Μακρινό παρελθόν αποτελεί η προεκλογική ρητορική του Αλέξη Τσίπρα καθώς μετά από τρεις πολύ σημαντικές συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά αναγκάστηκε να χορέψει στο ρυθμό της Ευρωζώνης. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό δίκτυο BBC, σε μια προσπάθεια να περιγράψει τις εξελίξεις στην ελληνική πραγματικότητα.
Το δημοσίευμα ξεκινά με την περιγραφή μίας εικόνας πριν τις εκλογές.
«Ο κρύος αέρας του Ιανουαρίου σάρωνε την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, στην προτελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα και περιοριζόταν μόνο από τον ενθουσιασμό του κόσμου. Το μισό χρέος της Ελλάδας θα διαγραφεί, είπε στους οπαδούς του, υποσχόμενος να «τελειώσει με τις διαταγές από το εξωτερικό» και ολοκλήρωσε για να λάβει ένα εκστατικό χειροκρότημα: «Δεν θα κυβερνήσουμε με κανέναν που ακολουθεί τις πολιτικές της κας Μέρκελ».
Ένα μήνα μετά και η ρητορική αποτελεί μακρινή μνήμη. Μετά από τρεις κρίσιμες συναντήσεις στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα στριμώχτηκε στη γωνία. Οι τράπεζές της ήταν αντιμέτωπες με την προοπτική διακοπής του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας και με την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, στην περίπτωση που δεν έκλεινε η συμφωνία. Περίπου 1 δις. ευρώ έφευγαν καθημερινά από τις ελληνικές τράπεζες καθώς η αντιπαράθεση είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της. Η Αθήνα είχε αναγκαστεί να χορέψει στο ρυθμό της Ευρωζώνης.
Επομένως, πρόκειται για συνθηκολόγηση ή για ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό; Λίγο και από τα δύο».
Η Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραιτήθηκε από, περιόρισε ή ανέστειλε:
-τις απαιτήσεις για κούρεμα του χρέους
-τις δεσμεύσεις για ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων
-τις υποσχέσεις κατά της λιτότητας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού και της επαναπρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων.
Πέτυχε όμως:
-τη χαλάρωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, που της επιτρέπει να δαπανήσει περισσότερα σε κοινωνικά προγράμματα
-να λάβει διαβεβαιώσεις ότι αν καταφέρει να πατάξει τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τη διαφθορά, θα αποφύγει την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ αλλά και τις μειώσεις στις συντάξεις.
-σημασιολογικές νίκες οι οποίες, στο εξωτερικό ίσως μοιάζουν ασήμαντες αλλά στο εσωτερικό κάνουν τη διαφορά. Οι μισητοί όροι «διάσωση» ή «μνημόνιο» αντικαταστάθηκαν από το «δάνειο» ενώ η λέξη «Τρόικα» των δανειστών από τους «θεσμούς».
Πως φτάσαμε ως εδώ; Είναι πολύ νωρίς να βγάλει κανείς συμπέρασμα. Μέχρι οι Έλληνες να καταλάβουν πλήρως τι συμφωνήθηκε και να εφαρμοστούν τα μέτρα, θα είναι δύσκολο να μετρηθεί η αντίδραση του κόσμου. Όμως πρόσφατη δημοσκόπηση δίνει στήριξη 80% στον Αλέξη Τσίπρα.
Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν έναν συμβιβασμό, γνωρίζοντας ότι ένα ποντίκι αντιμετώπιζε έναν ελέφαντα και ήξεραν ότι μπορούν να πάρουν μόνο λίγα από αυτά που ζητούσαν.
Ακόμη και πέρσι, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος μου είπε ότι παρά τις μεγάλες υποσχέσεις του Τσίπρα, μετά από μία συνεδρίαση με την Άνγκελα Μέρκελ θα επιστρέψει με ένα τελείως διαφορετικό μήνυμα.”