Σημαντική αύξηση που ξεκινάει από 4% και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και 10-15% εμφανίζουν αυτήν την περίοδο τα μακροχρόνια προγράμματα ασφάλισης υγείας.
της Βίκυς Γερασίμου
Σύμφωνα με κύκλους της διαμεσολαβητικής αγοράς πρόκειται για αυξήσεις που για τους ασφαλισμένους, στη δεδομένη οικονομική συγκυρία με την ενεργειακή κρίση, έρχονται να αποτελέσουν μία πρόσθετη επιβάρυνση στα ελληνικά νοικοκυριά, που έχουν προγράμματα εγγυημένης ανανεωσιμότητας.
Στον αντίποδα υπολογίζεται ότι στα ετήσια προγράμματα υγείας, που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της πίτας της αγοράς οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας θα διαμορφωθούν μεταξύ 2% και 5% το 2023.
Θυμίζουμε ότι με το ΠΔ 13/25.2.2022 (ΦΕΚ 30Α /2022), επί υπουργίας Α. Γεωργιάδη, καθιερώθηκε ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας που καταρτίζεται από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που αφορά την ετήσια αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων υγείας. Μέσω αυτού στην ουσία διαμορφώνεται ο ιατρικός πληθωρισμός βάσει του οποίου γίνονται οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα των μακροχρόνιων συμβάσεων ασφάλισης υγείας.
Από τον ΕΔΥ, όπως διαμορφώνεται ετησίως, προκύπτει η μέση ετησία ποσοστιαία μεταβολή, σε σχέση με την τιμή του προηγουμένου έτους, των δαπανών νοσηλείας που καταβάλλονται από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις για τα ισόβια προγράμματα υγείας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το ΙΟΒΕ για τον δείκτη υγείας, το Δεκέμβρη του 2022, μακροχρόνια προγράμματα έχουν 12 εταιρείες. Την περίοδο 2020-2021 καταγράφηκαν 103.000 περιστατικά νοσηλείας και 932 χιλ. ετήσιες εγγραφές καλύψεων. Ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας (ΕΔΥ) σημείωσε αύξηση το 2021 κατά 5,7%, ωστόσο, εάν αφαιρεθεί η επίδραση της ηλικίας, εμφανίζει μείωση το 2021 κατά 0,4%.
Αύξηση 5% του καθαρού κόστους κάλυψης στα ισόβια προγράμματα υγείας