Ο σχεδιασμός, η μελέτη και η εκτέλεση Τεχνικών Έργων για την κατασκευή Υποδομών τοπικής, περιφερειακής ή εθνικής κλίμακας και εμβέλειας (Κτίρια, Υποδομές για Μεταφορές, Ενέργεια, Δίκτυα, Έργα για τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον κ.ά.) είναι στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη μιας χώρας και όλων των διαστάσεων της οικονομίας της, βάσει των διαρκώς αυξανόμενων αλλά και μεταλλασσόμενων αναγκών αυτής.
άρθρο του Δ. Μάτσα, UW Manager Engineering Ins. Technical Div HDI Global SE Hellas (Μεσίτες και Πράκτορες 2021)
Η ασφάλιση Τεχνικών Έργων, προκύπτει ως πρώτη ανάγκη και άμεση προτεραιότητα καθώς πρακτικά συμπορεύεται μαζί με την εξέλιξη της διαδικασίας ανάλυσης και αναγνώρισης της ανάγκης, μελέτης και έναρξης υλοποίησης, εμπλέκεται δηλαδή έτσι από το αρχικό στάδιο υλοποίησης ενός Τεχνικού Έργου. Είτε κατά την κατασκευή είτε κατά τη λειτουργία ενός Έργου, έρχεται να παίξει σημαντικό ρόλο καθώς διασφαλίζει την απρόσκοπτη υλοποίηση (φάση κατασκευής) αλλά και την αδιάλειπτη συνέχεια (φάση λειτουργίας), αποτελώντας έναν από τους εγγυητές της εύρυθμης εξέλιξης σε περίπτωση απρόβλεπτου και ατυχηματικού καταστρεπτικού συμβάντος που μπορεί να προκαλέσει υλική ζημία. Συνεπώς, αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα παραγόντων που ακολουθούν ένα Έργο από τη μελέτη και την υλοποίησή του έως τη συντήρηση και την ολοκλήρωσή του στο πέρας του κύκλου ζωής του.
Στην Ελλάδα η Μελέτη και Υλοποίηση Τεχνικών Έργων σημείωσαν άνθηση και μεγάλη ανάπτυξη κατά την περίοδο των δεκαετιών του ’80 και ’90 ειδικά μετά και τη νομοθέτηση και θέσπιση της ασφάλισης των Δημοσίων Έργων τη δεκαετία του ’90. Σημαντικά έργα μελετήθηκαν και ολοκληρώθηκαν όλη αυτή την περίοδο έως το 2010 (με τους μεγάλους οδικούς άξονες να ολοκληρώνουν και να κλείνουν την περίοδο αυτή προς τα τέλη του 2017) με συμμετοχή μεγάλων διεθνών αλλά και ελληνικών τεχνικών εταιρειών και ομίλων. Αποτέλεσμα αυτών, ήταν η ανάπτυξη σημαντικής τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης των Ελληνικών Εταιρειών του Τεχνικού Κλάδου και των Στελεχών τους αλλά και Βιομηχανικών Ομίλων της χώρας μας την οποία και χρησιμοποίησαν κατά τη μετάβασή τους σε χώρες του εξωτερικού για την αντιμετώπιση του τέλματος του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου από το 2010 και μετά.
Οι Ασφαλίσεις Τεχνικών Έργων παρακολούθησαν ενεργά τη διαδικασία αυτής της άνθησης και αναπτύχθηκαν εξίσου ραγδαία αποκτώντας υπόσταση και αντικείμενο εντός της δομής των τοπικών Ασφαλιστικών Εταιρειών. Σε αυτό τον τομέα της Ασφάλισης αναπτύχθηκε τεχνογνωσία και εμπειρία από τις τοπικές Ασφαλιστικές Εταιρείες, οι οποίες διαχειρίστηκαν ένα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου ασφάλισης των Τεχνικών Έργων της χώρας. Δυστυχώς, με την έλευση της Οικονομικής Κρίσης το 2010 και την κατάρρευση του Κατασκευαστικού Κλάδου, οι Τεχνικές Ασφαλίσεις κλονίστηκαν καθώς η δραστηριότητά τους περιορίστηκε δραστικά, το δε ενδιαφέρον των Ασφαλιστικών Εταιρειών μειώθηκε αναλόγως, και τελικώς η τεχνογνωσία που είχε αναπτυχθεί στην Ελληνική Αγορά «ξεθώριασε» και χάθηκε…