Η πανδημία του ιού Covid-19 που έχει επιβάλει περιορισμούς στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στη χρήση ενέργειας μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές CO2 και επιδρώντας καταλυτικά σε θέματα απολιγνιτοποίησης, όπως αναφέρουν παράγοντες της ελληνικής αγοράς.
Της Σοφίας Εμμανουήλ (semmanouil@gmail.gr)
Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6% το 2020, ποσοστό ρεκόρ, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 70 ετών, σύμφωνα με τον οργανισμό Ιnternational Energy Agency (ΙΕΑ).
Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 αναμένεται να μειωθούν κατά 8% το 2020, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.
Αυτή η μείωση των εκπομπών δεν θα πρέπει να προκαλεί ενθουσιασμό καθώς είναι το αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης υγείας, της αυξανόμενης ανεργίας και της τεράστιας οικονομικής δυσχέρειας.
Εξάλλου είμαστε πολύ μακριά από την ετήσια μείωση 6% που απαιτείται στο Σενάριο Αειφόρου Ανάπτυξης (SDS) του IEA, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους κλιματικούς στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.
Επιπλέον, είναι ενδεικτικό ότι μετά από την οικονομική ύφεση που προηγήθηκε οι εκπομπές επανήλθαν γρήγορα καθώς οι οικονομίες άρχισαν να ανακάμπτουν.
Ειδικά στην Ευρώπη, η προσωρινή μείωση της ζήτησης στη χρήση ενέργειας που προκύπτει από τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων δεν είναι αρκετή. Θα απαιτηθούν έξυπνες και φιλόδοξες κυβερνητικές πολιτικές για να επιτευχθεί το είδος των διαρθρωτικών προσαρμογών που απαιτούνται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων κλιματικών στόχων.