Στην αύξηση των κινδύνων που απορρέουν για τους οργανισμούς από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και το ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς αναφέρθηκε ο Giuseppe Zorgno, Πρόεδρος της Επιτροπής Αστικής Ευθύνης & Επαγγελματικών Ευθυνών της ΕΑΕΕ σε ειδική εκδήλωση της Ένωσης σχετικά με τις εξελίξεις και τις προκλήσεις του cyberinsurance.
Όπως εξήγησε “η εμφάνιση της πανδημίας έχει αναδείξει τη σημασία της ψηφιοποίησης στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας. Παρότι τα οφέλη είναι αναμφισβήτητα η αυξανόμενη εξάρτηση οδηγεί σε αύξηση των κινδύνων ψηφιακής ασφάλειας και σε ανάλογη αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Η ασφαλιστική βιομηχανία βρίσκεται πάντα μπροστά στην εξέλιξη αυτή. Οι πρώτες ασφαλίσεις για το κυβερνοέγκλημα εμφανίστηκαν πριν από 25 χρόνια. Η κάλυψη είναι ένα μέρος της αναπροσαρμογής στις αλλαγές. Βλέποντας τις ζημιές διαπιστώνουμε ένα κοινό παρονομαστή: αν δεν υπάρχει σωστή κουλτούρα στον οργανισμό η αποτυχία στην ασφάλεια είναι πάρα πολύ πιθανή σχεδόν δεδομένη. Στις παραβιάσεις σκεφτόμαστε τι είναι αυτό τεχνικά που απέτυχε. Ποια ήταν η αστοχία. Αλλά η πραγματική αιτία είναι ότι τα συστήματα δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά γιατί η κουλτούρα του οργανισμού δεν ήταν η κατάλληλη. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα δυναμικό περιβάλλον, που οι παράγοντες απειλής , ανάμεσα τους και τα εθνικά κράτη, δεν κοιμούνται ποτέ. Πρόκειται για έναν αγώνα χωρίς γραμμή τερματισμού και που η κουλτούρα έχει την ίδια σημασία με το hardware και το software. Επίσης πλέον ο αγοραστής δεν είναι ο IT Manager αλλά το συμβούλιο της εταιρείας”.
Από τη πλευρά του ο Stephen Simchak, American Property Casualty Insurance Association και Chairman (GFIA) Cyber Risks Working Group ανέλυσε τις διεθνείς τάσεις όσον αφορά τα όρια και το κόστος στις καλύψεις του cyberinsurance και τα οφέλη που απορρέουν από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Στα ζητήματα που αναλύθηκαν ήταν η πιθανότητα να εξαιρεθούν από τα συμβόλαια μελλοντικά μεγάλες επιθέσεις που σχετίζονται με κράτη. Όπως είπε τα περισσότερα ασφαλιστήρια έχουν εξαίρεση όσον αφορά τον πόλεμο. Ο προβληματισμός εν προκειμένω έγκειται στο πως θα καθορίζεται αν μία επίθεση έχει προέλθει από κράτη.
Περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις εξελίξεις στην εν λόγω αγορά συζητήθηκαν σε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Εύη Αθανασίου, Insurance Manager General Insurance, Interasco, Χρήστος Βιδάκης, Cyber Risk Leader, Partner, Risk Advisory, Deloitte, Κώστας Βούλγαρης, FI Underwriting Manager, MEDI Cluster, Financial Lines Manager, Greece, AIG και Ιωάννης Μωραΐτης, Διευθυντής, Διεύθυνση Ζημιών Πυρός & Λοιπών Γενικών Κλάδων, Εθνική Ασφαλιστική με συντονιστή τον Ερρίκο Μοάτσο, Πρόεδρο Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών, ΕΑΕΕ. Την εκδήλωση συντόνισε η Ελίνα Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.