Ο Jesper Ulsø είναι C-level Executive σε διαφορετικά σχήματα και Eπιχειρηματίας με πρακτική εμπειρία σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων που εκτείνεται από το IT και εταιρείες dot.com έως τα ΜΜΕ, τις υπηρεσίες, τη λιανική και τη μεταποιητική βιομηχανία. Είναι κάτοχος πτυχίου Master of Science στην Πληροφορική και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Singularity (USA) το 2015. Η καριέρα του ξεκίνησε ως προγραμματιστής στην IBM. Για τα επόμενα 12 χρόνια ξεκίνησε τις δικές του IT και dot.com επιχειρήσεις.
Τα τελευταία χρόνια έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της διανομής, του μάρκετινγκ περιεχομένου και του κλάδου της βιομηχανίας. Το πρωταρχικό ενδιαφέρον του Jesper Ulsø βρίσκεται στο σημείο τομής μεταξύ στρατηγικής και νέων εκθετικών τεχνολογιών, όπως: blockchain, machine learning, Internet-of-things, robots και 3-D printing. Σήμερα, είναι βιομηχανικός σύμβουλος σε διάφορα επιχειρηματικά funds. Επιπλέον, είναι συνεργάτης στην DareDisrupt μια «δεξαμενή σκέψης» με έδρα την Κοπεγχάγη και διεθνής ομιλητής. Η συντακτική ομάδα του περιοδικού μίλησε με τον κ. Ulsø, στο περιθώριο του Insurtech Conference 2018 που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Caravel και του έκανε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με την τεχνολογία blockchain και την εφαρμογή της στην Ασφαλιστική Αγορά.
Είναι το blockchain η επόμενη τεχνολογική επανάσταση μετά το διαδίκτυο; Περιγράψτε μας με απλά λόγια πώς λειτουργεί αυτή η τεχνολογία.
Όπως πολύς κόσμος χρησιμοποιεί το διαδίκτυο χωρίς να γνωρίζει τις βασικές του αρχές και την αρχιτεκτονική του έτσι και στην τεχνολογία του blockchain δεν χρειάζεται να ξέρεις πώς λειτουργεί για να την αξιοποιήσεις. Το blockchain ουσιαστικά είναι ένα ακόμα σύστημα μέσα στο οποίο μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές με ασφάλεια και αξιοπιστία. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος η τεχνολογία του blockchain είναι αποτέλεσμα τριών ψηφιακών τεχνολογιών που συγκεράστηκαν σε μία.
1. Shared Ledger – ψηφιακά δεδομένα τα οποία αναπαράγονται, μοιράζονται & συγχρονίζονται παράλληλα σε κάθε γωνιά του πλανήτη χωρίς να είναι αποθηκευμένα σε κάποιον κεντρικό server.
2. Κρυπτογραφημένες συναλλαγές.
3. Consensus Algorithms για την επίτευξη αξιοπιστίας μέσα στα δίκτυα που συνήθως αποτελούνται από πολλούς και αναξιόπιστους κόμβους.
Επιπρόσθετα, μέσα από την τεχνολογία του blockchain προκύπτουν και ψηφιακά νομίσματα αλλά και έξυπνα συμβόλαια. Ψηφιακά νομίσματα που βασίζουν την αξία τους στο συνάλλαγμα μιας χώρας ή σε αγαθά (βλέπε bitcoin) και έξυπνα συμβόλαια τα οποία στην ουσία εκτελούν με επιτυχία συμφωνίες που έχουν κλειστεί μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να αλλάξει άρδην τον τρόπο που λειτουργεί η Ασφαλιστική βιομηχανία και θα το κάνει σε 2 διαδοχικά στάδια
Πώς οι Ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας προς όφελός τους;
Αυτή η τεχνολογία είναι σα να δημιουργήθηκε για τις ανάγκες τις Ασφαλιστικής Αγοράς. Η τεχνολογία του blockchain είναι στην ουσία η αποκέντρωση πληροφοριών σε ένα ευρύτερο δίκτυο εμπιστοσύνης και το ασφαλιστικό προϊόν είναι ένα προϊόν που βασίζεται στο δίκτυο και τη συλλογή πληροφοριών έχοντας όμως σοβαρά θέματα αξιόπιστης παρέμβασης των επιμέρους μερών! Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να αλλάξει άρδην τον τρόπο που λειτουργεί η Ασφαλιστική βιομηχανία και θα το κάνει σε 2 διαδοχικά στάδια.
