H Deloitte με εκπρoσώπους της την κα. Μαρία Τρακάδη, επικεφαλής των φορολογικών υπηρεσιών της Deloitte Ελλάδος και τον κο. Nigel Pickard, Corporate Tax Partner της Deloitte Αγγλίας συμμετείχε στο Athens Tax Forum 2015 του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015 στο Athenaeum Intercontinental στην Αθήνα.
Στη συζήτηση με τίτλο «Αναζητώντας το ιδεώδες προφίλ για το φορολογικό μας σύστημα στην κρίσιμη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας», συμμετείχε η κα. Μαρία Τρακάδη. Η κα. Τρακάδη κατά την ομιλία της με τίτλο «Φορολογία: Εμπόδιο ή εργαλείο για ανάπτυξη;» αναφέρθηκε στην εξαιρετικά χαμηλή θέση της Ελλάδας (81η ανάμεσα σε 144 χώρες) στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, καθώς και στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας νέων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο στη χώρα μας και εξήγησε πώς, αξιοποιώντας τα φορολογικά κίνητρα επενδύσεων και έρευνας, η φορολογία μπορεί τελικά να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης. Διατυπώθηκαν δε πέντε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε ανάπτυξη, αξιοποιώντας φορολογικά κίνητρα.
Οι προτάσεις αυτές είναι:
1. Νέος επενδυτικός νόμος: Η άμεση κατάρτιση, ψήφιση και εφαρμογή νέου επενδυτικού νόμου, με σαφώς απλοποιημένα φορολογικά κίνητρα, συνδεδεμένα με τη διατήρηση νέων θέσεων εργασίας, κρίνεται αναγκαία για τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων.
2. Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τα «Γραφεία του Ν.89»: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ελκυστική προς την παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα, διευκολύνοντας φορολογικά την εγκατάσταση «κεντρικοποιημένων» υπηρεσιών ομίλων επιχειρήσεων.
3. Φορολογικά κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη (R&D): Μέσω σημαντικά μεγάλης αύξησης των κινήτρων έρευνας και ανάπτυξης, σε ανταγωνιστικά επίπεδα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, θα είναι δυνατή η προσέλκυση διεθνών επιχειρήσεων και η αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας, οδηγώντας την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μας με ταυτόχρονη καταπολέμηση της ανεργίας.
4. Φορολογικά κίνητρα ευρεσιτεχνίας – Patent Box: Η εισαγωγή ενός κινήτρου για την οριστική εξαίρεση από το φόρο των εσόδων από την εκμετάλλευση δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, τα οποία αναπτύσσονται στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα συμβάλλει άμεσα στην ανάπτυξη νέων, καινοτόμων προϊόντων στην Ελλάδα και θα ενισχύσει την απασχόληση των νέων επιστημόνων.
5. Βελτίωση του νόμου Fast Track: Ανεξάρτητα με τη σημαντική μέριμνα για την επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, το ανενεργό πλαίσιο φορολογικών κινήτρων του Fast Track πρέπει να απλοποιηθεί και να γίνει προσιτό σε όλες τις στρατηγικές επενδύσεις που δημιουργούν και διατηρούν νέες θέσεις εργασίας. Η απεμπλοκή δε της επένδυσης από την ψήφιση Νόμου από τη Βουλή και η υπαγωγή όλωντων σχετικών υπηρεσιών υπό Ανεξάρτητη Αρχή θα βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη σταθερότητα του συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό η κα. Μαρία Τρακάδη, επικεφαλής φορολογικών υπηρεσιών της Deloitte Ελλάδας σχολίασε:
«Για να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών πρέπει να επικεντρωθούμε στη σταθερότητα του συστήματος. Η δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής Ανάπτυξης, στο πρότυπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία δε θα επηρεάζεται από πολιτικές εξελίξεις και θα αποτελείται από εκπροσώπους κομμάτων και στελέχη αγοράς που αντιλαμβάνονται την επιχειρηματική κοινότητα, αναμένεται να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης. Η δράση αυτή θα έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, αν συνδυαστεί με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου και συμβατού με τις επιταγές της ΕΕ επενδυτικού νόμου αλλά και με την εισαγωγή ειδικών, στοχευμένων κινήτρων για την Έρευνα και την Ανάπτυξη. Η ίδια η Συνθήκη της Λισσαβόνας προβλέπει ότι για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους επιτρέπεται να ληφθούν ειδικά αναπτυξιακά μέτρα, συμβατά με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Μια τέτοια προοπτική θα πρέπει να εξεταστεί σε συμφωνία με τους Εταίρους μας, ώστε να διασφαλίζεται η ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, εντός ενός ενιαίου πλαισίου».
Στην τέταρτη ενότητα του συνεδρίου και συγκεκριμένα στη συζήτηση με τίτλο «Η “καλή” φορολογική διακυβέρνηση ενισχυτικός παράγοντας ανάπτυξης, αξιοπιστίας και λογοδοσίας στα δημόσια οικονομικά και στην ανάπτυξη», συμμετείχε ο κ. Nigel Pickard. Ο κ. Pickard μίλησε για το σχέδιο δράσης του ΟΟΣΑ για τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και τη Μεταφορά Κερδών (Base erosion and profit shifting – BEPS). Παρουσίασε το νέο, και διαρκώς μεταβαλλόμενο, πρόσωπο της διεθνούς φορολογίας και εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει οι εταιρίες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο αυτό.
Ανάμεσα στις αλλαγές που αναμένονται ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του σχεδίου δράσης BEPS συγκαταλέγονται: η αυξημένη ανάγκη συμμόρφωσης των πολυεθνικών ομίλων, η αύξηση των ελέγχων από τις Αρχές, η ανάγκη σύνταξης αναφορών από κάθε χώρα και η προετοιμασία πρόσθετων δικαιολογητικών για συμμόρφωση στους κανόνες τεκμηρίωσης ενδο-ομιλικών συναλλαγών. Για να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές λόγω του σχεδίου δράσης BEPS, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιολογήσουν τις παραμέτρους του σχεδίου αξιολογώντας και τον επιχειρησιακό αντίκτυπο, τον αντίκτυπο στον πραγματικό παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή τους (Effective Tax Rate – ETR) και τους κινδύνους σε σχέση με τους τομείς της χρηματοδότησης, της κεντρικοποίησης των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας αγαθών και υπηρεσιών, της μεθοδολογίας και των δικαιολογητικών των κανόνων τεκμηρίωσης ενδο-ομιλικών συναλλαγών.