Οι Διευθύνσεις Ανθρώπινων Πόρων πρέπει να προετοιμάζονται για ένα «τσουνάμι βιογραφικών», σύμφωνα με έρευνα της Deloitte.
Η μείωση Προσωπικού ως μέρος μιας σειράς τακτικών που αποσκοπούν στη συγκράτηση ή ακόμα και στη μείωση του κόστους λειτουργίας μιας Επιχείρησης αποτελεί αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα εν μέσω Οικονομικής Ύφεσης.
Ωστόσο, πολλά κορυφαία Διοικητικά Στελέχη και Διευθυντές Ανθρώπινων Πόρων έχουν αρχίσει να εστιάζουν την προσοχή τους στη διατήρηση των ταλαντούχων Στελεχών, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά το Ανθρώπινο Κεφάλαιο της Εταιρείας τους μετά το πέρας της Οικονομικής Ύφεσης, σύμφωνα με την τρίτη από μία σειρά πέντε ερευνών της Deloitte.
«Όταν αρχίσει η Οικονομική Ανάκαμψη, πολλά ταλαντούχα στελέχη θα αναζητήσουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης στην Αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο τα τμήματα Ανθρώπινων Πόρων και οι Εταιρείες επιλογής και εξεύρεσης στελεχών θα πρέπει να προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα “τσουνάμι βιογραφικών”», δήλωσε ο Νίκος Βασιλικιώτης, Υπεύθυνος του Τμήματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για θέματα Ανθρώπινου Κεφαλαίου της Deloitte στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας: «Oι Επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να επικεντρωθούν στη διατήρηση των ταλαντούχων Στελεχών και να περιορίσουν τις εθελοντικές αποχωρήσεις, καθώς η απόδοση αυτών των Στελεχών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη δυναμική Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητά τους. Ωστόσο, για να το πετύχουν αυτό απαιτείται από την πλευρά τους σωστός Σχεδιασμός και Ποιότητα στη Στρατηγική Διαχείρισης Ταλέντου».
Η έρευνα της Deloitte εξετάζει τον τρόπο που οι Επιχειρήσεις διαφοροποιούν τις Προτεραιότητες και τις Στρατηγικές τους σε θέματα Διαχείρισης Ταλέντου για να ανταποκριθούν Αποτελεσματικά στις Οικονομικές Προκλήσεις, καθώς και για να ξεπεράσουν τα εμπόδια προς την Οικονομική Ανάκαμψη.
Ανάμεσα στα κύρια Συμπεράσματα που προκύπτουν περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:
- Το 65% των ερωτηθέντων ανησυχεί σε μεγάλο ή πολύ μεγάλο βαθμό ότι θα χάσει μια ιδιαίτερα κρίσιμη μάζα ταλαντούχων Στελεχών όταν τελειώσει η ύφεση.
- Τα Στελέχη θεωρούν ότι οι νεότεροι σε ηλικία εργαζόμενοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να αποχωρήσουν. Πιο συγκεκριμένα, το 63% των στελεχών προβλέπει αύξηση ή σημαντική αύξηση αποχωρήσεων στους εργαζόμενους που ανήκουν στη Γενιά Υ (κάτω των 30 ετών). Η Γενιά Χ (30-44 ετών) ακολουθεί με 46%, ενώ μόνο 1 στους 4 προβλέπει ότι θα υπάρξει αύξηση των αποχωρήσεων από τη γενιά των Baby Boomers (45-64 ετών) ή από τους βετεράνους (άνω των 65 ετών).
- Η Μείωση και η Διαχείριση του Κόστους εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια Στρατηγική Προτεραιότητα για το 56% των Στελεχών.
- Παρά τα μέτρα για τη μείωση του Κόστους, 47% των Στελεχών σκοπεύει να προσλάβει περισσότερους ταλαντούχους εργαζόμενους για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της τρέχουσας Οικονομικής Περιόδου.