Στο “κενό” ασφάλισης έναντι του σεισμού στην Ελλάδα και την έλλειψη φορολογικών κινήτρων από την πλευρά της πολιτείας αναφέρθηκε ο Δ. Γαβαλάκης, γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του ΕΕΑ, σε συζήτηση στο action 24 με αφορμή το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία.
Ο κ. Γαβαλάκης επισήμανε ότι σε τέτοιου είδους καταστροφικά γεγονότα έχει προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ωστόσο την επόμενη μέρα η σκληρή πραγματικότητα και η ανάγκη επιβίωσης και επιστροφής των κοινοτήτων στην κανονικότητα επιτάσσει το να υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης των ζημιών.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλο μέρος κτιρίων που δεν έχει κάλυψη για σεισμό ή φυσικές καταστροφές. Ειδικότερα μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο με ο,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο σε μία καθολική ζημιά αλλά και στις περιπτώσεις που μετά από ένα σεισμό έχουν δημιουργηθεί μικρότερες ζημιές, λόγου χάρη, της τάξεως των 10.000 ή 30.000 ευρώ. “Στην Ελλάδα δεν είναι ότι δεν έχουμε υποχρεωτικότητα, αλλά δεν υφίστανται καν κίνητρα”.
Σε σχέση με το κόστος ασφάλισης για τον κίνδυνο του σεισμού επισήμανε ότι είναι πολύ μικρό, καθώς ένα σπίτι 60-70 τ.μ. ασφαλίζεται με περίπου 15 ευρώ το μήνα. Το θέμα της ασφάλισης κατοικιών στην Ευρώπη, σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα, αποτελεί λυμένο ζήτημα. Στην χώρα μας αν και έχει υπάρξει κυβερνητική δέσμευση για την παροχή κινήτρων δεν έχει υπάρξει στην πράξη η υλοποίησή της.