Παρασκευή, εδώ και δύο χρόνια το βιοκλιματικό στέγαστρο στο Ακρωτήρι της Θήρας -που παρέσυρε στο θάνατο και έναν αλλοδαπό τουρίστα- εξακολουθεί να κείτεται πάνω από τις «τσακισμένες» αρχαίες οικίες, τα πορίσματα να μην έχουν ανακοινωθεί και τελικά ο χώρος, ο σημαντικότερος και καλύτερα σωζόμενος προϊστορικός οικισμός του Αιγαίου, να παραμένει κλειστός για κοινό και ειδικούς.
Σχεδόν 24 μήνες μετά το Κ.Α.Σ. ενέκρινε την συγκρότηση τριμελούς επιτροπής για την εκτίμηση του μεγέθους των ζημιών που προκλήθηκαν στις αρχαιότητες, ενώ ετοιμάζεται να υιοθετήσει και επιθετική πολιτική κατά της εργολήπτριας εταιρείας, ζητώντας τα διαφυγόντα κέρδη από τα εισιτήρια, αποζημίωση για ηθική βλάβη, καθώς και έξοδα αποκατάστασης του χώρου.
Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού εξετάζει τη δυνατότητα μεταφοράς του έργου από τη δικαιοδοσία της Αρχαιολογικής Εταιρείας, που είναι ως τώρα υπεύθυνη για την υλοποίησή του, στο υπουργείο Πολιτισμού.
Η διαδικασία αναμένεται να είναι χρονοβόρα και ίσως απαιτήσει ειδική νομοθετική ρύθμιση, γεγονός που μεταφράζεται σε επιπλέον καθυστέρηση για το άνοιγμα του χώρου.
Στο μεταξύ, ουδείς μπορεί να μπει στον χώρο, ούτε ο επί 32 χρόνια ανασκαφέας του, Χρίστος Ντούμας, παρά μόνο αν υπογράψει υπεύθυνη δήλωση, γεγονός που γίνεται αιτία να παρακωλύεται και το επιστημονικό έργο. Μετά την καθυστέρηση της παρουσίασης των μελετών αποκατάστασης ουδείς γνωρίζει πότε θα ανοίξει ο χώρος, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες εισιτήρια και εκατομμύρια Ευρώ σε εισπράξεις που δεν γίνονται, ενώ αρκετοί επισκέπτες φτάνουν στον χώρο και φεύγουν άπραγοι αποκομίζοντας κακή εικόνα για τη χώρα…»
Τώρα ας σκεφθούμε όλοι μας για μια στιγμή. Αυτό το κράτος έχουμε και δεν γνωρίζω κανέναν μα κανέναν, που να μην εξοργίζεται με την ανικανότητά του και την αναποτελεσματικότητά του. Οι ασφαλιστικές εταιρείες όμως από πού ορμώμενες χαίρονται για την αποζημίωση που έδωσαν 3 ολόκληρα χρόνια!!!!!! μετά το συμβάν; Άραγε θέλουμε ρυθμούς και νοοτροπίες του κράτους να ισχύουν και σε εμάς;
Ουδέν άλλο σχόλιο για την εικόνα του κλάδου, στα μάτια των πολλών και ανασφάλιστων.
ΕΓΩ ΛΕΩ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΗ ΖΗΜΙΑ! (ΚΑΙ ΠΟΥ, ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ, ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ…).
ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ, ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ…
ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΥΠΡΒΛΗΤΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΕΠΙΣΗΣ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ…