Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ μας στην Ασφαλιστική Αγορά του Νομού Κοζάνης – στο πλαίσιο της στήλης “Ασφαλιστικό Οδοιπορικό” – επισκεφτήκαμε τον κ. Δημήτρη Αμπαζή, οικονομολόγο & ασφαλιστή στην πόλη της Κοζάνης και πρώην διοικητή 2 κρατικών νοσοκομείων σε Κοζάνη & Γρεβενά και μιλήσαμε μαζί του για τη δραστηριότητά του στην τοπική αγορά όπως επίσης και για την εικόνα που έχει σχηματίσει για την πόλη της Κοζάνης στην οποία δραστηριοποιείται.
Συνέντευξη Δημήτρης Αμπαζής
Κ. Αμπαζή, μιλήστε μας για την ενασχόλησή σας με την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση. Πότε μπήκατε στο χώρο και ποια είναι η πορεία σας;
Ασχολούμαι με την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση από το 1983 με κύρια συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια την τότε ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗΣ ,σήμερα ERGO. Η πορεία όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένα πανέμορφο ταξίδι όπου γνωρίσαμε νέους ανθρώπους, αποκτήσαμε νέους φίλους σε όλη την Ελλάδα, γνωρίσαμε χαρές, λύπες, χάσαμε Φίλους καρδιακούς ,άλλοι παντρεύτηκαν, άλλοι χώρισαν, γίναμε παππούδες, γιαγιάδες, επισκεφθήκαμε τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Γενικά η πορεία μας όπως αντιλαμβάνεστε ήταν μία ωραία πορεία που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην δουλειά που κάνουμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα στελέχη και υπαλλήλους των Ασφαλιστικών Εταιριών που συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε μέχρι σήμερα.
Στο παρελθόν είχατε διατελέσει και διοικητής 2 δημόσιων Νοσοκομείων σε Κοζάνη και Γρεβενά, τι εικόνα σχηματίσατε για τη λειτουργία τους; Κατά την άποψή σας γιατί δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κόσμου;
Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι η ενασχόλησή μου με τον ασφαλιστικό κλάδο με βοήθησε τα μέγιστα στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας ενός τομέα ο οποίος έχει πάρα πολλά προβλήματα. Έμαθα να ακούω, να συνομιλώ, να χειρίζομαι αντιρρήσεις ,να ιεραρχώ προβλήματα κ.α. και όλα αυτά από τα σεμινάρια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και από τους αξιόλογους ανθρώπους που ωρίμασα μαζί τους στην ασφαλιστική αγορά.
Δίδαξα επίσης στο ΤΕΙ Δυτικής στην Σχολή Διοίκησης Οικονομίας μαθήματα της ειδικότητας μου. (Διοίκηση επιχειρήσεων, Λογιστική, Μάκρο- Μικρο Οικονομία)
Τώρα για την λειτουργία των Νοσοκομείων είναι γνωστό σε όλους ότι τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα.
Ελλιπής χρηματοδότηση, έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Άνιση κατανομή γιατρών σε σχέση με τις ανάγκες των Κλινικών. Τι θα γίνει με τους γιατρούς που περισσεύουν και με αυτούς που λείπουν; (υπάρχει σήμερα σε Νοσοκομείο μαιευτική κλινική με 4 γιατρούς και 3-5 γεννήσεις τον μήνα!!!! δεν αντιστοιχεί ούτε μία γέννα ανά γιατρό!!!! εγκαταστάσεις δε υπερσύγχρονες!!!! ) Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη ιδιωτική κλινική στην πόλη αυτή. Στον διπλανό Νομό με δύο Νοσοκομεία η Μαιευτική της Κοζάνης εφημέρευε κάθε 15 μέρες!!
Για να ανταποκριθούν τα Νοσοκομεία στις ανάγκες του κόσμου πρέπει να προσδιοριστεί ο περιβόητος Χάρτης Υγείας ,να καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει πρωτοβάθμια δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια Περίθαλψη. ( στο Νοσοκομείο έρχονται για ψύλλου πήδημα στα Επείγοντα ο καθένας με απίθανες απαιτήσεις).
