Στην πολιτική της ισορροπημένης συνύπαρξης της κρατικής αρωγής και της ιδιωτικής ασφάλισης όσον αφορά την κάλυψη των επιχειρήσεων σε φυσικές καταστροφές αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Μιλώντας σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΕΑ ο κ. Τριαντόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να αυξηθούν οι ασφαλίσεις των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών και σημείωσε ότι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση πρέπει να συμμετέχει σαν μέλος στο Παρατηρητήριο Ιδιωτικής Ασφάλισης.
Το Παρατηρητήριο Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή» που αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή και ορίζει 15μελές ΔΣ στο οποίο δεν περιλαμβάνεται μέχρι στιγμής εκπρόσωπος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.
“Έχουμε πολλά βήματα ακόμα να κάνουμε για να εξασφαλιστεί η επόμενη μέρα μετά από μία φυσική καταστροφή” τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος, εξηγώντας ότι κάποια χρόνια πριν το κράτος επιδοτούσε φυσικές καταστροφές με λίγες χιλιάδες ευρώ ετησίως και τα τελευταία χρόνια έχει καταβάλει 220 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις και αγρότες.
“Δίνεται μέχρι το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς που μπορεί να φτάσει μέχρι τις 500.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και αν υπάρχουν υποκαταστήματα το ποσό μπορεί να ανέλθει στο 1 κατ. ευρώ”. Σε σχέση με ταμείο αλληλεγγύης ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές δεν είναι στα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση πεδία. “Στον Ιανό που στοίχισε 700 εκατ. στο δημόσιο από το ταμείο αλληλεγγύης σαν χώρα λάβαμε μόνο 22 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση παράλληλα με την κρατική αρωγή θα πρέπει να συμπορευθεί αρμονικά και η ιδιωτική ασφάλιση”.