“Κενό” 1,2 δις λέι (περίπου 242 εκατ. ευρώ) δημιούργησε στην περίπτωση της City Insurance η πώληση ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε τιμή χαμηλότερη του κοινοποιημένου τιμολογίου την περίοδο 2018-2021. Αυτό αναφέρει το πόρισμα του δικαστικού εκκαθαριστή της εταιρείας μετά από έρευνα τεσσάρων μηνών για την πιο μεγάλη υπόθεση χρεωκοπίας στη σύγχρονη ρουμανική ασφαλιστική ιστορία.
της Βίκυς Γερασίμου
Πρόσθετες ζημίες 422 εκατομμυρίων λέι προκλήθηκαν από το γεγονός ότι η City δεν έλαβε μέτρα για την ανάκτηση των αντασφαλιστικών απαιτήσεων, ενώ άλλες πηγές ζημιών οφείλονται στη μη έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, η οποία οδήγησε σε πληρωμές κυρώσεων και εξόδων εκτέλεσης άνω των 45 εκατομμυρίων lei. Οι συνεχείς ζημίες σε επίπεδο θυγατρικών στην Ελλάδα και την Ιταλία κατά την περίοδο 2017-2021 δημιούργησαν έλλειμμα 185 εκατομμύρια λέι ή περίπου 37 εκατ. ευρώ .
Θυμίζουμε ότι η εταιρεία είχε 1,15 εκατομμύρια συμβόλαια RCA σε ισχύ στο τέλος του περασμένου έτους, εκ των οποίων τα 500.000 τερματίστηκαν αυτόματα στις 11 Μαΐου.
Έχουν επίσης εντοπιστεί και άλλες ελλείψεις στη διαχείριση των κεφαλαίων. Σε αυτές προστίθενται ζημίες 57 εκατομμυρίων λέι που προκλήθηκαν από τη μη ανάκτηση ορισμένων δανείων που χορηγήθηκαν στη συνδεδεμένη εταιρεία City Invest & Management.
Άλλες πηγές ζημιών αντιπροσωπεύουν ορισμένες συναλλαγές ακινήτων με γη που αγοράστηκε σε υψηλές αξίες, την περίοδο 2012 – 2014, τα οποία στη συνέχεια πουλήθηκαν σε χαμηλότερες τιμές την περίοδο 2019-2020, με αποτέλεσμα διαφορά 42,6 εκατ. lei.
Οι κινήσεις που οδήγησαν στην πτώχευση
Για την ευθύνη όσων προκάλεσαν την πτώχευση της City Insurance, σύμφωνα με το άρθρο 268 του περί αφερεγγυότητας νόμου, μπορεί να έχουν συνέπειες τα μέλη των οργάνων διοίκησης ή/και εποπτείας εντός της εταιρείας, όπως καθώς και οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που συνέβαλε στην κατάσταση αφερεγγυότητας.
Σύμφωνα με το δικαστικό εκκαθαριστή εντοπίζονται περιπτώσεις που οι υπεύθυνοι:
- διέταξαν για το προσωπικό τους συμφέρον τη συνέχιση μιας δραστηριότητας που οδήγησε την ασφαλιστική σε παύση πληρωμών
- χρησιμοποίησαν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας προς το συμφέρον τους και άλλων προσώπων.
- τήρησαν εικονικά λογιστικά αρχεία, διευκόλυναν την εξαφάνιση κάποιων λογιστικών εγγράφων ή δεν τήρησαν το νόμο
- υπεξαίρεσαν ή απέκρυψαν μέρος των περιουσιακών στοιχείων της ασφαλιστικής / αντασφαλιστικής εταιρείας ή αύξησαν εικονικά τις υποχρεώσεις της.
- συνέταξαν ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, άλλες λογιστικές καταστάσεις ή εκθέσεις, κατά παράβαση νομοθετικών διατάξεων
Σε δήλωση από τον δικαστικό εκκαθαριστή αναφέρεται: “Υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν έως ότου μπορέσουμε να θεωρήσουμε ότι αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Η υπόθεση αυτή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με την πάροδο των ετών, ως μελέτη περίπτωσης από την οποία όλοι μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμα μαθήματα. Ωστόσο, έχουμε την υποχρέωση να κατανοήσουμε πώς προέκυψε αυτή η ενδημική κατάσταση για να αποφύγουμε την επανεμφάνισή της. Θα συνεχίσουμε να λογοδοτούμε για τις ενέργειες που οδήγησαν στην πτώχευση της City και τα αρμόδια δικαστήρια θα μπορούν να ενεργήσουν αναλόγως”.
Στις 20 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις αποζημίωσης από τη City Insurance