Σε δύο βασικές όψεις που προκύπτουν από τη σχέση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης με την υγεία και την ασφαλιστική αγορά αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ.Χριστόφορος Σαρδελής.
Η πρώτη αφορά στο ότι οι νέες ιατρικές τεχνολογίες μειώνουν τον χρόνο αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων υγείας (γρήγορη διάγνωση, χρήση λιγότερο επεμβατικών μεθόδων κ.ά.) και συνεπώς τον χρόνο της αποθεραπείας του ασθενούς, γεγονός από το οποίο επωφελείται το κράτος αφού μειώνεται η χρονική διάρκεια αποχής του από την παραγωγική δραστηριότητα. Έτσι προκύπτει ένα σημαντικό κοινωνικό όφελος. Αυτή η παραγωγή κοινωνικού έργου, η παράπλευρη αξία που προκύπτει από τη μείωση του χρόνου απουσίας από την εργασία σήμερα δεν αναγνωρίζεται, υπογράμμισε ο κ. Σαρδελής.
Την ίδια στιγμή, το υψηλό κόστος για των νέων τεχνολογιών ενσωματώνεται στα ασφάλιστρα των εταιρειών, ενώ προκύπτει η ανάγκη επανασχεδιασμού της ιδιωτικής ασφάλισης, τουλάχιστον στον κλάδο υγείας, σε συνεργασία με το δημόσιο. Η δεύτερη όψη, στην οποία ο Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής έριξε ιδιαίτερο βάρος, είναι η συγκέντρωση τεράστιου όγκου δεδομένων μέσα από τους αισθητήρες «έξυπνων» συσκευών, τις διαδικτυακές αναζητήσεις, τα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης των χρηστών κτλ.
Η επεξεργασία των δεδομένων αυτών, ανέφερε, είναι ικανή να προσφέρει εξατομικευμένα προφίλ υγείας, μέσω των οποίων θα μπορούν να γίνονται προβλέψεις για την κατάσταση της υγεία μας. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξατομικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα αλλά και στη δυνατότητα να πωλούνται αυτά μέσα από αυτοματοποιημένες πλατφόρμες.
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, υπονομεύει την έννοια της ασφάλισης όπως τη γνωρίζαμε ως τώρα. Σήμερα το ασφάλιστρο καθορίζεται μέσω της διασποράς κινδύνου και του κινήτρου αυτοπροστασίας – μέσω ενός μηχανισμού δηλαδή που δημιουργεί μια de facto κοινωνική αλληλεγγύη.
Σε μια πλήρως εξατομικευμένη προσέγγιση, εξήγησε, κάτι τέτοιο χάνεται καθώς ο ατομικός κίνδυνος δεν είναι ανταλλάξιμος. Ο κ. Σαρδελής κατέληξε λέγοντας ότι οι παραπάνω εξελίξεις αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί η ιδιωτική ασφάλιση, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών να πάρει διαστάσεις «κούρσας εξοπλισμών».