H ικανότητα μίας αγοράς να συμπράττει σε ζητήματα που απαιτούν συλλογικές λύσεις είναι και η Λυδία λίθος της μελλοντικής της ανάπτυξης.
της Βίκυς Γερασίμου
Και αυτό γιατί το επίπεδο στο οποίο οι εταιρείες κάθε κλάδου – και εν προκειμένω του ασφαλιστικού – μπορούν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα, θέτοντας στην άκρη τον ανταγωνισμό είναι ενδεικτικό και του πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν.
Το γεγονός ότι οι εταιρείες στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία κοινή βάση δεδομένων με στοιχεία για αξιώσεις και παραβατικές συμπεριφορές οδηγεί στην απώλεια του περίπου 10% της ευρωπαϊκής παραγωγής και στην αύξηση των ασφαλίστρων που συνήθως πηγαίνει στους ασφαλισμένους.
Εάν ήταν εφικτό να βρεθεί μια φόρμουλα για να μοιραστούν δεδομένα οι ασφαλιστικές, το πρώτο όφελος που θα αποκόμιζαν είναι να μπορούν να λειτουργήσουν περισσότερο αποτρεπτικά παρά κατασταλτικά.
Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν με πιο λεπτομερή δεδομένα το προφίλ των ανθρώπων που διαπράττουν δόλιες αξιώσεις, να χαρτογραφήσουν την απάτη σε κάθε κλάδο, να γνωρίζουν τις μεθόδους που δρουν τα κυκλώματα, να αξιολογήσουν υποθέσεις και στοιχεία (όπως π.χ. ονόματα συνεργιών, ιδιωτικών κλινικών) σε άλλες εταιρείες που έχουν ομοιότητες με δικές τους αξιώσεις και να ξέρουν από τι πρέπει να προστατευτούν δεδομένου ότι οι απατεώνες χτυπούν διαφορετικές εταιρείες.