Η νέα Ντιρεκτίβα προτείνει δύο Ρυθμιστικά Απαιτούμενα Κεφάλαια, το «Solvency Capital Requirement» (SCR) και το «Minimum Capital Requirement» (MCR). Αυτά θα ορίσουν τα Ποσοστά κάτω από τα οποία οι Policyholder θεωρείται ότι εκτίθενται σε μη αποδεκτά επίπεδα κινδύνου και στα οποία ο Επιθεωρητής είναι υποχρεωμένος να Επιβάλει Κυρώσεις.
Σύμφωνα με την CEA αν στη νέα Ντιρεκτίβα Solvency II η Μίνιμουμ Κεφαλαιακή Απαίτηση δεν υπολογισθεί βάσει Κινδύνων, τότε θα διαιωνιστούν τα προβλήματα του τρέχοντος Ρυθμιστικού Πλαισίου (Solvency I).
Το Μίνιμουμ Κεφάλαιο θα πρέπει να είναι ανάλογο με το Απαιτούμενο Κεφάλαιο που θέτει το Solvency II, ώστε από κοινού να Αντικατοπτρίζουν το πραγματικό Προφίλ Κινδύνου του Ασφαλιστή.
Μέχρι στιγμής έχει σταθεί αδύνατο να Επιτευχθεί Συναίνεση ανάμεσα στα Ενδιαφερόμενα Μέρη ως προς τη Μέθοδο Υπολογισμού του MCR.
H CEA πρότεινε το σόλο MCR να Υπολογίζεται ως ποσοστό του SCR. Στη συνέχεια αυτό το Ποσοστό θα ξαναορίζεται ως Ποσοστό των Τεχνικών Ασφαλίστρων του Ασφαλιστή (percentage of the insurer’s technical provisions or premiums as appropriate). Όλες οι άλλες προτάσεις Υπολογισμού, τονίζει η Ομοσπονδία είναι ή πολύ Απλές ή πολύ Πολύπλοκες. Οι Απλές δεν υπολογίζουν αρκετά τον Κίνδυνο και οι Πολύπλοκες Αυξάνουν τον Όγκο Δουλειάς χωρίς ωστόσο να Προσφέρουν ένα Επαρκές Ρυθμιστικό Πλαίσιο.
Μια Οικονομική Προσέγγιση με βάση τον Κίνδυνο είναι Αναγκαία Προϋπόθεση για την Επιτυχία του Solvency II. Δεν πρέπει η Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Κοινότητα να ξαναπέσει στα λάθη του Solvency I!