Καθώς ο Διάλογος για το Ρυθμιστικό Πλαίσιο της Ντιρεκτίβας Solvency II εισέρχεται σε κρίσιμο στάδιο στο Ευρωκοινοβούλιο, και με τις επιδράσεις της Διεθνούς Οικονομικής Κρίσης σε εξέλιξη, η CEA, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασφάλισης και Αντασφάλισης, υπενθυμίζει και ενισχύει εκ νέου την αρχική της άποψη ότι ένα Πρόσθετο, Προηγμένο και πιο Αυστηρό Σύστημα Εποπτείας που να Συγχρονίζει τον Ασφαλιστικό Κλάδο είναι απαραίτητο να Ενσωματωθεί στο Σχέδιο του Solvency II.
“Παρότι είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για τα «μαθήματα» της τωρινής Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Κρίσης, ένα είναι σίγουρο: η Κλιμακωτή ή Αποσπασματική Εποπτεία μεγάλων Χρηματοοικονομικών Μονάδων δεν αρκεί» είπε η Μικαέλα Κόλερ, Γενική Διευθύντρια της CEA.
“Τα Ρυθμιστικά και Εποπτικά Πλαίσια πρέπει να αντανακλούν πιο Ρεαλιστικά τον «Κίνδυνο και τη Διαχείριση των Κεφαλαίων» των Ασφαλιστικών Εταιρειών.
“Πρόκειται για την απλή Αρχή Πρόβλεψης Κρίσεων. Το Ρυθμιστικό Πλαίσιο του Solvency II πρέπει να επιτρέπει και να διευκολύνει τον Εντοπισμό όλων των Κινδύνων στους οποίους είναι εκτεθειμένη μια Ασφαλιστική Εταιρεία και βεβαίως, να επιτρέπει στους Επόπτες να δρουν από κοινού συνεργαζόμενοι για την αποφυγή παρόμοιων Οικονομικών Κρίσεων. Αν οι Ευρωπαϊκές Ασφαλιστικές Εταιρείες ενθαρρύνονται να Αναπτυχθούν Διεθνώς, τότε οι Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές και Εποπτικές Αρχές πρέπει να είναι σε θέση να τις υποστηρίξουν με την κατάλληλη Εποπτεία, κατέληξε η Μικαέλα Κόλερ.
Η CEA πάντοτε υποστήριζε ότι η Σωστή, Ομαδική Εποπτεία αυξάνει την Προστασία του Καταναλωτή και ταυτόχρονα διευκολύνει την Βέλτιστη Τοποθέτηση των Κεφαλαίων υπό Διαχείριση που Διαχειρίζονται οι Ασφαλιστικές Εταιρείες. Η Ευκαιρία που δίνει το Solvency II για την χάραξη Ενιαίου Ρυθμιστικού Πλαισίου και Ελέγχου Κινδύνων και Διαχείρισης Κεφαλαίου είναι Μοναδική και δεν πρέπει να πάει χαμένη.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ισχύον Χρονοδιάγραμμα, η Ντιρεκτίβα θα ενσωματωθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν το 2009 και στο Σύνταγμα των κρατών-μελών το 2012.