Με αφορμή την επικαιρότητα και δύο σημαντικά θέματα που αφορούν και τον κλάδο της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης (POS & φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών) επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και τον ρωτήσαμε ποια είναι η θέση του ΕΕΑ και τι πρωτοβουλίες/ διαπραγματεύσεις έχουν γίνει για να προστατευθούν τα δικαιώματα του κλάδου.
συνέντευξη στον Νίκο Μωράκη
Κύριε Χατζηθεοδοσίου, ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με το θέμα της φορολόγησης ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τι θα ισχύσει για τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές;
Το ΕΕΑ αποτελώντας “γέφυρα” ανάμεσα στην πολιτεία και τα μέλη του και σε συνεργασία με τους φορείς εκπροσώπησης των διαμεσολαβητών που έχουν καθοριστικό ρόλο σε τέτοια ζητήματα, έχει παρέμβει από την πρώτη στιγμή στο θέμα του φορολογικού νόμου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».
Όσον αφορά τον κλάδο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, στη συνάντηση που είχαμε μαζί με τους εκπροσώπους της διαμεσολάβησης στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Χ. Θεοχάρη, ζητήσαμε να εξαιρεθούν οι επαγγελματίες ασφαλιστές από την εφαρμογή του, καθώς εν προκειμένω τα εισοδήματά τους προέρχονται από νομικά πρόσωπα, κυρίως τις Ασφαλιστικές Εταιρείες και επομένως η φοροδιαφυγή είναι αδύνατη. Οι επαγγελματίες του κλάδου μας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε και εσείς, δεν είναι εφικτό να αποκρύψουν ούτε ένα ευρώ από τις υπηρεσίες που παρέχουν καθώς το 100% των εσόδων τους φαίνονται από τις δηλώσεις τους.
Ένα επιχείρημα που έγινε κατανοητό και δεκτό από το Υπουργείο, αποφασίζοντας όμως τη τελευταία στιγμή να θέσουν έναν «κόφτη» στην εξαίρεση από τον νόμο, στους επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που εκπροσωπούν έως 2 εταιρείες. Να εξαιρεθούν δηλαδή από την περιβόητη ρύθμιση του άρθρου 13, μόνο οι επαγγελματίες που έχουν μέχρι 2 συμβάσεις είτε με Ασφαλιστικές εταιρείες, είτε με κάποιο άλλο γραφείο διαμεσολάβησης. Πραγματικά μας εξέπληξε γιατί το υπουργείο το ενδιαφέρει με το πόσες εταιρείες συνεργάζεται ένα ασφαλιστικός διαμεσολαβητής.
Από την πλευρά μας, εξηγήσαμε στον κ. Θεοχάρη το πρόβλημα, τη στρέβλωση και τη φορολογική ανισότητα που προκαλεί στην αγορά αυτή η απόφαση με τον ίδιο να παραδέχεται τη λανθασμένη βάση της και πως είναι παράλογη – δεσμευόμενος ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί εν ευθέτω χρόνω.
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο θέλω να σας πω ότι είναι αυτονόητο πως σαν φορέας τασσόμαστε κατά της φοροδιαφυγής, ωστόσο θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη με οριζόντια μέτρα υπερφορολόγησης των επιχειρηματιών και θεωρώντας εκ των προτέρων ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα είναι φοροφυγάδες. Υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα γιατί αυτό είναι το πραγματικό τους εισόδημα.
Και σε ότι αφορά τα POS; Μπορέσατε να εξηγήσετε στον υφυπουργό την ιδιαιτερότητά του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης;
Τα POS είναι υποχρεωτικά με κοινή υπουργική απόφαση για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και πολλούς άλλους κλάδους του επιχειρείν χωρίς εξαιρέσεις. Όταν ένας Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής εξυπηρετεί έναν ασφαλισμένο για να πληρώσει το συμβόλαιό του οφείλει να έχει σχετικό τερματικό (δικό του ή συνεργαζόμενης ασφαλιστικής εταιρείας) αν εκείνος επιλέξει να πληρώσει με κάρτα. Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί και έχουμε καταθέσει σχετικό ερώτημα είναι τι ισχύει στην περίπτωση του κλάδου της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης που η πλειοψηφία των επαγγελματιών (Ασφαλιστικών Πρακτόρων) εισπράττουν ως εντολοδόχοι για λογαριασμό άλλων εταιρειών. Μια λεπτομέρεια που χρήζει διευκρίνισης από το υπουργείο για να γνωρίζουν επακριβώς οι επαγγελματίες του κλάδου τι πρέπει να κάνουν και πως πρέπει να κινηθούν μιας και οι σχετικές προθεσμίες για παραγγελία των σχετικών τερματικών πλησιάζει.