Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και επικρατεί η εντύπωση ότι υπάρχει υπερπροσφορά ταλέντων, τα στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού ενδέχεται να οδηγηθούν να επιλέξουν προσωπικό από έναν περιορισμένο αριθμό υποψηφίων με τα απαραίτητα προσόντα, αποκαλύπτει η έρευνα της Deloitte “2012 Top Five Total Rewards Survey”, που διεξάγεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, το ζήτημα των ταλέντων κατονομάστηκε ως η πιο μεγάλη πρόκληση για τους οργανισμούς κατά την επόμενη τριετία. Το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων στην έρευνα εξέφρασε ανησυχία για το θέμα των ταλέντων και ειδικά για την έλλειψη, την κινητοποίηση και τη διακράτησή τους. Το ποσοστό αυτό έχει ενισχυθεί σημαντικά (16%) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή μελέτη. Επιπλέον, εντονότερη έλλειψη ταλέντου παρατηρείται στις ασφαλιστικές και στις εταιρείες παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών!
Ο Πέτρος Μίχος, Director- Talent Acquisition του τμήματος Human Capital της Deloitte δήλωσε: «Η έρευνα αυτή της εταιρείας μας, επιβεβαιώνει αυτό το οποίο σε θεωρητική βάση γνωρίζουν όλα τα στελέχη του Ανθρώπινου Δυναμικού, ότι δηλαδή, η παγκόσμια αγορά στελεχών παραμένει “ρηχή” και αποσυνδεδεμένη από τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Ένα απλό παράδειγμα στα δικά μας, είναι οι επικείμενες υποθαλάσσιες έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου: η χώρα μας δεν έχει (και πως θα μπορούσε άλλωστε) αναπτύξει τις δεξιότητες εκείνες, οι οποίες ενδεχομένως να απαιτηθούν σε έναν ορίζοντα 2 – 3 ετών. Οι δεξιότητες αυτές είναι σχετικές με την εξόρυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων και αναγκαστικά η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε “εισαγωγή” αυτών των γνώσεων. Άλλωστε η ζήτηση για στελέχη στη χώρα μας δείχνει αυξητικές τάσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, για πρώτη φορά από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Σεπτέμβριο του 2008 και παρά την υψηλή ανεργία, οι πελάτες μας απευθύνονται σε εμάς και τους ανταγωνιστές μας, διότι δεν μπορούν να εντοπίσουν τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά τα οποία απαιτούν και χρειάζονται».
Εργασιακή ανασφάλεια
Σημαντικό εύρημα της μελέτης αποτελεί το γεγονός ότι το 45% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα ανησυχεί για τη θέση εργασίας του στο μέλλον.
«Η διαρκής προσπάθεια αναπροσαρμογής στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ισορροπίες μεταξύ των θέσεων εργασίας και της προσφοράς των ταλέντων ενδέχεται να αυξήσει το άγχος των εργαζομένων για τη θέση τους», υποστηρίζει ο Scott Cole, Senior Manager της Deloitte και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Διαφορετικές απόψεις: Εργαζόμενος vs Εργοδότης
Η έρευνα της Deloitte αποκαλύπτει ότι εργαζόμενοι και εργοδότες αντιλαμβάνονται διαφορετικά τις προκλήσεις σχετικά με τις παροχές. Οι οικονομικές ανησυχίες όπως για παράδειγμα η δυνατότητα του να αντεπεξέλθει κανείς οικονομικά μετά τη σύνταξη, ο πληθωρισμός και η εργασιακή ανασφάλεια αποτελούν τα βασικότερα θέματα για τους εργαζόμενους. Αντιθέτως οι εργοδότες προβληματίζονται για άλλα, περισσότερο στρατηγικά θέματα, όπως το ζήτημα των ταλέντων, η στρατηγική παροχών και η μεταρρύθμιση υγειονομικής περίθαλψης.
To κόστος της υγειονομικής περίθαλψης: η σημαντικότερη ανησυχία για τους εργοδότες στις ΗΠΑ
Οι εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και τον αντίκτυπο της υγειονομικής μεταρρύθμισης ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους. Αυτή είναι η τέταρτη συνεχής χρονιά κατά την οποία το συγκεκριμένο κόστος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.