Στο 5ο επεισόδιο της σειράς “AXA Research Fund”, ο Greg συναντά δύο ερευνήτριες που υποστηρίζονται από την ΑΧΑ, την Μία Κιβιπέλτο, καθηγήτρια Γηριατρικής Επιδημιολογίας στο Τμήμα Νευροβιολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία και την Φραντσέσκα Μπάτζιο, Μοριακή Βιολόγο από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ της Κολωνίας, προκειμένου να μάθει περισσότερα σχετικά με το πώς μπορούμε να μείνουμε υγιείς για περισσότερα χρόνια, εστιάζοντας τόσο στη διάρκεια της ζωής, όσο και στη «διάρκεια της υγείας».
Στην πρώτη του συνάντηση με την καθηγήτρια Μία Κιβιπέλτο, ο Greg διερευνά το πώς μπορούμε, όσο μεγαλώνουμε, να διατηρούμε το σώμα και το μυαλό μας σε υγιή κατάσταση. Συγκεκριμένα, η ερευνήτρια μελετά πώς η αλλαγή στον τρόπο ζωής, η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η εξάσκηση του εγκεφάλου επιβραδύνουν τα σημάδια της γήρανσης. Όπως επισημαίνει η Μία, η επιλογή μιας θρεπτικής διατροφής, όπως η μεσογειακή ή η σκανδιναβική, με πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια και λιπαρά θα βοηθούσε στην επιβράδυνση της γήρανσης του σώματος. Εκτός όμως από το σώμα, χρειάζεται και ο εγκέφαλος εκγύμναση, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω του χορού. Ο χορός είναι σωματική, κοινωνική αλλά και διανοητική άσκηση. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η εξάσκηση του εγκεφάλου, η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν, όχι μόνο για να ζήσουμε καλύτερα αλλά και για να το απολαύσουμε περισσότερο.
Ο Greg, σε αυτό το επεισόδιο, ταξιδεύει, επίσης, στην Κολωνία για να συναντήσει την Φραντσέσκα Μπάτζιο, η οποία ερευνά τους μηχανισμούς που συντελούν στη γήρανση του σώματός μας. Στόχος της έρευνάς της είναι, μέσα από την κατανόηση της λειτουργίας αυτών των μηχανισμών, να αναπτύξει θεραπείες που καθυστερούν τη γήρανση και, παράλληλα, αποτρέπουν την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Βασικό στοιχείο της μελέτης της είναι τα μιτοχόνδρια, τα οποία βρίσκονται σχεδόν σε κάθε μας κύτταρο και μοιάζουν με «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας», αφού μετατρέπουν τα σάκχαρα των τροφών σε ενέργεια, την οποία χρησιμοποιούμε ως καύσιμο σε ό,τι κάνουμε. Το σώμα μας συνεχώς δημιουργεί νέα κύτταρα που περιέχουν μιτοχόνδρια και νέα αντίγραφα μιτοχονδριακού DNA. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας που ονομάζεται «αντιγραφή» προκύπτουν λάθη και μεταλλάξεις. Όσο μεγαλώνουμε, αυτά τα λάθη – μεταλλάξεις αυξάνονται στο μιτοχονδριακό DNA με αποτέλεσμα να παράγουν λιγότερη ενέργεια και έτσι να γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Άρα, σύμφωνα με την έρευνα της Φραντσέσκα, αν μπορέσουμε να ελέγξουμε τα λάθη στο μιτοχονδριακό DNA, ίσως καταφέρουμε να δώσουμε «περισσότερη ζωή» στα χρόνια μας και τελικά να καθυστερήσουμε και την ίδια τη διαδικασία της γήρανσης.
Σύμφωνα με τα σημερινά ερευνητικά δεδομένα, οι επιστήμονες κατανοούν όλο και περισσότερο το πώς μπορούμε να καθυστερήσουμε τη φθορά του σώματος και του μυαλού μας. Αν το καταφέρουν αυτό, τότε ίσως μπορέσουμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, ή η άνοια και τελικά να καθυστερήσουμε τη διαδικασία της γήρανσης του σώματος, αλλά και του μυαλού.