Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους “παίκτες” οικονομικής επιρροής διεθνώς, καθώς παράγει 1,6 τρις δολάρια από τα περίπου 100 τρις δολάρια που ανέρχεται το ΑΕΠ σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα αποτελεί και έναν τομέα που στο πεδίο της αστικής ευθύνης συχνά βρίσκεται αντιμέτωπος με αξιώσεις και πολυετείς δικαστικές διαμάχες που σε κάποιες περιπτώσεις προέρχονται και από ομάδες που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες εναγόντων, όπως στην υπόθεση του talk Johnson & Johnson ή ακόμα και εκατοντάδων χιλιάδων όπως στην περίπτωση της επιδημίας οπιοειδών στις ΗΠΑ, που έλαβε τεράστιες διαστάσεις επιβαρύνοντας εν τέλει υπέρμετρα το σύστημα υγείας, προκαλώντας αθροιστικά περί τους 400.000 θανάτους.
της Βίκυς Γερασίμου (Ασφαλιστικό Marketing Iουνίου –360 view )
Σημαντικά στοιχεία σε σχέση με την εν λόγω αγορά δημοσιεύει έρευνα του NYRequirements.com, που έρχεται να κατατάξει τις εταιρείες με βάση την κερδοφορία τους. Στην κορυφή της λίστας με τις φαρμακευτικές που εμφανίζουν τα περισσότερα κέρδη, με βάση στοιχεία έως τον Αύγουστο του 2023, βρίσκεται η Pfizer. Η Pfizer έχει κέρδη 31,37 δις δολάρια ετησίως ή αλλιώς κερδίζει 994,8 δολ. ανά δευτερόλεπτο.
Τα μεγέθη των φαρμακευτικών ανά δευτερόλεπτο αποτυπώνουν στην πράξη γιατί εν προκειμένω για αυτές τις εταιρείες ο χρόνος είναι… χρήμα:
1. Pfizer — 31.37 δισ. δολάρια ετησίως (994.80 δολάρια ανά δευτερόλεπτο)
2. Johnson & Johnson — 17.94 δισ. δολάρια (568.91 δολάρια ανά δευτερόλεπτο)
3. Merck — 14.52 δισ. δολάρια (460.39 δολάρια ανά δευτερόλεπτο)
4. Roche — 13.00 δισ. δολάρια (412.23 δολάρια ανά δευτερόλεπτο)
5. AbbVie — 11.84 δισ. δολάρια (375.32 δολάρια ανά δευτερόλεπτο)
6. BioNTech — 10.34 δισ. δολάρια (327.91 δολάρια ανά δευτερόλεπτο)
7. Sanofi — 8.80 δισ. δολάρια (279.05 δολάρια ανά δευτερόλεπτο)
8. Novo Nordisk — 8.80 δισ. δολάρια (269.53 δολάρια ανά δευτερόλεπτο)
9. Moderna — 8.36 δισ. δολάρια (265.16 δολάρια ανά δευτερόλεπτο)
10. Novartis — 7 δισ. δολάρια (221.97 δολάρια ανά δευτερόλεπτο)
Η ανάπτυξη της αγοράς
Ο τομέας που ασχολείται με τα ογκολογικά φάρμακα θα κυριαρχήσει στη φαρμακευτική αγορά σύμφωνα με έρευνα του ReportLinker το 2024. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των καρκίνων παγκοσμίως και την ανάγκη για στοχευμένες θεραπείες. Σημαντική ανάπτυξη αναμένεται και σε φάρμακα – εμβόλια για μεταδοτικές – μολυσματικές ασθένειες καθώς και για την παχυσαρκία. Το χρόνο που πέρασε ένα από τα σκευάσματα που απασχόλησε ειδησεογραφικά είναι το Ozempic της Novo Nordisk καθώς ήταν στα φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Οι πωλήσεις της Novo Nordisk αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τρίτο. Το Wegovy (σεμαγλουτίδη) που εστιάζει στην παχυσαρκία και το Lilly’s Mounjaro (τιρζεπατίδη) ήταν επίσης στη λίστα με τα κορυφαία 50 σκευάσματα. Επιπλέον, το 2023, η tirzepatide κέρδισε την έγκριση του FDA ως θεραπεία για την παχυσαρκία. Τον Μάρτιο του 2024, η σεμαγλουτίδη κέρδισε μια διευρυμένη ετικέτα για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Η άνοδος των φαρμάκων για μεταβολικές νόσους υπογραμμίζει το αυξανόμενο παγκόσμιο βάρος της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Το σκάνδαλο των οπιοειδών
Η επιδημία οπιοειδών τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ ευθύνεται για περίπου 400.000 θανάτους και έχει οδηγήσει σε διακανονισμούς εκατομμυρίων το σύστημα υγείας και το δημόσιο με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Από το 2000 και μετά η συνταγογράφηση οπιοειδών αυξανόταν σημαντικά σε ανθρώπους που είχαν απλούς τραυματισμούς ή ακόμα και εξαγωγές δοντιών. Η χρήση των εν λόγω αναλγητικών προκάλεσε σε χιλιάδες ανθρώπους εθισμό. Η purdue κήρυξε πτώχευση, ενώ πολλές φαρμακευτικές προχώρησαν σε διακανονισμούς και αποζημιώσεις ανάμεσά τους οι Johnson & Johnson, Teva, Abbvie, Eli Lilly, Roche, Abbott, Pfizer, Merck, Novo Nordisk, Astra Zeneca κ.α.
Μεγάλες αποζημιώσεις
Μία από τις υποθέσεις που συζητήθηκε αρκετά στα media μέσα από την υπόθεση του Dewayne Johnson που έχασε τη ζωή του από λέμφωμα Non Hodgkin’s είναι το Round Up. Το ζιζανιοκτόνο που έχει την ουσία γλυφοσάτη δημιουργήθηκε από την Monsanto την οποία το 2018 εξαγόρασε η Bayer. Η Bayer έχει διαθέσει 16 δισεκατομμύρια δολάρια για την επίλυση αγωγών Roundup. Περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το αποθεματικό έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής και η εταιρεία εξακολουθεί να υπόκειται σε αγωγές δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.
Σε δικαστικές αίθουσες κρίθηκαν οι αποζημιώσεις της johnson & Johnson όσον αφορά την σκόνη ταλκ που σύμφωνα με τους ενάγοντες περιείχε αμίαντο προκαλώντας καρκίνο των ωοθηκών ή μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα. Το 2019 η εταιρεία δήλωσε ότι ανακαλεί περίπου 33.000 μπουκάλια σκόνης μωρού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού οι ρυθμιστικές αρχές υγείας της Η.Π.Α. βρήκαν ίχνη αμιάντου σε δείγματα που ελήφθησαν από μια φιάλη που αγοράστηκε ηλεκτρονικά. Το 2023 η Johnson & Johnson συμφώνησε να πληρώσει 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει δεκάδες χιλιάδες μηνύσεις.
To 2024 για ένα από τα πιο διαδεδομένα φάρμακα για το στομάχι το Zantac η παρασκευάστρια εταιρεία προχώρησε σε διακανονισμό με 4.000 ενάγοντες που ισχυρίζονταν ότι το φάρμακαο ευθύνεται για τη νόσησή τους από καρκίνο. Η Sanofi δεν αποκάλυψε τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας και δεν αναγνώρισε καμία ευθύνη στη διευθέτηση αναφέροντας ότι o εν λόγω διακανονισμός γίνεται για να αποφευχθούν επιπλέον κόστη για την εταιρεία.