Το πρώτο στάδιο θα επικεντρωθεί στη μείωση λειτουργικών εξόδων των Ασφαλιστικών εταιρειών, μεγαλύτερη διαφάνεια και ταχύτερες διαδικασίες αποζημίωσης και ασφάλισης (μέσω της τεχνολογίας blockchain που θα εγγυάται ασφάλεια και συντονισμό σε όλες τις συναλλαγές μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών). Επίσης, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα δίνει μια κοινή εικόνα προς όλους σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές και στα αγαθά που πραγματεύονται σε όλο το μήκος των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Ασφαλιστικές εταιρείες με τα «έξυπνα συμβόλαια» να διευκολύνουν την αυτοματοποίηση υπηρεσιών –όπως είναι η διαχείριση ζημιών, αποζημιώσεις και το underwriting. Η χρήση αυτών των συστημάτων θα ενεργοποιήσει και έναν νέο κλάδο ασφάλισης αυτόν της micro & nano ασφάλισης όπου όλοι και όλα θα μπορούν να ασφαλιστούν βάσει λιστών βαθμολογίας κινδύνων που θα προκύπτουν από τη συνεχή ανανέωση ανάλυσης δεδομένων. Το δεύτερο στάδιο αλλαγής αμφισβητεί ακόμα και τη δραστηριότητα – ύπαρξη Ασφαλιστικών εταιρειών στο μέλλον καθώς η ικανότητα κάποιος να μπορεί να ασφαλιστεί σε ένα αποκεντρωμένο peer to peer δίκτυο απαιτεί περισσότερο την ύπαρξη δικτύων και καλογραμμένου κώδικα παρά Ασφαλιστικών εταιρειών.
Μπορείτε να μιλήσετε για επιτυχημένα case studies στην παγκόσμια Ασφαλιστική Αγορά; Δώστε μας ένα παράδειγμα.
Ελλάδα & Δανία είναι δύο πολύ δυνατές χώρες στην παγκόσμια ναυτιλία οπότε θα σας δώσω ένα παράδειγμα από αυτή την αγορά. Η ναυτασφαλίσεις έχουν μια παλιά και πολύ δυσκίνητη διαδικασία ασφάλισης η οποία δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 300 χρόνια. Σήμερα τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. Χάρη στο Internet of Things (ΙΟΤ) τα καράβια, οι μηχανές, το εμπόρευμα και τα κοντέινερ είναι συνδεδεμένα μέσω αισθητήρων και επιτρέπουν μια λεπτομερή, ζωντανή καταγραφή των αγαθών που πρέπει να ασφαλιστούν. Αυτή η εξέλιξη έχει δημιουργήσει τη ζήτηση για ασφαλίσεις που βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε στατικά δεδομένα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Για να μπορούν τα ασφάλιστρα να αλλάζουν βάσει των κινδύνων που εκτίθεται ένα πλοίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Και αυτό ακριβώς είναι και ο σκοπός ενός project με την ονομασία Insurwave το οποίο υποστηρίζουν εταιρείες όπως οι Microsoft, Maersk, E&Y και Willis Tower Watson. Ένα project το οποίο θα επιτρέπει τη ζωντανή παρακολούθηση και διαχείριση του ρίσκου μέσω ανταλλαγής χρήσιμων πληροφοριών σχετικών με την ασφάλιση του αγαθού. Επιπλέον θα δημιουργείται και ένα «έξυπνο συμβόλαιο» το οποίο θα ενημερώνει Ασφαλιστή και Ασφαλισμένο ή ενδιαφερόμενο ασφάλισης για τους όρους του συμβολαίου. Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που φιλοδοξεί στο μέλλον να ασφαλίσει ολόκληρη τη ναυτιλιακή εφοδιαστική αλυσίδα. Η πρώτη εκδοχή του Insurwave δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο. Ένα πολύ συγκεκριμένο b2b project που όμως χρησιμοποιεί τις ίδιες αρχές και τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν στο μέλλον σε ολόκληρη την Ασφαλιστική βιομηχανία.