Διαβάστε επίσης: Κοζάνη: Ο κόσμος θέλει να ασφαλίσει την υγεία του αλλά δεν μπορεί
Αποτέλεσμα; Συνωστισμός στα επείγοντα περιστατικά, τεράστια έξοδα (απασχόληση γιατρών και προσωπικού, καρδιογραφήματα , ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος κλπ) για περιπτώσεις που σε μια άλλη χώρα δεν θα κατέληγε ποτέ σε Νοσοκομείο.
Αναλυτική Λογιστική: Ένα εργαλείο στην διάθεση του κάθε Διοικητή (αν γνωρίζει ο ίδιος τι είναι η Αναλυτική Λογιστική). Η εφαρμογή της Αναλυτικής Λογιστικής είναι υποχρεωτική βάσει του ΠΔ 146/2003 και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα είναι επώδυνα για αρκετά Νοσοκομεία, αφού σήμερα λειτουργούν με την σχέση Έσοδα=Έξοδα. Τα επώδυνα συμπεράσματα και τις αποφάσεις ποιος θα αναλάβει το πολιτικό κόστος να τις εφαρμόσει; ΚΑΝΕΝΑΣ. Έγινε μια προσπάθεια για συνένωση Νοσοκομείων στον ίδιο Νομό για δημιουργία Οικονομιών Κλίμακος. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τον ανταγωνισμό των πόλεων. Τοπικισμοί ,παραγοντισμοί, πολιτικοί, σύλλογοι εμπλέκονται παντού. Πόλεμος πραγματικός. Βέβαια σήμερα δεν συζητάμε για καμιά οικονομία, το μόνο που συζητάμε είναι η επαναφορά στο προηγούμενο σύστημα των αυτόνομων διοικήσεων. Προμήθειες Νοσοκομείων να γίνονται προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου. Αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και ανταλλαγή τους με Νοσοκομεία που τα χρειάζονται. Υπάρχουν σήμερα ολοκαίνουργα μηχανήματα σε Νοσοκομεία που δεν αντιστοιχούν σε κλινικές και απαξιώνονται καθημερινά. Κοντολογίς αυτά είναι και όχι μόνο τα προβλήματα λειτουργίας των Νοσοκομείων μας που δυσκολεύουν την ζωή των συμπολιτών μας.
Έχοντας “ζήσει” και τις δύο όψεις του νομίσματος – διοικητής σε Δημόσια Νοσοκομεία, Ασφαλιστής – πιστεύετε ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι η λύση στα διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει στο δημόσιο σύστημα υγείας;
Προσέξτε, η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) έχει αρχίσει δειλά- δειλά. Θυμάμαι όταν υπογράψαμε την σύμβαση παραχώρησης κρεβατιών στις Ασφαλιστικές Εταιρίες. Βρισκόμασταν τότε στο Μαρούσι, στο Συνεδριακό κέντρο όπου γινότανε οι συναντήσεις του Υπουργείου Υγείας και θυμάμαι χαρακτηριστικά όπου βρέθηκα με τον φίλο μου Ιορδάνη Χατζηϊωσήφ ,τότε Δντα Σύμβουλο της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, νομίζω ότι υπογράψαμε μαζί τη σύμβαση. Πάντως αυτή η υπόθεση δεν περπάτησε στα Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπάρχουν σύγχρονα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει στην τηλεϊατρική, με άμεσα πλεονεκτήματα στην υγεία των πολιτών, στις κατασκευές Μονάδων Υγείας κ.α.
