Σε εκδήλωση με τίτλο “Γυναίκες και Επιχειρείν. Μάθε για τις ευκαιρίες, Γνώρισε τις επιτυχημένες” που διοργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Καλλιθέας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μίλησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κα. Χριστίνα Φυτέα, την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023.
Η κα. Φυτέα μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου του Ε.Ε.Α., κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις του Επιμελητηρίου, τόσο για την στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όσο και γενικότερα του επιχειρείν.
Η κα Φυτέα δήλωσε:
“Η σημερινή ημέρα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας μας υπενθυμίζει πως οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων παραμένουν, τα στερεότυπα συνεχίζουν να επηρεάζουν τις συμπεριφορές, με την χώρα μας να βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων.
Ειδικά για την Ελλάδα μοιάζει, πως η εξέλιξη αργεί να έρθει με αποτέλεσμα οι γυναίκες να μένουν πίσω τόσο στους τομείς της εργασίας, της υγείας, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας. Χαρακτηριστικά βλέπουμε πολύ λίγες γυναίκες να απασχολούνται στον τομέα της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 259 εκατομμύρια λιγότερες γυναίκες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από ότι οι άντρες. Χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κύριος Γκουντέρες δήλωσε: «Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και οδυνηρών στερεότυπων έχουν δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις επιστήμες και την τεχνολογία», τομείς στους οποίους οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις «το 3% των βραβευθέντων με Νόμπελ».
Η πραγματικότητα είναι πως η έλλειψη των γυναικών από τομείς όπως η τεχνολογία δημιουργεί μεγάλα κενά και έχει τεράστιο κόστος ενώ η είσοδος τους σε αυτήν, δημιουργεί ευκαιρίες καινοτομίας και μείωσης του χάσματος των δύο φύλων, για μία κοινωνία προόδου.
Ταυτόχρονα ,η ισορροπημένη συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τόλμη και αποφασιστικότητα. Σε μία εποχή όπου όλοι καλούμαστε να παραμένουμε συνεχώς ανταγωνιστικοί, χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις γιατί επιδιώκουμε τη διαφορετικότητα στην αντίληψη και τις διαφορετικές δεξιότητες απέναντι στις πολυδιάστατες προκλήσεις του σήμερα. Σύμφωνα με μια μελέτη από την Calpers, οι επιτυχημένες γυναίκες ηγέτες έχουν κοινά χαρακτηριστικά που βρίσκονται σε όλους τους καλούς ηγέτες όπως δεκδικητικότητα, διάθεση δράσης, ανάληψη κινδύνων και ικανότητες επίλυσης προβλημάτων
Παράλληλα, η παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton «Γυναικείο Επιχειρείν 2023: Έμφαση στην ίση εκπροσώπηση» Στην Ελλάδα, το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, στο 37% έναντι 28% το 2022, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν καμία γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση κατέγραψε αξιοσημείωτη πτώση στο 11% έναντι 22% το προηγούμενο έτος, γεγονός που αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η έρευνα.
Αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με την ίδια έρευνα πως: Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναφέρουν πως οι κυριότερες δράσεις που υλοποίησαν τους τελευταίους 12 μήνες για να διασφαλίσουν τις αρχές Ενσωμάτωσης και Ίσων Ευκαιριών Εκπροσώπησης για τα δύο φύλα στο εργασιακό τους περιβάλλον είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να εκφράζουν ανοιχτά τις ιδέες τους και τους προβληματισμούς τους (37,3%), η προσαρμογή υφιστάμενων προγραμμάτων μάθησης και εξέλιξης στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον (28,4%), η προώθηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και η δυνατότητα περισσότερης ευελιξίας για τους εργαζόμενους (27,5%), καθώς και η παρακολούθηση της ψυχικής υγείας και/ή της ευημερίας των εργαζομένων (27,5%).
Και παρά τα αισιόδοξα μηνύματα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα απόνερα της πανδημίας και την ανατροπή που έφερε σε πολλούς τομείς που αφορούν στην ισότητα των δύο φύλλων.
Η παγκόσμια κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Μία στις 4 γυναίκες σκέφτεται να εγκαταλείψει την εργασία της. Φαίνεται πως ακόμη δεν έχει επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής/ιδιωτικής ζωής, οι συνθήκες εργασίας πολλές φορές δεν είναι δίκαιες ενώ παραμένει η δυσκολία της ισότιμης πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
Η σύγχρονη γυναίκα είναι μία δυνατή αγωνίστρια. Καλείται αφενός να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους, οι οποίοι καθιστούν την καθημερινότητά της πολύπλοκη και σύνθετη, και αφετέρου να αντιμετωπίσει στερεοτυπικές αντιλήψεις, που θέτουν σε αμφισβήτηση τις ικανότητές της. Όμως καταφέρνει, όχι μόνο να υπερκεράσει τα εμπόδια, αλλά και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά εκείνα της γυναικείας προσωπικότητας, που λειτουργούν ενισχυτικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τα οποία την καθιστούν ηγετική παρουσία. Η ανεξάντλητη επιμονή για την επιδίωξη των στόχων, η υπευθυνότητα και οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι γνωρίσματα των γυναικών που ξεχωρίζουν στο στίβο του επιχειρείν.
Mπορεί λοιπόν οι όποιες αλλαγές ειδικά στο νομοθετικό πλαίσιο να ανοίγουν τον δρόμο σε ρόλους και θέσεις που μέχρι τώρα μονοπωλούσε το αντρικό φύλλο, ωστόσο χρειάζεται να δοθούν ακόμη πιο ουσιαστικά δικαιώματα στους πολίτες.
Το να είσαι γυναίκα επιχειρηματίας συνοδεύεται από μοναδικές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις, η αγωνία για να σε πάρουν στα σοβαρά, η έλλειψη δικτύων υποστήριξης, η αγωνία για να σε πάρουν στα σοβαρά, φόβος της αποτυχίας και η λίστα έχει πολλά ακόμα
Παρόλα αυτά είναι η ώρα να εστιαστούμε σε λύσεις και όχι σε προβλήματα, χρειάζεται να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε τη γυναικεία φωνή, να είμαστε μέρος μιας νέας κουλτούρας, που σκοπό έχει την δημιουργία μίας υγιούς κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες.
Ως μητέρα δύο παιδιών, επαγγελματίας, με αγάπη για τα κοινά πιστεύω από καρδιάς πως δεν υπάρχει τίποτε που δεν μπορούμε να επιτύχουμε έχοντας πάντα ως σύμμαχο και συνοδοιπόρο το αντρικό φύλο, αρκεί να καθορίζουμε τους στόχους μας, να πιστεύουμε στον εαυτό μας, να οραματιζόμαστε και να υποστηρίζουμε η μία την άλλη.
Πάνω από όλα όμως αυτό που χρειάζεται είναι να προσέχουμε τον εαυτό μας και να τον φροντίζουμε ,δείχνοντας του ευγνωμοσύνη κάθε ημέρα έτσι ακριβώς όπως του αξίζει. Εύχομαι, να μην ανήκουμε στο μέλλον σε μία ξεχωριστή κατηγορία που την γιορτάζουμε σε συγκεκριμένες ημέρες, αφορίζοντας την απουσία της στην καθημερινότητα μας αλλά όλα αυτά στα οποία αναφερόμαστε να είναι η καθημερινότητα μας, η κανονικότητα μας.”