Στην περιοχή των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής έχουν αναπτυχθεί πολλά μικρά και μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Όμως εδώ παρατηρήθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια περίεργες ζημίες θραύσεως φωτοβολταϊκών πάνελ, που αρχικά αποδόθηκαν σε κακόβουλες πράξεις διαφόρων «ύποπτων».
Λήφθηκαν επιπρόσθετα μέτρα προστασίας σε συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό πάρκο, μεταξύ αγρών και δενδροκαλλιεργειών, περιοχής Ν. Μουδανιών, τοποθετήθηκαν κάμερες και ο εκεί διαχειριστής τού φωτοβολταϊκού πάρκου, που τυχαίνει να είναι και Ασφαλιστής θεώρησε ότι έχει προσωπική και επαγγελματική υποχρέωση να ανακαλύψει τον δράστη, αφού βρέθηκε και σε δύσκολη θέση για το αν καλύπτονται ή όχι ασφαλιστικά οι περίεργες και σοβαρές αυτές ζημίες, αγνώστου αιτίας και υπαιτίων.
Το όλο θέμα έφθασε στην ασφαλιστική εταιρία ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, όπου είναι ασφαλισμένο το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό πάρκο και η οποία έστειλε αμέσως Τεχνικό Συνεργείο αποκαταστάσεως των βλαβών, αλλά παράλληλα και διενέργειας πραγματογνωμοσύνης σε συνεργασία με τον τοπικό Ασφαλιστή και Διαχειριστή τού πάρκου.
Μετά από προσεκτική έρευνα και παρακολούθηση ημερών, τώρα στις αρχές Μαΐου 2019, διαπιστώθηκε ότι οι ακανόνιστες μεταξύ φωτοβολταϊκών πάνελ σοβαρές ζημίες, αυξήθηκαν και εντοπίσθηκαν οι φτερωτοί δράστες!
Σύμφωνα με έγγραφη Έκθεση συμβαίνει το εξής απίστευτο:
Γεράκια και άλλα κορακοειδή αρπακτικά συλλαμβάνουν με τα νύχια τους αθώες και ανύποπτες χελώνες και τις αφήνουν να πέσουν από μεγάλο ύψος πάνω στα φωτοβολταϊκά πάνελ, που προφανώς τα θεωρούν… πέτρες και βράχους!
Σπάζουν βέβαια τα εξωτερικά προστατευτικά κόκαλα της χελώνας για να φαγωθούν από τα αρπακτικά που τις ακολουθούν στην πτώση τους, αλλά σπάζουν και τα φωτοβολταϊκά πάνελ τού όλου πάρκου, με σοβαρή υλική και παραγωγική (αποθετική) ζημία του, που αυτή μεταβιβάζεται στην ασφαλιστική Εταιρία, μέχρι και στους ξένους Αντασφαλιστές.
Εδώ λοιπόν, το θύμα, που είναι η άκακη και αθώα χελώνα, χρησιμοποιείται από τα πανέξυπνα και παμπόνηρα Γεράκια και Κοράκια, ως εξ ουρανού «βομβιστής και καμικάζι», θύτης και του εαυτού της και του ανυπαίτιου πάρκου, αλλά και της υποχρεούμενης προς αποζημίωση Ασφαλιστικής Εταιρίας.
Και τίθεται το νομικό, όσο και οικονομικό, ερώτημα:
Έχει δικαίωμα η τελικώς πληρώτρια των ζημιών αυτών να τις ανακτήσει και από ποιον υπεύθυνο;
Το πρόβλημα αυτό είναι παμπάλαιο, με πολλούς μύθους θανατηφόρου πτώσεως επί κεφαλών ανθρώπων, αλλά και σύγχρονης πραγματικότητας, που καταλήγουν για σοβαρές αποζημιώσεις στις Ασφαλιστικές Εταιρίες. Και δεν αποκλείουμε την περίπτωση να ζητήσουν την νομοθέτηση υποχρεωτικής τοποθετήσεως, σε κάθε χελώνα που κυκλοφορεί, κατάλληλου σωστικού…Αλεξίπτωτου!
Ελπίζουμε να υιοθετήσουν άμεσα την ιδέα αυτή ή άλλη, οι φιλοζωικές Οργανώσεις και όλοι οι φιλόζωοι!
Η Ένωση Ασφαλιστών Βορείου Ελλάδος (Ε.Α.Β.Ε) δηλώνει ότι θα είναι πρόθυμος χορηγός. Εσείς;