Η τεχνολογία blockchain κερδίζει έδαφος σε εκθετικό βαθμό και όταν πλέον ωριμάσει μπορεί να είναι ήδη αργά για κάποιες εταιρείες να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις
Γνωρίζετε κάποια ελληνική εταιρεία που να χρησιμοποιεί την τεχνολογία του blockchain σε καθημερινή βάση. Ως βασικό εργαλείο για τη δραστηριότητά της;
Δυστυχώς όχι. Και αυτό οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ακόμα αναδυόμενη. Δεν έχει ωριμάσει ως ιδέα. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όμως οι ελληνικές εταιρείες είναι το γεγονός ότι η τεχνολογία blockchain κερδίζει έδαφος σε εκθετικό βαθμό και όταν πλέον ωριμάσει μπορεί να είναι ήδη αργά για κάποιες εταιρείες να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις. Για το λόγο αυτόν προτείνω οι ελληνικές εταιρείες να ξεκινήσουν από τώρα να πειραματίζονται με τη συγκεκριμένη τεχνολογία δημιουργώντας σενάρια στα οποία θα μπορούν να δίνουν αποδεδειγμένα λύσεις.
Ας μιλήσουμε για την ασφάλεια της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Πώς αντιμετωπίζει τις κυβερνοεπιθέσεις;
Σε ένα παραδοσιακό σύστημα ένας χάκερ αυτό που χρειάζεται να κάνει είναι να διαπεράσει το σύστημα ασφαλείας (firewall). Αν το κάνει αυτό τότε όλα τα δεδομένα είναι εκτεθειμένα. Ακούμε κατά καιρούς για διάφορα περιστατικά όπου έχουμε διαρροή προσωπικών δεδομένων. Σε ένα σύστημα που είναι δομημένο βάσει της τεχνολογίας blockchain ένας χάκερ θα πρέπει να διαπεράσει όχι ένα αλλά χιλιάδες αντίγραφα σε χιλιάδες διαφορετικούς υπολογιστές ταυτόχρονα προκειμένου να έχει πρόσβαση στα δεδομένα. Και αυτό ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποκρυπτογραφήσει κρυπτογραφημένες αλληλένδετες συναλλαγές. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν ένα καλοσχεδιασμένο blockchain σύστημα είναι σχεδόν αδύνατο να χακαριστεί.
Γνωρίζετε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Αμερική προσπαθούν να ρυθμίσουν με κανονιστικό πλαίσιο τη συγκεκριμένη τεχνολογία;
Υπάρχει μεγάλη σύγχυση σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της συγκεκριμένης τεχνολογίας και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ευρέως μέσω του ψηφιακού νομίσματος bitcoin – έγινε εργαλείο για εγκληματικές ενέργειες. Η πραγματικότητα είναι ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πιο αξιόπιστη από κάθε άλλη παραδοσιακή τεχνολογία που υπάρχει σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος που στο μέλλον περιμένω να την δω να την χρησιμοποιούν και στο δημόσιο τομέα τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Δανία για παράδειγμα υπάρχουν πολλά παραδείγματα διαφθοράς που αφορούν τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Στο μέλλον σε έναν κόσμο που θα κυριαρχεί η τεχνολογία blockchain η λέξη «σκάνδαλο» θα είναι άγνωστη καθώς όλες οι συναλλαγές θα παρακολουθούνται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας blockchain, όπως τον Φεβρουάριο του 2018 που ξεκίνησε το EU Blockchain Observatory & Forum https://www.eublockchainforum.eu.