Στο 51% ανέρχεται η αποδοτικότητα των δημοσίων νοσοκομείων στην χώρα μας σύμφωνα με μελέτες που έχει εκπονήσει το ΕΚΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι από τα κάθε 100 ευρώ του δημοσίου και των φορολογούμενων που δαπανώνται για τα νοσοκομεία τα 49 πάνε χαμένα, δεν αξιοποιούνται στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Τα εν λόγω στοιχεία παρουσίασε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, κ. Γιάννης Υφαντόπουλος στο Delphi Economic Forum επισημαίνοντας ότι από μελέτη για τα δημόσια νοσοκομεία από το 2009 μέχρι και το 2019 διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση ως προς το πόσο αποδοτικά χρησιμοποιούν τους πόρους τους τα μικρά και τα μεγάλα νοσοκομεία. Ειδικότερα τα μικρά νοσοκομεία, έως 100 κλίνες, έχουν κάλυψη έως 50%, ενώ τα μεσαία 80-90% και τα μεγάλα νοσοκομεία έως 130%.
Η μελέτη έδειξε πως η αποδοτικότητα των νοσοκομείων ανήλθε στο 67% το 2012 , στο 70% το 2016 και το 2019 έπεσε στο 51%. «Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε επιπλέον επιβάρυνση στη βιομηχανία και τους καταναλωτές τη στιγμή που το ίδιο το δημόσιο αδυνατεί να αξιοποιήσει τους δημόσιους πόρους» κατέληξε .
Η αναποτελεσματική δράση των νοσοκομείων οφείλεται στη μεγάλη πολιτικοποίηση της διοίκησης, τα διαφορετικά στρατόπεδα εργαζομένων και διοίκησης, την έλλειψη κινήτρων για παραγωγικότητα, τα χαμηλά δίκτυα επικοινωνίας και την έλλειψη απουσίας μίας επιχειρηματικής λειτουργίας. ¨Όπως εξήγησε ο κ. Υφαντόπουλος χρειάζεται να υπάρξουν ανάπτυξη μετανοσοκομειακών δομών, ανάπτυξη ΣΔΙΤ με συνεργασίες και την εισαγωγή της επιχειρησιακής ευφυΐας και της καινοτομίας.
Το δημόσιο σύστημα καλύπτει το 61% των συνολικών δαπανών υγείας
Όσον αφορά στο σύστημα υγείας, αν και το 100% του πληθυσμού έχει δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, το δημόσιο σύστημα στην Ελλάδα καλύπτει μόνο το 61% των συνολικών δαπανών υγείας, έναντι 71% στον ΟΟΣΑ. Η κάλυψη για νοσοκομειακή περίθαλψη είναι 66% στην Ελλάδα (88% στον ΟΟΣΑ), για εξωνοσοκομειακή περίθαλψη 62% (77% στον ΟΟΣΑ)
Από τα χρήματα που πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι, το 18% πηγαίνει σε γιατρούς και εξωτερικά ιατρεία, το 14% σε οδοντιατρικές εργασίες, το 31% σε νοσοκομειακή περίθαλψη, έναντι 9% στον ΟΟΣΑ, και το 37% σε φάρμακα και άλλα θεραπευτικά μέσα
3,3 νοσηλευτές ανά 1000 άτομα πληθυσμού
Όσον αφορά τους πόρους που είναι διαθέσιμοι στον τομέα της υγείας, η Ελλάδα διαθέτει 6,1 γιατρούς και 3,3 νοσηλευτές ανά 1000 άτομα πληθυσμού, έναντι 3,5 και 8,8 αντιστοίχως στον ΟΟΣΑ. Επίσης, τα νοσοκομεία λειτουργούν με πολύ λιγότερους νοσηλευτές ανά γιατρό (1,63) απ’ ότι στη μέση χώρα του ΟΟΣΑ (2,7). Το φαινόμενο αυτό αποτυπώνει μια σοβαρή διαρθρωτική ανισορροπία του νοσηλευτικού συστήματος στη χώρα μας.