Κατά ριπάς ανακοινώνονται τους τελευταίους μήνες οι ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ισόβια προγράμματα, όπου μάλιστα οι αυξητικές μεταβολές τείνουν να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι, στην πλειονότητά τους οι ανατιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 10% και 17%, συνυπολογίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και την προσαύξηση στα ασφάλιστρα λόγω αλλαγής ηλικιακού ορίου. Βέβαια, όπως εξηγούν, μεταβολές στα ασφάλιστρα υπάρχουν και μικρότερες του 10%, όπως όμως και υψηλότερες, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση μία εκ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών η οποία προχώρησε σε ανατίμηση της τάξης του 21% (σωρευτικά με την ηλικιακή επιβάρυνση).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, οι γενναίες μεταβολές στα ασφάλιστρα προκαλούνται αφενός από τον υπερπληθωρισμό που καταγράφηκε πέρυσι, όπως όμως και από τα αυξημένα κόστη νοσηλείας και τα διογκωμένα κόστη προμήθειας των ιατρικών υλικών, τα οποία επιβαρύνουν αισθητά τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.
Οι μεταβολές αυτές που κατά κύριο λόγο ισχύουν για τα παλαιά, κλασικά, ισόβια ασφαλιστήρια υγείας, λογίζονται νόμιμες καθότι καλύπτονται από σχετικό νόμο, ωστόσο η αγορά φαίνεται να υποβαθμίζει την κοινωνική παράμετρο της τιμολογιακής πολιτικής που ασκεί. Οι… βαριές ανατιμήσεις αφορούν στις περισσότερες των περιπτώσεων ασφαλισμένους προχωρημένης ηλικίας, οι οποίοι ακόμη κι αν αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το πρόγραμμά τους, δύσκολα θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν κάλυψη από άλλη ασφαλιστική εταιρεία.