Στην πόλη της Κοζάνης υπάρχει αύξηση στα προγράμματα ζωής & υγείας και αν ναι ποιος είναι ο λόγος;
Δεν νομίζω, Ο Νομός Κοζάνης έχει 2 Νοσοκομεία, η Δυτική Μακεδονία έχει 5. Ο κόσμος που νοσηλεύεται – ασφαλισμένος και ανασφάλιστος – δεν πληρώνει απολύτως τίποτε. Επομένως προβληματίζεται κάποιος να κάνει ένα πρόγραμμα υγείας. Άσε για Ζωής, με την κρίση που υπάρχει εξαγοράζει και αυτά που έχει. Χώρια η εμπιστοσύνη που χάθηκε από εταιρίες ζωής που κλείσανε και έχασε ο κόσμος τα χρήματά του. Επιπλέον τόσο η Κοζάνη και η Δυτ.Μακεδονία γενικότερα είναι στο μέσον της διαδρομής Ιωαννίνων -Θεσσαλονίκης όπου η άφιξη στις πόλεις αυτές είναι μία ώρα. Τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία μας δέχονται άμεσα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό. Όμως πελάτες πάντα θα υπάρχουν που θα ζητούν μια άλλη παροχής υγείας από τις Ασφαλιστικές Εταιρίες. Να επισημάνω κάτι: Δεν πρέπει να αδικούμε τα Νοσοκομεία τόσο πολύ. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, είναι πολύ καλές. Το Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί στα δύσκολα καθήκοντά του.
Τα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων έχουν “επηρεάσει” τη δουλειά σας σε επίπεδο παραγωγής; Έχετε εντοπίσει παρατυπίες στον τρόπο που λειτουργούν οι τράπεζες όσον αφορά την ασφαλιστική τους δραστηριότητα;
Αναμφισβήτητα τα εναλλακτικά δίκτυα έχουν επηρεάσει σημαντικότατα την δουλειά μας . Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αθέμιτος θα έλεγα, τόσο από τις DIRECT πωλήσεις όσο και από τις Τράπεζες. Εμείς πληρώνουμε, φως, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο, ΕΦΚΑ, εφορία και ο τάδε υπάλληλος της Τράπεζας απλά συμπληρώνει μια αίτηση και παίρνει το bonus του. Είναι γνωστά βέβαια αυτά αλλά δεν βλέπω να γίνεται απολύτως τίποτε. Εκείνο που βλέπω είναι ότι προκειμένου να βγάλεις άδεια ασφαλιστή πρέπει να έχεις και ασφαλιστήριο ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ!!! Δεν είδα κανένα επιστημονικό σύλλογο (Γιατροί, Μηχανικοί, Φαρμακοποιοί κ.α) που τα μέλη τους με την έναρξη της δραστηριότητας τους να διαθέτουν και ασφαλιστήριο Αστικής Ευθύνης, γιατί αυτό;
Οταν ρώτησα τους γιατρούς στα Νοσοκομεία γιατί δεν είναι ασφαλισμένοι μου απάντησαν απλά : “τις ζημιές τις πληρώνει το δημόσιο!!!!!” Πολύ θα ήθελα να μάθω ο κωδικός αυτός των αποζημιώσεων με πόσα χρήματα είναι χρεωμένος.
Κατά τη γνώμη σας υπάρχει ενότητα στην τοπική Ασφαλιστική αγορά; Ο Σύλλογος πόσο βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση;
Είμαι επιφυλακτικός σε αυτό το θέμα. Ο κάθε συνάδελφος έχει τον δικό του τρόπο λειτουργίας, όπως στα Νοσοκομεία θέλουμε να είμαστε χωριστά έτσι και τα γραφεία μας θέλουμε να είμαστε εμείς και κανένας άλλος. Δεν μιλάμε για οικονομίες, δεν μιλάμε για το ισχύς εν τη ενώσει, δεν μιλάμε για τίποτε άλλο παρά για την αύξηση της προσωπικής μας παραγωγής με οποιονδήποτε τρόπο. Θέλει μεγάλη δύναμη και εμπιστοσύνη για ένα τέτοιο εγχείρημα. Δυστυχώς μας λείπει. Έτσι είναι η κοινωνίας μας. Ο Σύλλογος προσπαθεί, τελευταία έγινε μία συνάντηση έξω από την ΕΤΕ για να διαμαρτυρηθούμε για την συμπεριφορά των Τραπεζών όσον αφορά την την ασφαλιστική τους δραστηριότητα.