Στην τελική ευθεία μπαίνει η Ντιρεκτίβα της Ε.Ε. «Solvency II» που αφορά τη θέσπιση νέου Ρυθμιστικού Πλαισίου για την εύρυθμη λειτουργία του Ασφαλιστικού Κλάδου στην Ευρώπη. Για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή όλων των Ευρωπαϊκών σχετικών Φορέων στη διαμόρφωση της Ντιρεκτίβας, η Κομισιόν διεξήγαγε σειρά Ερευνητικών Μελετών, τις περίφημες Μελέτες Quantitative Impact (ποσοτικής επίδρασης), μέσω της Επιτροπής Εποπτείας Ευρωπαϊκών Ασφαλιστικών και Επαγγελματικών Συντάξεων (Ceiops).
Οι τρείς μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα αποδείχτηκαν απόλυτα επιτυχείς και συνεισέφεραν στην περαιτέρω διαμόρφωση της Ντιρεκτίβας ώστε να συμπεριλαμβάνει όλες τις παραμέτρους που ισχύουν στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Δύο μέρες πριν, παρουσιάστηκαν τα πρώτα ευρήματα της QIS4 (Quantitative Impact Study 4), στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με τον Thomas Steffen, Πρόεδρο του Ceiops, η συμμετοχή της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας στην παρούσα Μελέτη αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με τη συμμετοχή στην προηγούμενη (QIS3).
Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ασφαλιστική Βιομηχανία κρίνει το Πλαίσιο του Solvency ΙΙ Εύκαμπτο αλλά και Έγκυρο, σε πλήρη δηλαδή συμφωνία με τις αρχές της Αναλογικότητας (proportionality).
H ευρεία συμμετοχή της Ασφαλιστικής Αγοράς στην Έρευνα δείχνει πρώτα από όλα Δέσμευση από πλευράς Αγοράς στις αρχές της Ντιρεκτίβας αλλά και διάθεση για Ενεργό Συμμετοχή και Διάλογο.
Άλλωστε, μόνο έτσι θα μπορέσουν να τεθούν Ρυθμιστικά Πλαίσια που να ανταποκρίνονται στην Οικονομική Πραγματικότητα όλου του Κλάδου. Η Επιτροπή (Ceiops) θα παρουσιάσει τα πλήρη αποτελέσματα το Νοέμβριο.