Υπέρ μίας μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας που θα επέτρεπε την ίδρυση πολυεργοδοτικών ΤΕΑ τάχθηκε η κα Χ. Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια της ΤτΕ, επισημαίνοντας ότι οι περιορισμοί πουν υφίστανται στην χώρα μας σε αυτό το πεδίο δεν ευνοούν την επίτευξη οικονομιών κλίμακας που θα επέτρεπαν την μείωση του επενδυτικού και διαχειριστικού κόστους και δημιουργούν στρέβλωση στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ εγχώριων ΤΕΑ και ΤΕΑ από άλλες χώρες της ΕΕ.
Μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΕΤΕΑ, η κα Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι ΤΕΑ με έδρα σε άλλα κράτη-μέλη, που ασκούν διασυνοριακή δραστηριότητα στην Ελλάδα, έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίζουν διαφορετικούς ημεδαπούς εργοδότες χωρίς κοινό επαγγελματικό δεσμό, σε αντίθεση με τα εγχώρια ΤΕΑ και επισήμανε ότι ο προσανατολισμός προς πολυεργοδοτικά ΤΕΑ στην Ελλάδα θα πρέπει να περιλαμβάνει ελάχιστες προυποθέσεις και υψηλά πρότυπα.
Σε σχέση με άλλες χώρες η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλή διείσδυση, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2019) αντιστοιχεί ένα ΤΕΑ ανά περίπου 250 χιλιάδες εργαζομένους όταν στο Λουξεμβούργο αντιστοιχεί ένα ΤΕΑ ανά περίπου 25 χιλιάδες εργαζομένους.
“Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο” είπε “παρέχει μια σταθερή βάση για την οργάνωση και λειτουργία των ΤΕΑ. Ταυτόχρονα, ενέχει και αρκετές περιοχές που θα μπορούσαν να βελτιωθούν ώστε ο θεσμός των ΤΕΑ να καταστεί περισσότερο λειτουργικός εντός ενός συστήματος τριών πυλώνων ασφάλισης στην Ελλάδα”.
Τι ισχύει σήμερα στην Ελλάδα
Με βάση το νόμο 3029/2002 η ίδρυση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα ΤΕΑ γίνονται ανά επιχείρηση ή κλάδο ή κλάδους εργαζομένων. Επιπλέον, για την ίδρυση ενός ΤΕΑ ισχύει ελάχιστο όριο 100 ασφαλισμένων. Όπως είπε η κα Παπακωνσταντίνου λόγω των υφιστάμενων περιορισμών μένουν εκτός του θεσμού μικρότεροι εργοδότες που μπορεί να μην έχουν τους απαραίτητους πόρους για να ιδρύσουν ένα δικό τους, εξατομικευμένο ΤΕΑ. “Η διάδοση του θεσμού καθίσταται συνεπώς δυσχερής, εφόσον η ελληνική οικονομία αποτελείται, όπως ανέφερα και προηγουμένως, κατά βάση από μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.