Η ιστορία του παλαι ποτέ κραταιού άντρα της ασφαλιστικής αγοράς, Παύλου Ψωμιάδη είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία της Ασπίς και τον αντίκτυπό της στην κοινωνία . Ο Παύλος Ψωμιάδης βρέθηκε νεκρός στις φυλακές Κορυδαλλού. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης “μεταφέρθηκε, συνοδεία ιατρού, στο Νοσοκομείο κρατουμένων όπου έγινε προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, χωρίς αποτέλεσμα. Εκρατείτο μόνος του σε ατομικό κελί και ελάμβανε φαρμακευτική (καρδιολογική) αγωγή. Τις τελευταίες ημέρες δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα υγείας, ούτε ζήτησε οποιαδήποτε ιατρική συνδρομή, ή μεταφορά σε νοσοκομείο. Ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές (Εισαγγελία, Αστυνομία, Ιατροδικαστική υπηρεσία) και ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία διερεύνησης του θανάτου”.
Ο Παύλος Ψωμιάδης εξέτιε ποινή φυλάκισης 22 ετών για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έσκασε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά όταν το 2009 η Ασπις έκλεισε αφήνοντας στον αέρα 1,2 εκατ. συμβόλαια, 700 εργαζόμενους και 3.000 ασφαλιστικά γραφεία.
Η ενασχόληση του με τις ασφάλειες ξεκίνησε το 1967 από την εταιρεία American Life και το 1977 βρέθηκε να εργάζεται στην Ασπίς. Βρέθηκε στο πλάι του Αλέξανδρου Ταμπουρά από τον οποίο το 1987 εξαγόρασε τον όμιλο της Ασπίδας, τον οποίο και γιγάντωσε μέσα στα επόμενα χρόνια.
Το χρονικό της πτώσης:
- Επίσημα πρώτη φορά το 2003 η τότε διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου χτυπάει το πρώτο καμπανάκι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Όμιλος της Ασπίς. Έχοντας στα χέρια της 65 γραπτές καταγγελίες κάνει αναφορά για πράξεις «που δεν συνάδουν με την ασφαλιστική νομοθεσία» και γνωστοποιεί τα στοιχεία που έχει στον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος δεν παρενέβη ποτέ.
- Από το 2004 έως το 2006 ακούγονται ανησυχίες από ασφαλισμένους, εργαζομένους και συνεργάτες της Εταιρείας και οι καταγγελίες πληθαίνουν
- Απρίλιος 2007: Ο επί 28 συναπτά έτη Θ. Αναγνωστόπουλος, αναλογιστής της Ασπίς αποστέλλει στο υπουργείο Ανάπτυξης επιστολές για τα ελλειμματα στα αποθέματα της εταιρείας
- Μάιος 2007: Οι αρχές διερευνούν καταγγελίες που κάνουν λόγο για παραποίηση οικονομικών στοιχείων και αλλοίωση των πραγματικών μεγεθών του ισολογισμού, που επηρεάζουν όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και την κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου. Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο τα ίδια κεφάλαια τόσο της μητρικής εταιρείας Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, όσο και του ομίλου είναι στην πραγματικότητα αρνητικά και διαμορφώνονται στα -62,8 και -91,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, από 48,8 και 20,5 εκατ. ευρώ που εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις του 2006.
- Το 2008 ο Παύλος Ψωμιάδης διεκδικεί την αγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής
- Αύγουστος 2008: Η τότε εποπτική αρχή ΕπΕΙΑ “παγώνει” τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου
- Ιούνιος 2009: Ο Π. Ψωμιάδης δηλώνει σίγουρος ότι θα πετύχει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ασπίς κατά 150 εκατ. ευρώ Ιούλιος
- 2009: Δύο μήνες πριν την ανάκληση της άδειας των εταιρειών του ομίλου Ασπίς περνά τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών για το διορισμό επόπτη σε εταιρείες που κλείνουν. Συμπτωματικό; Στην σχετική Τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι για τα συμβόλαια ζωής που έχουν οι καταναλωτές σε εταιρείες που ανακαλείται η άδειά τους ή βρίσκονται σε εκκαθάριση, θα εγγυάται το κράτος. Η τροπολογία, που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, εξαιρεί τα χαρτοφυλάκια ζωής από τη διαδικασία εκκαθάρισης μιας ασφαλιστικής εταιρίας.
- Σεπτέμβριος 2009: Ο Παύλος Ψωμιάδης καταθέτει στην ΕπΕΙΑ εγγυητική επιστολή 550 εκατ. της HSBC η οποία μετά από ελέγχους αποδείχτηκε ότι δεν ήταν γνήσια.
- 21 Σεπτεμβρίου 2009: Οριστική ανάκληση των αδειών λειτουργίας των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Γενική Ενωση, Γενική Πίστη και Ασφάλειες Σκούρτη. 700 εργαζόμενοι μένουν άνεργοι και 1,2 εκατομμύρια συμβόλαια μένουν στον αέρα. Ο κύριος όγκος αφορά κατόχους αυτοκινήτων αλλά και νοσοκομειακών και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, που υπολογίζονται σε 200.000 – 250.000.
- Στις 11 Δεκέμβρίου του 2010 ο Παύλος ψωμιάδης προφυλακίζεται μετά από την απολογία του, ενώ κατά την έισοδο και την έξοδο του από το δικαστήριο προπηλακίζεται από ζημιωθέντες των ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν. Τα δημοσιεύματα που ακολουθούν είναι πολλά. Δύο εξ αυτών: α) Στις 12 Δεκεμβρίου το “Βήμα της Κυριακής” κυκλοφορεί με άρθρο “Παύλος Ψωμιάδης: η άνοδος και η πτώση του Έλληνα… Madoff» Το φτωχόπαιδο από τα Ταμπούρια που κατάφερε να εξαπατήσει 1.000.000 ασφαλισμένους” β) Στις 19 Δεκεμβρίου 2010 ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αναφέρει: «Και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έκαναν πλάτες στον Ψωμιάδη. Βαριές καταγγελίες για διακομματικές ευθύνες. Και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έκαναν πλάτες στον Ψωμιάδη. Καταγγελίες ότι κάλυπταν τη φούσκα εδώ και επτά χρόνια.