Daniel Franklin, editor, The World in 2020
Δώδεκα γεγονότα-τάσεις που θα σημαδέψουν το 2020 παρουσίασε o executive editor του περιοδικού The Economist και αρχισυντάκτης της ετήσιας έκδοσης “The World in 2020” Daniel Franklin:
- Οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου θα επηρεάσουν όλον τον κόσμο και σχετικά με τις πιθανότητες επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ σημασία έχει ο αντίπαλός του αλλά και η πορεία της οικονομίας μέχρι τότε.
- Η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι πολύ θετική. Οι τράπεζες έχουν προβλήματα, ιδίως στην Ευρώπη, ενώ πολλές οικονομίες είναι σε επιβράδυνση. Η αμερικανική οικονομία είναι το φωτεινό σημείο, με μια ισχυρή αγορά εργασίας και το χρηματιστήριο να σπάει ρεκόρ.
- Η Κίνα ρίχνει βάρος στον στόχο της «ήπιας ευημερίας» και τη μείωση της φτώχειας.
- Το Τόκιο διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και η Ιαπωνία επανατοποθετείται στον κόσμο.
- 75 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, οι συμφωνίες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων φυλλορροούν και εκφράζονται φόβοι για μια νέα εξοπλιστική κούρσα.
- Πολλή συζήτηση γίνεται για την αειφορία, αλλά το ερώτημα είναι ποια πρακτικά μέτρα θα υπάρξουν.
- Το Ντουμπάι διοργανώνει τη World Expo 2020.
- Πολλές οι αποστολές στον πλανήτη Άρη.
- Η τεχνολογία θα έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Το Instagram θα βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των αμερικανικών εκλογών. Η φορολόγηση των τεχνολογικών εταιρειών δημιουργεί αντιπαραθέσεις, ενώ η ιδιωτικότητα παραμένει επίσης ένα μεγάλο ζήτημα. Στις θετικές τάσεις συγκαταλέγονται τα ιπτάμενα ταξί, τα εξατομικευμένα φάρμακα, ενώ η AI θα επηρεάζει τα πάντα.
- Έτος του Νοσηλευτή το 2020 και η ανάγκη για νοσηλευτές και νοσηλεύτριες παγκοσμίως είναι μεγάλη, ενώ μία από τις πολλές σημαντικές επετείους της χρονιάς είναι τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν.
- Το streaming γίνεται ισχυρή τάση στην ψυχαγωγία, μαζί με το gaming, που θα επηρεαστεί από την εισαγωγή του 5G.
- Αρχίζει μια νέα δεκαετία, που θα αναδείξει πολλές νέες τάσεις, Μεταξύ άλλων, θα είναι η δεκαετία των “yold”, δηλ. των νεο-ηλικιωμένων.
Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής
«Η Επιτροπή της Ursula von der Leyen είναι η Επιτροπή της μετάβασης σε μια πιο πράσινη, ψηφιακή και κοινωνικά συνεκτική Ευρώπη», διεμήνυσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος δήλωσε βέβαιος ότι μέχρι το 2050 η Ευρώπη θα είναι πλήρως απανθρακοποιημένη.
Ο ίδιος πάντως στάθηκε στις προκλήσεις που απορρέουν από το γεωπολιτικό περιβάλλον: «Η γειτονιά της Ευρώπης σήμερα δεν είναι πιο ασφαλής απ’ ό,τι ήταν λίγα χρόνια πριν, γεγονός που δημιουργεί ρίσκα». Σημείωσε δε ότι το 2020 ανησυχεί «περισσότερο για τη Λιβύη παρά για τη Συρία».
Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών
«Σταθεροποιήσαμε την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο έργο του οικονομικού επιτελείου στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2019 θα είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις. «Καλύψαμε τα δημοσιονομικά κενά, καταργήσαμε τα capital controls, δημιουργήσαμε στέρεες βάσεις, ώστε το 2020 να είναι καλύτερο έτος για την οικονομία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος χαρακτήρισε ως στοίχημα για την κυβέρνηση να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στις επενδύσεις τα τελευταία 10 χρόνια.
Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έθεσε ήδη σε όλα τα επίπεδα την ατζέντα του 2020», όπως η αξιοποίηση των ANFAs και SMPs για επενδυτικές πρωτοβουλίες, η πιθανότητα μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης εκτός προϋπολογισμού το 2020 εφόσον επιτευχθεί ο στόχος στο πρωτογενές πλεόνασμα και η μεταφορά του υπερπλεονάσματος στο επόμενο έτος. Στο πλαίσιο αυτό προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για το 2021.
Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς
Ανάπτυξη από 2,5% έως 3% «βλέπει» ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου το 2020 στην ελληνική οικονομία. Μίλησε για κυβέρνηση με καθαρή πλειοψηφία, που είναι μεταρρυθμιστική και φιλική στην αγορά. Τόνισε ωστόσο την ανάγκη για επενδύσεις «και από ξένους και από Έλληνες». Ο κ. Μεγάλου διεμήνυσε ότι οι τράπεζες είναι πλέον σε θέση να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία των επιτοκίων «όχι μόνο στα κρατικά αλλά και στα ιδιωτικά ομόλογα», και επεσήμανε τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 30 δις το 2020.
Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ελλάκτωρ
Η Ελλάδα μπαίνει ξανά στο ραντάρ των επενδυτών, ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρεί ένα δαιδαλώδες σύστημα δημόσιας διοίκησης, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ελλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιντσάντσης.
Όπως είπε, η Ελλάδα ωρίμασε πολύ μέσα από την κρίση, «αν και όχι όσο θα έπρεπε». Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη αύξησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε υποδομές στην Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε με ικανοποίηση στην τελευταία έκδοση ομολόγου, 70 εκατ. ευρώ, της Ελλάκτωρ: «είχε τετραπλάσια ζήτηση και η ελληνική συμμετοχή διαμορφώθηκε μόλις στο 25%».
Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικά Πετρέλαια
Οι ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν πλέον ένα πιο φιλικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η οποία όμως δίνει περιορισμένες επιλογές για επενδύσεις, γεγονός που συνιστά δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, συμπέρανε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης.
«Δεν φτάνουν τα έργα για την ανάπτυξη, πρέπει να φτιάξουμε και παραγωγική βάση, είτε βιομηχανία, είτε υπηρεσίες, είτε τεχνολογία. Αυτό είναι το στοίχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι, παρά τη στροφή στην πράσινη ενέργεια, τα επόμενα χρόνια το 50% των αναγκών θα εξακολουθεί να καλύπτεται από υδρογονάνθρακες, γεγονός που δίνει χρόνο στις πετρελαιοβιομηχανίες να κάνουν τη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.
Federica Mogherini, τ. Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας
Η συμφωνία της Τουρκίας για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τη Λιβύη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και η Ε.Ε. θα πρέπει να αντιδράσει με σαφήνεια διατηρώντας συγχρόνως ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με την Άγκυρα. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε η τ. Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Federica Mogherini.
Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην εξωτερική πολιτική πάντα μπορείς να βρεις τρόπους ώστε να είσαι σαφής και σκληρός, φέρνοντας το παράδειγμα των κυρώσεων.
Στο τέλος της ημέρας η ειρηνική συνύπαρξη είναι προς το συμφέρον όλων, και της Τουρκίας, παρατήρησε η κ. Mogherini, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει παρά να υποστηρίξει την ατζέντα του ΟΗΕ συμβάλλοντας στην προσπάθεια η Λιβύη να μείνει όρθια και λειτουργική.
Αναφερόμενη ευρύτερα στη στάση που θα πρέπει να έχει η Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία, η κ. Mogherini υπογράμμισε πως όταν είσαι Ένωση και θέλεις να σε παίρνουν στα σοβαρά θα πρέπει να προστατεύεις την εθνική κυριαρχία των κρατών – μελών σου, χωρίς αυτό να αναιρεί την ανάγκη ενός ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας με την Άγκυρα.