Ορισμένους από τους δραστικούς τρόπους με τους οποίους οι νεαροί Έλληνες προσπαθούν να αλλάξουν τη ζωή τους εν καιρώ κρίσης, περιγράφει σε ρεπορτάζ του το BBC. Η απεσταλμένη του βρετανικού δικτύου βρέθηκε στους πρόποδες του όρους Τελαίθριον στην Εύβοια όπου έχει δημιουργηθεί μια πρότυπη οικο-κοινότητα, με σκοπό τα μέλη της να είναι αυτάρκη ζώντας από τη γη, χωρίς κεντρική ηλεκτροδότηση. Η κοινότητα συστήθηκε την άνοιξη του 2010 από τον 29χρονο Απόστολο Σιάνο, ο οποίος εργαζόταν ως σχεδιαστής ιστοσελίδων στην Αθήνα. Όπως εξηγεί ο κ. Σιάνος, αυτό που οι περισσότεροι βλέπουν ως παγκόσμια οικονομική κρίση για τον ίδιο και τους υπόλοιπους που τον ακολούθησαν στο εγχείρημά του είναι μια κρίση πολιτισμού. Αποφάσισαν λοιπόν να θέσουν ορισμένες αρχές διαβίωσης και συμβίωσης, μακριά από τους δεσμούς του χρήματος. Μετά από δύο χρόνια λειτουργίας η οικο-κοινότητα έχει δέκα μόνιμους και περισσότερους από εκατό περιστασιακούς κατοίκους. Τους τελευταίους μήνες η εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει αυξηθεί από νεαρούς που δηλώνουν ότι αναζητούν μια αλλαγή στη ζωή τους.
Το BBC σημειώνει ότι πρόσφατη έκθεση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έδειξε πως το 76% των Ελλήνων θα ήθελαν να μεταναστεύσουν και πως για όσους αυτό δεν είναι δυνατό, η επιστροφή στη γεωργική ζωή είναι μία όλο και πιο ελκυστική προοπτική. Ο κ. Σιάνος δηλώνει ότι δέχεται πολλές ερωτήσεις από νεαρούς κατοίκους αστικών κέντρων για τις επιλογές επιστροφής στην αγροτική ζωή. «Η κρίση παρέχει μια τεράστια ευκαιρία για να δει ο κόσμος ότι το σύστημα στο οποίο ζουν δε λειτουργεί, ώστε να αναζητήσουν εναλλακτικές», προσθέτει.
Την ίδια ώρα στο Ηράκλειο της Κρήτης μια ομάδα νεαρών ανέργων ή απασχολούμενων σε διάφορες εποχικές εργασίες αποφάσισαν να συστήσουν τον πρώτο Σύνδεσμο Ανέργων. Ο σύνδεσμος λειτουργεί από το 2010 με διττό στόχο: την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για τα μέλη του και την προσφορά πρακτικής και ψυχολογικής στήριξης σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ο εκ των ιδρυτών του συνδέσμου Αντώνης Σκλαβενίτης δηλώνει ότι μετά την καταβολή των 12 μηνιαίων πληρωμών του μειωμένου στα 350 ευρώ επιδόματος ανεργίας, αυτοί που έχουν ανάγκη στήριξης μένουν μόνοι. Μεταξύ των αιτημάτων του συνδέσμου είναι η δωρεάν μετακίνηση με δημόσια μέσα συγκοινωνίας για τους ανέργους, καθώς και εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού και τηλεφώνου.
Ο 30χρονος Νίκος Βραχασωτάκης δηλώνει ότι χωρίς τη στήριξη του συνδέσμου πιθανότατα θα είχε αυτοκτονήσει, καθώς εργάζεται περιστασιακά ως καθαριστής. Δεν μπορεί να καλύψει έξοδα όπως το ρεύμα, ενώ ζει με τη σύζυγο και τη 18 μηνών κόρη τους σε μια παλιά καντίνα μέρος της οροφής της οποίας έχει υποχωρήσει. Το BBC τονίζει ότι υπολογίζεται πως περίπου 1000 άνθρωποι την ημέρα χάνουν τη δουλειά τους στην Ελλάδα, την ώρα που ήδη το ποσοστό του πληθυσμού που είναι επαγγελματικά ενεργό είναι λιγότερο από το ποσοστό των ανέργων. Παραρτήματα του Συνδέσμου Ανέργων έχουν ανοίξει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
πηγή: skai.gr
Έχω μια απορία:
Πώς προχωράει κανείς σε τεκνοποίηση
με περιστασιακή απασχόληση
και
καντίνα με καταρρέουσα οροφή για σπίττι;